Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dodental loopt op na vulkaanuitbarsting Indonesië

Dodental loopt op na vulkaanuitbarsting Indonesië

JAKARTA (ANP/AFP/DPA/RTR) - Het dodental na een vulkaanuitbarsting in Indonesië is opgelopen naar 22. De reddingsdiensten zeggen bij de vulkaan Marapi op Sumatra de lichamen van negen vermisten te hebben gevonden. Er wordt nu nog gezocht naar één persoon.

De Marapi kwam zondag tot uitbarsting en spuwde een aswolk van 3 kilometer de lucht in. Op dat moment waren zo'n 75 bergbeklimmers op de vulkaan. Een aantal van hen liep brandwonden of andere verwondingen op.

De 2981 meter hoge vulkaan is volgens waarnemers nog steeds zeer actief. Bij de zoek- en reddingsactie zijn zo'n tweehonderd reddingswerkers betrokken. Zij zullen tot in ieder geval eind deze week blijven zoeken naar de vermiste persoon.

Identificatie

Er moeten ook nog lichamen naar beneden worden gebracht. De overledenen zijn zodanig verbrand, dat ze moeten worden geïdentificeerd aan de hand van onder meer gebitsgegevens en vingerafdrukken.

Het hoofd van het Indonesisch vulkanologisch agentschap zegt dat er vier waarschuwingsniveaus bestaan en dat sinds 2011 het tweede niveau geldt voor de Marapi. Het agentschap zou sinds dat jaar pleiten voor het afsluiten van het gebied binnen een straal van 3 kilometer van de krater. Andere autoriteiten zouden verantwoordelijk zijn voor de handhaving.

Indonesië ligt op de zogenoemde Ring van Vuur, een gebied met veel seismische activiteit waar regelmatig aardbevingen en vulkaanuitbarstingen plaatsvinden. Van de bijna 130 actieve vulkanen in het land is de Marapi een van de actiefste.

Meer uit Buitenland

Zelensky: slechts een derde door EU toegezegde munitie ontvangen

KYIV (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Oekraïne heeft tot dusver slechts 30 procent van de munitie ontvangen die de Europese Unie het land heeft toegezegd. Dat zei president Volodymyr Zelensky maandag. De EU had volgens Zelensky beloofd om voor maart 1 miljoen artilleriegranaten te sturen.

18 minuten geleden
Zweden jongste lid van NAVO na akkoord Hongarije

BOEDAPEST (ANP/RTR/AFP) - Zweden kan toetreden tot de NAVO. Hongarije is als laatste lid van het bondgenootschap akkoord gegaan. De Zweedse premier Ulf Kristersson spreekt over een historische dag na de instemming door het Hongaarse parlement.

1 uur geleden
Hezbollah: zestig raketten afgevuurd op Israëlische basis

BEIROET (ANP/AFP) - Hezbollah zegt zestig raketten op een Israëlische militaire basis te hebben afgevuurd. Volgens de Libanese groepering gaat het om een vergeldingsactie voor eerdere Israëlische luchtaanvallen ver op Libanees grondgebied.

2 uur geleden
VS-militair overleden die zichzelf in brand stak bij ambassade Israël

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse militair die zichzelf in brand had gestoken bij de Israëlische ambassade in de Amerikaanse hoofdstad Washington, is overleden. Dat melden Amerikaanse media.

3 uur geleden
Slowakije: landen overwegen troepen te sturen naar Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Sommige landen van de EU en de NAVO overwegen troepen naar Oekraïne te sturen, stelt de Slowaakse premier Robert Fico. Hij wil niet zeggen om welke landen het gaat. Het zou niet gaan om een inzet in Europees of NAVO-verband.

4 uur geleden
Aanhang Navalny houdt afscheidsbijeenkomst voor einde week

MOSKOU (ANP/RTR) - Een team medestanders van de in gevangenschap overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft gemeld dat er "voor het einde van de werkweek" een publieke herdenking van hem komt. Er wordt gezocht naar een plek waar de bijeenkomst kan plaatsvinden. Die is nog niet gevonden, zo wordt via sociale media bericht. Aanvankelijk was sprake van een begrafenis, maar volgens Navalny-woordvoerster Kira Jarmisj is nog niet bekend waar en wanneer Navalny wordt begraven.

4 uur geleden
Team van Navalny: begrafenis Navalny voor einde werkweek

MOSKOU (ANP/RTR) - Een team van medestanders van de in gevangenschap overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft gemeld dat hij "voor het einde van de werkweek" wordt begraven. Er wordt gezocht naar een plek waar een publieke begrafenis kan plaatsvinden. Die is nog niet gevonden.

4 uur geleden