Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dodental overstromingen Turkije overstijgt de 50

Dodental overstromingen Turkije overstijgt de 50

KASTAMONU (ANP/RTR/AFP/DPA) - Het dodental door plotselinge en hevige overstromingen in het noorden van Turkije is bijgesteld tot boven de vijftig. Volgens de Rijksdienst voor Natuurrampenbeheer (Afad) zijn zeker 51 mensen omgekomen in de provincie Kastamonu, gelegen aan de Zwarte Zee, en zes in de naburige provincie Sinop.

Volgens lokale media verwachten bewoners van het getroffen gebied nog meer slachtoffers dan tot dusver bekend. Zo zijn er veel vermisten. Maar berichten op sociale media dat er meer dan 250 slachtoffers te betreuren zijn, worden door de autoriteiten van Kastamonu als onzin bestempeld.

Dit weekend werd aanvankelijk nog meer regen verwacht, maar nu lijkt het ernaar uit te zien dat de neerslag zal afnemen.

Hevige regenval

Zeker 2300 mensen zijn per boot of helikopter geëvacueerd uit het bergachtige gebied aan de Zwarte Zee, ten noorden van hoofdstad Ankara. Duizenden inwoners krijgen tijdelijk elders onderdak omdat hun huizen zijn vernield. De Turkse Rode Halve Maan plaatst tenten en zorgt voor dekens en voedsel. De autoriteiten spraken over een ramp zoals die in vijftig jaar of zelfs een eeuw niet is voorgekomen. Volgens de Turkse president Erdogan, die vrijdag het gebied bezocht, wordt er "intensief" samengewerkt met alle instellingen en organisaties in de getroffen gebieden. Er zijn inmiddels 5500 hulpverleners actief bij de hulp- en reddingsoperaties in het gebied.

De overstromingen, veroorzaakt door hevige regenval van dinsdag tot en met woensdag, kwamen op een moment dat Turkije net hersteld was van flinke bosbranden in het zuiden. Daar is het kurkdroog en heet. Het vuur eiste zeker acht levens en verwoestte toeristische gebieden langs de kust.

Aardverschuivingen

De overvloedige regenval in het noorden leidde ook tot aardverschuivingen. Volgens de autoriteiten zaten daardoor vrijdag nog zeker tweehonderd dorpen zonder stroom. Veel wegen en bruggen zijn verwoest of zo ernstig beschadigd dat ze niet meer te gebruiken zijn. Genietroepen van het Turkse leger zijn begonnen om noodbruggen te plaatsen.

Het gebied wordt vaker getroffen door overstromingen in de zomer na hevige regenval. Vorig jaar kwamen vijf mensen om het leven door noodweer.

Meer uit Buitenland

Israël meldt nog meer dode Hamas-gijzelaars

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - Steeds meer gijzelaars van de Palestijnse beweging Hamas blijken dood. Israël meldt dat weer gegijzelden in de Gazastrook zijn overleden, drie Israëliërs en een Israëliër met ook de Britse nationaliteit. De stoffelijke overschotten bevinden zich in handen van de terreurorganisatie Hamas, aldus de Israëlische strijdkrachten.

1 uur geleden
Felicitaties voor eerste vrouwelijke president Mexico

WASHINGTON/BRASILIA (ANP/AFP) - Het Witte Huis heeft de winnares van de Mexicaanse presidentsverkiezingen, Claudia Sheinbaum (61), hartelijk gefeliciteerd met haar historische overwinning in de verkiezingen van zondag. President Joe Biden ziet uit naar "samenwerking in de geest van partnerschap en vriendschap die de banden tussen de twee landen kenmerken".

2 uur geleden
Vicepresident VS naar conferentie Zwitserland over vrede Oekraïne

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris gaat half juni naar de topconferentie over vrede in Oekraïne die in Zwitserland wordt gehouden. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft die 'vredestop' voorgesteld en Zwitserland is bereid gastheer te zijn.

3 uur geleden
Mister Brexit Nigel Farage kondigt terugkeer in politiek aan

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - Nigel Farage, een belangrijk aanjager van het Britse vertrek uit de Europese Unie, stelt zich kandidaat voor de verkiezingen volgende maand. Hij wil voor de anti-immigratiepartij Reform UK in het parlement. Hij had een comeback in de politiek onlangs nog uitgesloten.

3 uur geleden
Familie Biden steunt beklaagde Hunter in rechtszaak

WILMINGTON (ANP) - Bij het begin van het proces over de onwettige aanschaf van een vuurwapen tegen de 54-jarige zoon van president Joe Biden, Hunter Biden, is de familie van de beklaagde prominent aanwezig. Amerikaanse media hebben gemeld dat de president en zijn vrouw Jill in Wilmington zijn neergestreken en de 'First Lady' is zelf naar de rechtszaal gekomen.

4 uur geleden
Russische vrouwen demonstreren bij ministerie van Defensie

MOSKOU (ANP/AFP) - Een groep vrouwen heeft actie gevoerd bij het Russische ministerie van Defensie in Moskou. Ze eisen dat hun partners die in Oekraïne vechten weer naar huis mogen en vroegen om een gesprek met de nieuwe minister van Defensie.

5 uur geleden
Betogende Franse en Spaanse boeren blokkeren grensovergangen

BIRIATOU/LE PERTHUS (ANP) - Protesterende Franse en Spaanse boeren hebben maandagochtend grensovergangen tussen Frankrijk en Spanje geblokkeerd, veelal met tractors. Ze betogen volgens Franse media tegen de hoge kosten en lage inkomsten in hun bedrijven.

6 uur geleden