Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dodental loopt op na recordhoeveelheid regen in Zuid-Korea

Dodental loopt op na recordhoeveelheid regen in Zuid-Korea

SEOUL (ANP/RTR) - De recordhoeveelheid regen in Seoul en omgeving heeft zeker negen mensen het leven gekost, bericht het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Het noodweer gaat gepaard met overstromingen, aardverschuivingen en stroomstoringen.

Onder meer woningen, winkels, metrostations en wegen staan onder water, zoals in het district Gangnam in Seoul. Van de overledenen stierf een aantal door elektrocutie en aardverschuivingen. Zeker negen mensen raakten gewond en er zijn zes vermisten. Honderden Zuid-Koreanen worden opgevangen in scholen en op andere locaties.

President Yoon Suk-yeol bracht een bezoek aan een deels ondergronds appartement in Seoul waar maandag een familie bestaande uit drie personen om het leven kwam nadat hun woning onder water kwam te staan. De risico's van dit soort woningen, ook wel banjiha genoemd, bij hevige regenval werd onder meer zichtbaar in de met een Oscar bekroonde film Parasite uit 2019.

Klimaatverandering

Maandagavond viel op een gegeven moment meer dan 100 millimeter regen per uur, in het district Dongjak in Seoul was dat zelfs 141,5 millimeter. Yonhap meldt dat het weerstation in Dongjak maandag in totaal 381,5 millimeter neerslag had gemeten. Dat is flink hoger dan het record van 354,7 millimeter uit augustus 1920.

De Zuid-Koreaanse meteorologische dienst verwacht dat de regenbuien nog tot in elk geval woensdag aanhouden. Over de extreme regenval zegt een functionaris van de dienst dat er een verband moet zijn met klimaatverandering.

Meer uit Buitenland

Israël geeft gijzelaarsdeal 'laatste kans', anders invasie Rafah

DOHA (ANP/RTR) - Israëlische functionarissen zouden hun Egyptische collega's vrijdag hebben verteld dat Israël bereid is onderhandelingen met Hamas over de uitwisseling van gijzelaars en gevangenen "een laatste kans" te geven. Mocht een deal met Hamas niet snel worden bereikt, dan gaan de Israëli's door met hun invasie van Rafah, in het zuiden van Gaza. Dat meldt het Amerikaanse mediaplatform Axios op basis van twee Israëlische functionarissen.

40 minuten geleden
VK klaagt vijf mannen aan voor misdrijven in opdracht van Rusland

LONDEN (ANP/RTR) - Vijf mannen zijn aangeklaagd voor het uitvoeren van "vijandige activiteiten" in het Verenigd Koninkrijk in opdracht van Rusland, meldt de Britse politie. Volgens de Britse openbare omroep BBC zijn onder de verdachten twee Britten.

53 minuten geleden
Koning Charles hervat publieke taken na kankerdiagnose

LONDEN (ANP) - De Britse koning Charles hervat volgende week zijn publieke taken buiten de deur, meldt Buckingham Palace vrijdag. De koning legde zijn publieke werkzaamheden begin februari neer nadat hij had bekendgemaakt kanker te hebben en daarvoor behandeld te worden. Binnen de paleismuren bleef hij wel aan het werk.

57 minuten geleden
VN: 37 miljoen ton puin in Gazastrook

NEW YORK (ANP/AFP) - De Verenigde Naties schatten dat 37 miljoen ton puin moet worden geruimd in de Gazastrook. Het Palestijnse gebied is het doelwit van vele Israëlische luchtaanvallen sinds de aanval van Hamas op Israël in oktober vorig jaar.

57 minuten geleden
Stokoude ruimtetelescoop Hubble hapert weer

HOUSTON (ANP) - De oude ruimtetelescoop Hubble heeft een probleem. Een van de gyroscopen in het apparaat, die ervoor moeten zorgen dat de Hubble goed draait om het heelal in beeld te kunnen brengen, kampt met een storing. Het is de tweede keer in een paar maanden dat dit gebeurt.

1 uur geleden
Netanyahu: beslissingen ICJ hebben geen invloed op onze acties

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag nogmaals benadrukt dat eventuele uitspraken van het Internationaal Strafhof (ICC) geen invloed hebben op de acties van Israël. Wel benadrukte hij dat ICC-uitspraken "een gevaarlijk precedent kunnen scheppen".

2 uur geleden
Frankrijk zet 6000 extra agenten in bij aankomst olympische vlam

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk zet ongeveer 6000 extra agenten in tijdens de aankomst van de olympische vlam in Marseille. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft de veiligheidsmaatregel vrijdag bekendgemaakt.

3 uur geleden