Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dodental loopt op na treinongeluk in Griekenland

Dodental loopt op na treinongeluk in Griekenland

ATHENE (ANP/RTR) - Bij de treinramp in Griekenland zijn zeker 36 mensen om het leven gekomen. Reddingswerkers zeiden vijf uur na het ongeluk tegen Griekse televisie nog hard bezig te zijn mensen uit het voertuig te halen, zowel overlevenden als doden.

In centraal Griekenland botste een vrachttrein op hoge snelheid frontaal op een passagierstrein. Het gebeurde bij de stad Larissa, rond 02.00 uur. Er zijn zeker 85 mensen gewond geraakt en volgens Griekse media liggen zes van hen op de intensive care. Getuigen zeggen tegen Sky News dat beide treinen "volledig verwoest" zijn. Van de voorste twee wagons van de passagierstrein is volgens de regionale gouverneur zo weinig over dat die "niet meer zichtbaar" zijn.

Meerdere rijtuigen zijn ontspoord en in brand gevlogen. Reddingswerkers maken gebruik van kranen en ander zwaar materieel om de wagons op te tillen en te zoeken naar overlevenden en slachtoffers. Door de brand hingen dikke rookwolken boven de treinen. De brandweer rukte uit met zeventien wagens en in de ochtend is op beelden geen brand meer te zien.

Nachtmerrie

"We hoorden een grote knal. Het waren tien seconden als in een nachtmerrie", zei een 28-jarige Griek die kon ontsnappen uit de wrakstukken. Zo'n 250 passagiers zijn met bussen geëvacueerd naar Thessaloniki.

Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog niet duidelijk. De functionaris die verantwoordelijk was voor de route van het ongeval is gearresteerd, meldt de Griekse staatstelevisie. In 1972 was bij Larissa een soortgelijke botsing, waarbij negentien doden vielen.

Meer uit Buitenland

Taliban laten Oostenrijkse rechts-extremist vrij

WENEN (ANP) - Na negen maanden gevangenschap bij de Taliban in Afghanistan is een Oostenrijkse rechts-extremist vrijgelaten. Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken zei zondag dat de 84-jarige man in de Qatarese hoofdstad Doha was geland. Hij werd sinds mei 2023 vastgehouden door de Taliban, die Afghanistan regeren.

33 minuten geleden
Netanyahu: IDF presenteert plan voor evacuatie Palestijnen

JERUZALEM (ANP) - Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat het Israëlische leger een plan heeft gepresenteerd voor de evacuatie van burgers uit gebieden in de Gazastrook waar gevochten wordt, samen met een "operationeel plan".

1 uur geleden
Angst voor cholera-uitbraak: duizenden vast op cruiseschip

PORT LUIS (ANP) - Meer dan 3000 mensen zitten vast op een cruiseschip voor de kust van het Oost-Afrikaanse eiland Mauritius door het vermoeden van een mogelijke cholera-uitbraak op het schip. Na een reeks gevallen van maag-darmziekten aan boord van de Norwegian Dawn weigerden de plaatselijke autoriteiten zondag het schip te laten aanmeren in de haven van de hoofdstad Port Louis.

1 uur geleden
Israël zegt hoe dan ook door te gaan met grondoperatie Rafah

TEL AVIV (ANP/AFP) - Een mogelijk staakt-het-vuren in de oorlog tussen Israël en Hamas zal hoogstens uitstel betekenen voor een grondinvasie van de zuidelijke stad Rafah in Gaza. Dat zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag. In Rafah verblijven inmiddels naar schatting 1,5 miljoen Palestijnen, in overgrote meerderheid ontheemden.

5 uur geleden
Biden: 'goede seks' is reden voor succesvol huwelijk met Jill

WASHINGTON (ANP/RTR) - De sleutel tot het lange huwelijk tussen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn vrouw Jill is "goede seks". Dat zou Biden althans hebben gezegd tegen Witte Huis-medewerkers, zo blijkt uit een nieuw boek over first lady Jill Biden dat hun 47-jarige romance belicht.

6 uur geleden
Oekraïne heeft plannen voor nieuw tegenoffensief

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Oekraïne heeft duidelijke plannen voor een nieuw tegenoffensief tegen de Russische strijdkrachten, zei president Volodymyr Zelensky in een persconferentie op zondag. Ook zei hij dat de plannen voor het tegenoffensief vorig jaar waren gelekt naar het Kremlin.

9 uur geleden
Zelensky: 31.000 Oekraïense soldaten dood in oorlog met Rusland

KYIV (ANP/AFP/RTR/DPA) - Zo'n 31.000 Oekraïense soldaten zijn omgekomen in de oorlog met Rusland, zei president Volodymyr Zelensky zondag. Het is opvallend dat de president het cijfer noemt. De regering in Kyiv zegt vrijwel nooit iets over het aantal omgekomen militairen.

9 uur geleden