Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dodental van frontale treinbotsing in Griekenland loopt op

Dodental van frontale treinbotsing in Griekenland loopt op

ATHENE (ANP) - Het dodental van de frontale treinbotsing in Griekenland is opgelopen naar 43, melden Griekse media. Omdat meerdere mensen nog worden vermist, gaat de zoektocht in het puin van de treinen verder.

Een vrachttrein en passagierstrein botsten dinsdag vlak voor middernacht (lokale tijd) op elkaar, nadat ze enkele kilometers op hetzelfde spoor hadden gereden. Door de botsing werden passagiers door de rijtuigen gesmeten. Ook ontstond er een hevige brand. Iets meer dan zeventig mensen belandden in het ziekenhuis en het merendeel ligt er nog steeds.

Volgens premier Kyriakos Mitsotakis lijkt het erop dat het incident is veroorzaakt door een "tragische menselijke fout". De stationschef van de plaats Larissa, verantwoordelijk voor het geven van seinen, is aangehouden op verdenking van nalatigheid. Meerdere Griekse media melden dat de man een bekentenis heeft afgelegd. Hij moet donderdag in de rechtbank verschijnen.

Sinds het ongeval wordt in Griekenland gediscussieerd over of het ongeval vermeden had kunnen worden. Een protest in Athene liep woensdagavond uit de hand. Betogers gooiden stenen naar het hoofdkantoor van het betrokken particuliere spoorbedrijf Hellenic Train. Naar aanleiding van het ongeval leggen treinmedewerkers donderdag het werk neer uit protest over de slechte staat van het spoor. In Athene doen metromedewerkers hetzelfde omdat ze zeggen met dezelfde problemen te kampen. De Griekse minister van Transport Kostas Karamanlis legde enkele uren na de ramp zijn functie neer.

Meer uit Buitenland

Ultranationalistische betogers botsen met politie in Jeruzalem

JERUZALEM (ANP/DPA/BELGA) - Bij de start van een mars van ultranationalistische Israëliërs in Jeruzalem is het donderdagavond tot confrontaties met de politie gekomen. De politie zou hebben verhinderd dat tientallen demonstranten door de Oude Stad, het ommuurde centrum, trokken.

35 minuten geleden
Israëlische media delen beelden van Palestijnse gevangenen

TEL AVIV (ANP/AFP) - Israëlische media hebben donderdag beelden gedeeld van tientallen Palestijnse mannen die handboeien om hebben, geblinddoekt zijn en alleen ondergoed dragen. Volgens het Israëlische leger gaat het om "terroristen die zich hebben overgegeven".

1 uur geleden
Armenië en Azerbeidzjan werken aan normaliseren banden

BAKOE/JEREVAN (ANP/AFP) - Armenië en Azerbeidzjan laten in een zeldzame gezamenlijke verklaring weten stappen te zullen zetten om de onderlinge banden te normaliseren. Ze zijn overeengekomen het vertrouwen op te bouwen en als onderdeel daarvan zal er een gevangenenruil plaatsvinden. Bakoe laat 32 Armeense militairen vrij en Jerevan twee Azerbeidzjaanse militairen.

2 uur geleden
Witte Huis: Israël en Hamas niet dicht bij nieuwe deal

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis zegt dat Israël en Hamas niet dicht bij een nieuwe deal zijn over het instellen van een humanitaire pauze. Sinds de oorlog twee maanden geleden uitbrak, zijn de strijdende partijen één keer erin geslaagd een tijdelijk staakt-het-vuren in te voeren.

2 uur geleden
VN-Veiligheidsraad houdt vrijdag overleg over situatie Gazastrook

NEW YORK (ANP/DPA) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt vrijdag overleg over de situatie in de Gazastrook. VN-chef António Guterres heeft de VN-Veiligheidsraad opdracht gegeven zich te buigen over het gewapende conflict. De bijeenkomst wordt volgens de VN om 10.00 uur lokale tijd gehouden in New York.

3 uur geleden
Oekraïne roept burgers op elektriciteit te besparen

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne roept burgers op stroom te besparen na een aanval op een energiecentrale in het land. Door deze en andere schade, een gebrek aan zonne-energie en de lage temperaturen is er een stroomtekort in het land, aldus premier Denys Sjmyhal.

4 uur geleden
Raisi veroordeelt 'genocide' in Gaza tijdens overleg met Poetin

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft de "genocide" in de Gazastrook veroordeeld in een overleg met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in Moskou. Het is volgens Poetin belangrijk om samen de situatie in het Midden-Oosten, met name in de Palestijnse gebieden, te bespreken.

6 uur geleden