Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dodental na breuk gletsjer in India loopt op naar 50

Dodental na breuk gletsjer in India loopt op naar 50

DEHRADUN (ANP/RTR) - Reddingswerkers in de Indiase Himalaya, waar een week geleden een stuk van een gletsjer afbrak met een verwoestende overstroming tot gevolg, hebben zondag negen lichamen geborgen. Het dodental van de ramp in de deelstaat Uttarakhand is daarmee opgelopen naar vijftig. Nog altijd worden 150 mensen vermist.

Een muur van water rolde zondag een week geleden door een vallei in het noorden van de Himalaya van India, waardoor bruggen, wegen en twee waterkrachtcentrales werden verwoest. Reddingswerkers gebruiken zwaar materiaal in een race tegen de klok om tientallen bouwvakkers te bevrijden. Die zitten vast in een ondergrondse tunnel die verbonden is met een waterkrachtcentrale die wordt gebouwd in opdracht van de Indiase overheid.

"We hebben nog niet alle hoop verloren. We hopen meer overlevenden te vinden", vertelde Swati Bhadoriya, de hoogste regeringsfunctionaris in de regio, aan persbureau Reuters. Volgens de autoriteiten worden nog 154 mensen vermist. Deskundigen waarschuwen dat enorme hoeveelheden steen, puin, ijs en water nog kunnen losraken waardoor reddingsoperaties riskant zijn.

Uttarakhand is gevoelig voor plotselinge overstromingen en aardverschuivingen. De ramp heeft geleid tot oproepen van milieugroeperingen voor een evaluatie van energieprojecten in dit gebied. Er zijn ongeveer 10.000 gletsjers in de Indiase Himalaya. Uttarakhand zelf heeft 1495 gletsjers en velen trekken zich terug vanwege het opwarmende klimaat.

Meer uit Buitenland

AzG en WHO: ziekenhuizen in zuiden Gaza 'op een breekpunt'

GAZA-STAD (ANP) - Ziekenhuizen in centraal en zuidelijk Gaza bevinden zich "op een breekpunt" en hebben moeite de toestroom van patiƫnten op te vangen te midden van de Israƫlische aanvallen op Gaza. Dat zeggen vertegenwoordigers van Artsen zonder Grenzen (AzG) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tegen het Amerikaanse ABC News.

17 minuten geleden
Huis VS stelt in resolutie antizionisme gelijk aan antisemitisme

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen waarin het onder meer "duidelijk verklaart dat antizionisme antisemitisme is", melden Amerikaanse media. Zionisme is het streven naar een onafhankelijke Joodse staat.

2 uur geleden
Biden: weet niet of ik herkiesbaar was als Trump niet meedeed

WESTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden betwijfelt of hij herkiesbaar zou zijn als president als hij het niet zou opnemen tegen Donald Trump. Dat heeft hij gezegd bij een bijeenkomst even buiten Boston waar geld werd opgehaald voor de campagne voor de presidentsverkiezingen van de Democraten.

3 uur geleden
Peruaans hof geeft opdracht tot vrijlating oud-president Fujimori

AREQUIPA (ANP/AFP/RTR) - Het grondwettelijk hof van Peru heeft opdracht gegeven om de voormalige president Alberto Fujimori vrij te laten. De 85-jarige Fujimori werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar voor misdaden tegen de menselijkheid onder zijn bewind.

4 uur geleden
VS denken dat bemanning van bij Japan vermist vliegtuig dood is

TOKIO (ANP/AFP) - De Amerikaanse krijgsmacht gaat ervan uit dat alle acht inzittenden van een militair vliegtuig dat verdween voor de kust van Japan, zijn omgekomen. Naar de resten van twee inzittenden wordt nog gezocht, maar het is onwaarschijnlijk dat zij nog in leven zijn. De Amerikaanse president Joe Biden en de minister van Defensie Lloyd Austin hebben hun medeleven betuigd.

5 uur geleden
Denny Laine, medeoprichter The Moody Blues en Wings, overleden

NAPLES (ANP) - Denny Laine, medeoprichter van The Moody Blues en Wings, is op 79-jarige leeftijd overleden. De Britse muzikant en zanger kampte met een longziekte.

6 uur geleden
Parlementsvoorzitter VS die waarnam tijdens machtsstrijd stopt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige waarnemend voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Patrick McHenry stelt zich niet herkiesbaar. McHenry viel in tijdens een wekenlange machtsstrijd binnen zijn eigen Republikeinse partij nadat in oktober Kevin McCarthy werd afgezet.

7 uur geleden