Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dodental orkaan Iota gestegen tot boven de 30

Dodental orkaan Iota gestegen tot boven de 30

MANAGUA (ANP/AFP) - Het dodental van de orkaan Iota, die vanaf maandag flink heeft huisgehouden in Midden-Amerika, is woensdag gestegen tot boven de dertig. De orkaan, die na het aan land gaan in Nicaragua afzwakte naar een tropische storm, veroorzaakte aardverschuivingen, verwoestte infrastructuur en heeft duizenden dakloos gemaakt, onder meer in gebieden die twee weken geleden nog te lijden hadden onder orkaan Eta.

Iota was maandag aan land gekomen als een orkaan van de vijfde categorie (catastrofaal), maar het restant ervan blijft donderdag naar verwachting net zo dodelijk, zelfs nadat de storm is uitgeraasd boven El Salvador. Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) heeft gewaarschuwd voor "levensbedreigende overstromingen" in delen van Midden-Amerika als gevolg van de zware regenval.

"Overstromingen en aardverschuivingen in delen van Honduras, Nicaragua en Guatemala kunnen verergerd worden doordat de bodem geen extra water meer kan opnemen, met mogelijk rampzalige gevolgen", aldus het NHC.

Meeste doden in Nicaragua

Nicaragua heeft tot dusver de meeste doden te betreuren van orkaan Iota. Er zijn vooralsnog 18 personen omgekomen, onder wie twee kinderen die een rivier probeerden over te steken, aldus de autoriteiten. Onder de 14 doden in Honduras zijn vijf leden van dezelfde familie, die om het leven kwamen toen hun huis door de modder werd verzwolgen in een aardverschuiving.

Nog eens twee doden vielen in Colombia. In Panama kwam een vrouw om het leven. De autoriteiten in El Salvador melden dat een motorrijder om het leven is gekomen toen een boom omwaaide en op hem viel.

Meer uit Buitenland

Aanvaller kinderspeelplaats Annecy voorgeleid

ANNECY (ANP) - De 31-jarige Syrische vluchteling die donderdag met een mes mensen aanviel op een kinderspeelplaats in een park in Annecy, wordt zaterdag verhoord door een onderzoeksrechter. Een psychiater en politiemensen hebben vooralsnog de man niet kunnen bewegen iets zeggen, melden Franse media. Hij zou zich ook tegen bewakers verzetten. Over het motief van de man is niets bekend.

2 uur geleden
Khartoem relatief kalm bij aanvang 24 uurswapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP/RTR) - De Soedanese hoofdstad Khartoem is volgens waarnemers zaterdagmorgen relatief kalm, sinds de strijdende partijen hebben ingestemd met een gevechtspauze van 24 uur op zaterdag. Dat bestand is afgesproken in de Saudische stad Jeddah. Daar proberen Amerikaanse en Saudische diplomaten de Soedanese militairen en de rivaliserende Rapid Support Forces (RSF) te bewegen op zijn minst tijdelijk de wapens neer te leggen om humanitaire hulp en evacuaties mogelijk te maken.

3 uur geleden
Rechtszaak Trump tegen nicht mag doorgaan van rechter

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Een rechter heeft geoordeeld dat Donald Trump een rechtszaak kan aanspannen tegen zijn nicht Mary Trump. Volgens de oud-president zou zij informatie aan The New York Times hebben verstrekt voor een artikel uit 2018 over zijn belastinggeschiedenis.

9 uur geleden
Vier vermiste kinderen na crash in Colombia levend gevonden

BOGOTA (ANP/RTR/AFP) - De vier kinderen die op 1 mei crashten met een vliegtuig in het Amazonewoud in Colombia zijn vrijdag levend teruggevonden. Ze zijn naar de hoofdstad Bogota overgebracht voor medisch onderzoek. President Gustavo Petro kondigde de vondst van de kinderen opgetogen aan: "Een vreugde voor het hele land! De vier kinderen die 40 dagen geleden verloren zijn gegaan in de Colombiaanse jungle zijn levend teruggevonden."

11 uur geleden
Boris Johnson treedt af als parlementslid om partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - De Britse oud-premier Boris Johnson treedt af als lid van het Lagerhuis om een onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. Volgens Britse media heeft hij zijn zetel voor het district Uxbridge and South Ruislip per direct ingeleverd. Johnson zegt in een verklaring dat hij de resultaten van een parlementair onderzoek heeft ontvangen en dat die onderzoekscommissie hem uit het parlement probeerde te duwen.

16 uur geleden
Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

17 uur geleden
Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

19 uur geleden