Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dodental na overstromingen Afghanistan boven tweehonderd

Dodental na overstromingen Afghanistan boven tweehonderd

KABUL (ANP/AFP) - Overstromingen in het noorden van Afghanistan hebben meer dan tweehonderd mensen het leven gekost, meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de Verenigde Naties. De plotselinge overstromingen waren het gevolg van de hevige regenval van vrijdag.

De Taliban-regering verklaarde vrijdag dat het dodental op 62 lag. In de getroffen provincie Baghlan vielen vooral veel slachtoffers in het district Baghlani Jadid. Meer dan de helft van de sterfgevallen is daar geregistreerd. Er is ook schade aan 1400 woningen. Volgens de IOM zijn in totaal duizenden huizen verwoest of beschadigd.

Ook in andere provincies vonden plotselinge overstromingen plaats. Afghanistan heeft een relatief droge winter achter de rug, waardoor de grond moeite heeft om regen te absorberen. Het arme land is volgens wetenschappers zeer kwetsbaar voor klimaatverandering. Het zou een van de landen zijn die het slechtst voorbereid is op de gevolgen van de opwarming van de aarde.

Meer uit Buitenland

Haperende ruimtetelescoop Hubble kan door na aanpassing

WASHINGTON (ANP) - De oude ruimtetelescoop Hubble kan weer aan het werk. De metingen van het observatorium waren vorige maand stilgelegd door een storing aan een van de gyroscopen. Die moeten ervoor zorgen dat de Hubble goed van positie verandert om het heelal in beeld te kunnen brengen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA denkt een manier te hebben gevonden om daarmee om te gaan.

1 uur geleden
Sunak en Starmer vallen elkaar aan bij eerste televisiedebat

LONDEN (ANP) - De Britse premierskandidaten Rishi Sunak en Keir Starmer zijn voor het eerst in deze verkiezingscampagne met elkaar in debat gegaan. Bij ITV probeerde Starmer duidelijk te maken dat hij voor "verandering" staat, Sunak legde de nadruk op "een duidelijk plan".

2 uur geleden
Slovenië erkent Palestijnse staat

LJUBLJANA (ANP/AFP) - Het Sloveense parlement heeft de Palestijnse staat erkend. De oppositie had een motie ingediend om de stemming daarover uit te stellen, maar die is niet aangenomen. Het Sloveense besluit volgt op de officiële erkenning van de Palestijnse staat door Ierland, Spanje en Noorwegen vorige week.

3 uur geleden
Politieke alliantie van Modi zeker van winst in India

NEW DELHI (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De politieke alliantie die wordt geleid door de partij van premier Narendra Modi heeft de Indiase parlementsverkiezingen gewonnen. Hoewel nog niet alle uitslagen binnen zijn, is duidelijk dat de Nationale Democratische Alliantie (NDA) kan rekenen op zeker 272 zetels in het parlement. Dat is voldoende voor een meerderheid.

4 uur geleden
Honderden aanhangers gedenken verjaardag Navalny bij zijn graf

MOSKOU (ANP/AFP) - Honderden aanhangers van de overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny hebben zijn verjaardag herdacht bij zijn graf. De Kremlincriticus zou 48 jaar zijn geworden, maar stierf afgelopen februari onder onduidelijke omstandigheden in een Russische gevangenis.

5 uur geleden
Qatar wacht nog op reactie Israël en Hamas op voorstel bestand

DOHA (ANP/AFP/RTR) - Bemiddelaar Qatar wacht nog op een "duidelijk standpunt" van Israël over een nieuw voorstel voor een bestand. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat ook Hamas nog met een definitieve reactie moet komen.

6 uur geleden
Biden komt met maatregelen voor sluiting zuidgrens voor migranten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden neemt verregaande maatregelen om de druk op het asielstelsel te verminderen. In een presidentieel bevel wordt geregeld dat aan de zuidelijke grens geen asielaanvragen meer ingediend kunnen worden als te veel migranten daar oversteken, maakt het Witte Huis bekend. Er geldt een "humanitaire uitzondering" voor kwetsbare groepen, zoals kinderen zonder ouders.

6 uur geleden