Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dodental rellen in Bagdad verder opgelopen

Dodental rellen in Bagdad verder opgelopen

BAGDAD (ANP/AFP/RTR) - Bij gewelddadige rellen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zeker 23 aanhangers van de sjiitische leider Moqtada al-Sadr doodgeschoten. Minstens 380 mensen raakten gewond, zeggen artsen. Iraakse media meldden zelfs zeker dertig doden en zevenhonderd gewonden, onder wie 110 leden van de veiligheidstroepen.

De beschietingen zijn dinsdagochtend hervat. Door heel Bagdad klinkt het geluid van raketten en automatische wapens vanuit de zwaarbeveiligde groene zone, waar overheidsgebouwen en diplomatieke missies zijn gevestigd. Zeker vier raketten zijn daar ingeslagen.

Overheidsgebouwen in Irak gaan dinsdag dicht vanwege het uitgaansverbod, meldde staatspersbureau INA. Het straatverbod werd ingesteld vanwege de rellen tussen rivaliserende sjiitische groepen die uitbraken nadat Al-Sadr maandag bekend had gemaakt de politiek te verlaten.

"Gevaarlijke escalatie"

Diverse landen, waaronder Nederland, hebben hun burgers aangeraden het land zo spoedig mogelijk te verlaten. De staf van de Nederlandse ambassade in Bagdad is vanwege de onrust tijdelijk verkast naar de Duitse ambassade elders in de stad.

De VN-missie voor Irak (Unami) noemde de ontwikkelingen maandag een "extreem gevaarlijke escalatie". Ze riep alle betrokken partijen op af te zien van acties die kunnen leiden tot een niet te stuiten reeks ongewenste gebeurtenissen. "Het voortbestaan van de natie staat zelfs op het spel."

Iran

De partij van Al-Sadr boekte vorig jaar een verkiezingszege, maar het is niet gelukt overeenstemming te bereiken over een nieuwe premier en president. Ondertussen zucht Irak onder een zware economische crisis, hoge inflatie en corruptie. Al-Sadr voert het bevel over een militie van duizenden en heeft miljoenen aanhangers in het hele land. Zijn tegenstanders, bondgenoten van Teheran, controleren tientallen zwaarbewapend paramilitaire groepen die getraind zijn door Iran.

Iran heeft zijn grenzen met Irak gesloten en roept inwoners met klem op niet naar het buurland te reizen. Volgens de staatstelevisie heeft Iran alle vluchten naar Irak "tot nader order stopgezet vanwege de aanhoudende onrust". Miljoenen Iraniërs trekken elk jaar te voet naar de Iraakse stad Kerbala voor een islamitische pelgrimage. De sjiitische ceremonie genaamd Arbaeen valt dit jaar op 16 en 17 september.

Meer uit Buitenland

G7-landen komen met invoerbeperkingen voor Russische diamanten

WASHINGTON (ANP) - De landen die samenwerken in de G7 gaan het moeilijker maken om vanuit Rusland diamanten in te voeren. De maatregel gaat vanaf het nieuwe jaar gelden voor alle "niet-industriële diamanten die gewonnen, verwerkt of geproduceerd" zijn in Rusland. Later vallen ook Russische diamanten die verwerkt zijn in andere landen onder de regel, staat in een verklaring van de G7.

28 minuten geleden
Voortgang op de klimaattop: onderhandelaars zitten in loopgraven

DUBAI (ANP) - Landen liggen na een week op de klimaattop in Dubai nog ver van elkaar af, zeker als het gaat om het uitfaseren van fossiele brandstoffen. Dat signaleren onderzoeker Sylvia Karlsson-Vinkhuyzen van Wageningen University (WUR) en beleidsadviseur Hilde Stroot van Oxfam Novib woensdag. "Na een goed begin van de top is het nu heel ingewikkeld", zegt Karlsson-Vinkhuyzen. "De partijen lijken in loopgraven te zitten en komen nog niet dichter bij elkaar."

1 uur geleden
Organisatie: nederzettingen Oost-Jeruzalem uitgebreid

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische autoriteiten hebben volgens de organisatie Peace Now de bouw van honderden woningen in het bezette Oost-Jeruzalem goedgekeurd. Dat zou een uitbreiding van de omstreden nederzettingen betekenen. "Als er geen oorlog had gewoed, zou dit een hoop reuring opgeleverd hebben", zegt Hagit Ofran van de Israëlische organisatie.

1 uur geleden
Biden: als Poetin Oekraïne inneemt, stopt hij daar niet

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat "als Poetin Oekraïne inneemt, hij daar niet zal stoppen". Volgens Biden zal Rusland na winst in Oekraïne mogelijk een NAVO-lid aanvallen "en zullen Amerikaanse soldaten met Russische soldaten moeten vechten".

1 uur geleden
Zelensky aan G7: Rusland rekent erop dat steun Oekraïne instort

KYIV (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat Rusland erop rekent dat westerse steun aan Oekraïne instort. Hij waarschuwde voor dat scenario tijdens een virtuele meeting met de leiders van de G7, een groep van zeven industrielanden waaronder de Verenigde Staten.

1 uur geleden
VN-chef geeft Veiligheidsraad zeldzame waarschuwing over Gaza

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties heeft bij de VN-Veiligheidsraad een waarschuwing afgegeven over de situatie in Gaza. Daarvoor maakte hij gebruik van een artikel uit het handvest van de organisatie dat zelden wordt aangehaald. Guterres heeft de Veiligheidsraad laten weten dat hij de oorlog tussen Israël en Hamas ziet als een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid.

2 uur geleden
Biden belooft Kyiv 175 miljoen in afwachting van miljardenpakket

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat aankondigen dat hij 175 miljoen dollar (162 miljoen euro) vrijmaakt voor extra militaire steun aan Oekraïne, meldt een Amerikaanse overheidsbron. De belofte doet hij in afwachting van een miljardenpakket dat door het Congres moet worden goedgekeurd.

2 uur geleden