Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dodental door zware regens China verder opgelopen

Dodental door zware regens China verder opgelopen

ZHENGZHOU (ANP/RTR/AFP) - Het dodental door het noodweer in de Chinese provincie Henan is gestegen naar 33. Zeker acht mensen worden nog vermist. Sinds de zware regenval afgelopen vrijdag begon, zijn al meer dan 376.000 mensen geëvacueerd.

In de provinciehoofdstad Zhengzhou vielen de meeste doden, 25. Daar viel in drie dagen tijd de hoeveel regen die normaal gesproken in een jaar valt. Volgens meteorologen komt dit soort regenval eens in de "duizend jaar" voor. Straten in de stad waren veranderd in kolkende rivieren, waarin auto's drijven. De elektriciteit is op veel plekken uitgevallen.

Ook het metrosysteem in de stad liep onder. Op sociale media gingen video's rond van mensen die in treinstellen tot aan hun schouders in het water stonden. In het metrostelsel vielen zeker 12 doden. Boze burgers vragen zich op Chinese socialemediaplatforms af waarom de metro tijdens de zware regenval niet werd afgesloten. "Waarom mochten reizigers er nog in terwijl het water op de straten al ongeveer tot het middel kwam?", vraagt een van hen zich af.

Meer zware regenval verwacht

De problemen lijken nog niet voorbij, want donderdag wordt nog meer zware regenval verwacht. Inwoners van de hoofdstad verplaatsen hun auto's naar hoger gelegen plekken, terwijl meteorologen waarschuwen voor landverschuivingen en nieuwe overstromingen.

De schade van de overstromingen wordt nu al geschat op meer dan 157 miljoen euro.

Meer uit Buitenland

Gestolen geld op Surinaamse ministerie van Financiën weer terecht

PARAMARIBO (ANP) - De bijna 19 miljoen euro (59 miljoen Surinaamse dollar) die in juli bleek te zijn verdwenen op het Surinaams ministerie van Financiën en Planning, is weer terecht. Dat heeft minister Armand Achaibersing van Financiën laten weten op een persconferentie.

35 minuten geleden
Orkaan Ian brengt migrantenboot tot zinken, 23 Cubanen vermist

MIAMI (ANP/AFP) - De orkaan Ian heeft op weg naar Florida een boot met Cubaanse migranten tot zinken gebracht. Volgens de Amerikaanse grenspolitie worden 23 opvarenden vermist. De lokale nieuwssite Local10.com meldde dat het vaartuig woensdagmorgen bij de Florida Keys in de woeste golven verdween. Vier personen slaagden erin zwemmend Stock Island te bereiken, vlak bij Key West. Ze zijn voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht.

56 minuten geleden
Veiligheidsraad buigt zich vrijdag over Nordstream-sabotage

MOSKOU (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad komt vrijdag bijeen om zich te buigen over de gaslekkages in de pijpleidingen Nordstream 1 en 2 in de Oostzee. Dat heeft de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Ann Linde woensdag gezegd tijdens een persconferentie na te zijn ingelicht door Frankrijk, de huidige voorzitter van de VN-Raad.

4 uur geleden
Von der Leyen: bijtende sancties tegen Rusland om escalaties

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil Rusland met "bijtende sancties" treffen na de recente "escalatie" rond de oorlog in Oekraïne, hebben Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en EU-buitenlandchef Josep Borrell gezamenlijk in Brussel verklaard. Op tafel liggen een plafond voor olieprijzen, verdere invoerbeperkingen van Russische producten en een nieuw EU-uitvoerverbod van goederen die Moskou militair zou kunnen gebruiken. Ook zouden EU-burgers niet meer in het bestuur mogen zitten van een Russisch bedrijf en worden individuen en bedrijven die de volgens hen "illegale" referenda in Oekraïne hebben georganiseerd op de sanctielijst gezet.

4 uur geleden
Kremlin schrapt uitreisverbod mannen na mogelijke interne ruzie

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische regering heeft besloten geen algemeen uitreisverbod in te stellen voor weerbare mannen, oftewel mannen die geschikt zijn voor de strijdkrachten. Ondanks dat ze het land wel uit mogen, krijgen ze geen nieuw paspoort meer. Het uitreisverbod geldt wel voor mensen die al voor militaire dienst zijn opgeroepen en zich moeten melden, schrijven Russische media.

6 uur geleden
Deense minister: inspectie lekken Nord Stream over 1 of 2 weken

BRUSSEL (ANP/AFP) - Het kan één of twee weken gaan duren voordat inspecties uitgevoerd kunnen worden aan de lekkende gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 in de Oostzee. Dat meldde de Deense minister van Defensie Morten Bødskov vanuit Brussel. Volgens hem moet het water rond de gaslekkages eerst voldoende kalmeren om te kunnen zien wat er is gebeurd.

7 uur geleden
Doden en gewonden bij Israëlische actie op Westoever

JENIN (ANP/RTR) - Israëlische troepen hebben vier Palestijnen gedood bij een actie in Jenin op de Westelijke Jordaanoever. Volgens de Palestijnse autoriteiten zijn er meer dan veertig gewonden gevallen.

8 uur geleden