Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dodental door zware regens China verder opgelopen

Dodental door zware regens China verder opgelopen

ZHENGZHOU (ANP/RTR/AFP) - Het dodental door het noodweer in de Chinese provincie Henan is gestegen naar 33. Zeker acht mensen worden nog vermist. Sinds de zware regenval afgelopen vrijdag begon, zijn al meer dan 376.000 mensen geëvacueerd.

In de provinciehoofdstad Zhengzhou vielen de meeste doden, 25. Daar viel in drie dagen tijd de hoeveel regen die normaal gesproken in een jaar valt. Volgens meteorologen komt dit soort regenval eens in de "duizend jaar" voor. Straten in de stad waren veranderd in kolkende rivieren, waarin auto's drijven. De elektriciteit is op veel plekken uitgevallen.

Ook het metrosysteem in de stad liep onder. Op sociale media gingen video's rond van mensen die in treinstellen tot aan hun schouders in het water stonden. In het metrostelsel vielen zeker 12 doden. Boze burgers vragen zich op Chinese socialemediaplatforms af waarom de metro tijdens de zware regenval niet werd afgesloten. "Waarom mochten reizigers er nog in terwijl het water op de straten al ongeveer tot het middel kwam?", vraagt een van hen zich af.

Meer zware regenval verwacht

De problemen lijken nog niet voorbij, want donderdag wordt nog meer zware regenval verwacht. Inwoners van de hoofdstad verplaatsen hun auto's naar hoger gelegen plekken, terwijl meteorologen waarschuwen voor landverschuivingen en nieuwe overstromingen.

De schade van de overstromingen wordt nu al geschat op meer dan 157 miljoen euro.

Meer uit Buitenland

Franse president: Oekraïne heeft onze verdere steun nodig

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron benadrukt dat Oekraïne verdere steun nodig heeft in de strijd tegen de Russen. Hij deed dat bij de opening van een internationale top in Parijs over de voortzetting van hulp aan het door Moskou aangevallen land, melden Franse media.

13 minuten geleden
Zelensky: slechts een derde door EU toegezegde munitie ontvangen

KYIV (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Oekraïne heeft tot dusver slechts 30 procent van de munitie ontvangen die de Europese Unie het land heeft toegezegd. Dat zei president Volodymyr Zelensky maandag. De EU had volgens Zelensky beloofd om voor maart 1 miljoen artilleriegranaten te sturen.

37 minuten geleden
Zweden jongste lid van NAVO na akkoord Hongarije

BOEDAPEST (ANP/RTR/AFP) - Zweden kan toetreden tot de NAVO. Hongarije is als laatste lid van het bondgenootschap akkoord gegaan. De Zweedse premier Ulf Kristersson spreekt over een historische dag na de instemming door het Hongaarse parlement.

1 uur geleden
Hezbollah: zestig raketten afgevuurd op Israëlische basis

BEIROET (ANP/AFP) - Hezbollah zegt zestig raketten op een Israëlische militaire basis te hebben afgevuurd. Volgens de Libanese groepering gaat het om een vergeldingsactie voor eerdere Israëlische luchtaanvallen ver op Libanees grondgebied.

2 uur geleden
VS-militair overleden die zichzelf in brand stak bij ambassade Israël

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse militair die zichzelf in brand had gestoken bij de Israëlische ambassade in de Amerikaanse hoofdstad Washington, is overleden. Dat melden Amerikaanse media.

4 uur geleden
Slowakije: landen overwegen troepen te sturen naar Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Sommige landen van de EU en de NAVO overwegen troepen naar Oekraïne te sturen, stelt de Slowaakse premier Robert Fico. Hij wil niet zeggen om welke landen het gaat. Het zou niet gaan om een inzet in Europees of NAVO-verband.

4 uur geleden
Aanhang Navalny houdt afscheidsbijeenkomst voor einde week

MOSKOU (ANP/RTR) - Een team medestanders van de in gevangenschap overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft gemeld dat er "voor het einde van de werkweek" een publieke herdenking van hem komt. Er wordt gezocht naar een plek waar de bijeenkomst kan plaatsvinden. Die is nog niet gevonden, zo wordt via sociale media bericht. Aanvankelijk was sprake van een begrafenis, maar volgens Navalny-woordvoerster Kira Jarmisj is nog niet bekend waar en wanneer Navalny wordt begraven.

4 uur geleden