Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dodental crash militair vliegtuig Oekraïne stijgt naar 26

Dodental crash militair vliegtuig Oekraïne stijgt naar 26

CHARKOV (ANP/DPA/AFP) - Een van de twee overlevenden van de crash van een Oekraïens militair vliegtuig is in een ziekenhuis overleden. Het dodental steeg zaterdag daardoor tot 26. Vlak na het ongeluk vrijdagavond in Oost-Oekraïne werd al melding gemaakt van 22 doden.

Twee van de inzittenden wisten zich te redden met een sprong uit het vliegtuig toen deze bezig was met de landing en vervolgens crashte. Maar een van hen overleed later alsnog aan zijn zware verwondingen.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei zaterdag dat er onmiddellijk een onpartijdig onderzoek komt naar de oorzaak van het ongeluk. De vluchtrecorders van het toestel zijn een dag na de crash gevonden en veiliggesteld.

Linkermotor

De staatsveiligheidsdienst liet weten dat het vliegtuig neerstortte vijf minuten nadat de gezagvoerder had gevraagd om te landen omdat de linkermotor van het tweemotorige vliegtuig het had begeven.

Het vliegtuig werd in 1977 vervaardigd en werd gebruikt voor trainingsvluchten. Het toestel was eerder in normaal gebruik geweest.

Rekruten

Volgens de autoriteiten waren er 27 mensen aan boord van de Antonov AN-26, voornamelijk jonge rekruten van de luchtmachtacademie. Ze waren op de terugweg van een trainingsvlucht. Er waren bemanningsleden en twintig rekruten aan boord.

Aanvankelijk was sprake van 28 inzittenden, maar waarschijnlijk is één rekruut niet verschenen voor de oefening.

De crashlocatie ligt ongeveer 40 kilometer van de Russische grens in Oost-Oekraïne. Maar buiten de gebieden waar door Rusland gesteunde separatisten sinds 2014 vechten tegen de troepen van de regering in Kiev.

Meer uit Buitenland

Vicepremier: Fico nog altijd in stabiele maar ernstige toestand

HANDLOVÁ (ANP/AFP) - De Slowaakse premier Robert Fico is een week nadat hij werd neergeschoten nog altijd in stabiele, maar ernstige toestand. Dat heeft vicepremier Robert Kalinák gezegd na een extra vergadering van de Slowaakse veiligheidsraad. Hij kan nog niet van de stad Banská Bystrica naar de hoofdstad Bratislava worden overgebracht, zoals de bedoeling was.

24 minuten geleden
Frankrijk: niet juiste moment voor erkenning Palestijnse staat

PARIJS (ANP/AFP) - Het is voor Frankrijk "niet het juiste moment" om de Palestijnse staat officieel te erkennen. Dat zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné in reactie op de stap van Ierland, Spanje en Noorwegen, die wel overgaan tot erkenning.

1 uur geleden
Twintig inzittenden door turbulentie getroffen vliegtuig op IC

BANGKOK (ANP/AFP/RTR) - Twintig passagiers van het toestel van Singapore Airlines dat door ernstige turbulentie werd getroffen, liggen op de intensive care. Ze zijn verspreid over twee ziekenhuizen in Bangkok, hebben die ziekenhuizen laten weten.

1 uur geleden
Iraanse staatsmedia: miljoenen bezoekers bij processie Raisi

TEHERAN (ANP) - Volgens het Iraanse semi-officiële staatspersbureau ISNA zijn miljoenen mensen naar Teheran gekomen voor de begrafenisprocessie van president Ebrahim Raisi. Ayatollah Ali Khamenei leidde de gebeden voor de kisten van alle acht personen die zijn omgekomen bij het helikopterongeluk van zondag.

2 uur geleden
Duits radicaal-rechts dumpt EU-lijsttrekker na vergoelijken SS

BERLIJN/BRUSSEL (ANP) - De Duitse bondgenoot van de PVV zet zijn Europese lijsttrekker aan de kant na vergoelijkende opmerkingen over de SS. Maximilian Krah mag, in volle verkiezingscampagne, voorlopig niet voor de partij optreden.

2 uur geleden
Palestijnse bewegingen verwelkomen erkenning Palestijnse staat

GAZA-STAD/RAMALLAH (ANP/AFP) - De Palestijnse Autoriteit en de rivaliserende beweging Hamas hebben de stap van Ierland, Noorwegen en Spanje om de Palestijnse staat te erkennen verwelkomd. Ook de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) spreekt van een "historische" beslissing.

3 uur geleden
Rusland wil grenzen in Baltische Zee verleggen

SINT-PETERSBURG (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Rusland wil de grenzen in de Baltische Zee verleggen. Het ministerie van Defensie zegt plannen te hebben om de territoriale wateren opnieuw te berekenen en het gebied daarmee uit te breiden. NAVO-landen Finland en Litouwen hebben verontwaardigd gereageerd op de voorgenomen stap.

3 uur geleden