Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dodental bij hadj boven de zeshonderd

Dodental bij hadj boven de zeshonderd

MEKKA (ANP/AFP) - Het aantal sterfgevallen tijdens de hadj, de moslimbedevaart in Saudi-Arabië, is gestegen tot boven de zeshonderd. Vanuit meerdere landen komen meldingen van het overlijden van deelnemers aan de pelgrimstocht. Een van de slachtoffers is een Nederlandse vrouw die onwel was geworden.

Dit jaar is het enorm heet tijdens de hadj. In Mekka steeg de temperatuur deze week tot boven de 51 graden. Alleen al uit Egypte zouden 323 mensen zijn overleden, volgens een betrokken diplomaat nagenoeg allemaal aan hittegerelateerde aandoeningen. Er zouden ook pelgrims zijn gestorven uit landen als India, Jordanië, Indonesië, Iran, Senegal, Tunesië en Irak. De doodsoorzaak is niet altijd bekend.

Persbureau AFP becijferde dat het dodental op 645 staat. Saudi-Arabië heeft dat niet bevestigd, maar maakte wel melding van veel gezondheidsklachten die verband houden met de hitte. Aan de hadj doen zo'n 1,8 miljoen mensen mee. Alle moslims die de middelen hebben om te gaan, worden geacht minstens één keer in hun leven op de bedevaart te gaan.

Over het lot van sommige deelnemers bestaat onduidelijkheid. Familieleden delen via Facebook en andere sociale netwerken beelden van vermisten en vragen om informatie. Ook proberen ze te achterhalen of hun naasten zijn opgenomen in ziekenhuizen. In voorgaande jaren vielen soms ook veel doden tijdens de hadj. Landen maakten vorig jaar melding van zeker 240 overleden deelnemers.

Meer uit Buitenland

Trump-schutter zocht info over moordaanslag op Kennedy

WASHINGTON (ANP/RTR) - De man die probeerde voormalig president Donald Trump te vermoorden, deed online onderzoek naar hoe Lee Harvey Oswald in 1963 voormalig president John F. Kennedy doodschoot. Dat zei directeur Chris Wray van de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI tegen parlementariërs.

57 minuten geleden
Inside Out 2 passeert Frozen 2 als succesvolste animatiefilm

LOS ANGELES (ANP) - Inside Out 2 is ruim vijf weken na de première de succesvolste animatiefilm aller tijden. Dat heeft The Walt Disney Company bekendgemaakt. Het record stond op naam van Frozen 2 uit 2019. Inside Out 2 heeft nu wereldwijd 1,46 miljard dollar opgebracht.

1 uur geleden
Moskou laat Europaplein verdwijnen in conflict om Oekraïne

MOSKOU (ANP/DPA/BELGA) - Het Europaplein in de Russische hoofdstad Moskou is verdwenen. Het plein is herdoopt tot Eurasiaplein, mogelijk als gevolg van het groeiende conflict met de Europese Unie over de Russische invasie in Oekraïne.

2 uur geleden
Evacuaties in Zuid-Europa door extreem weer en bosbranden

BARI (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het zuiden van Europa wordt geteisterd door extreem weer en bosbranden. In de Zuid-Italiaanse regio Apulië moesten woensdag zo'n duizend toeristen worden geëvacueerd om een bosbrand die daar woedt.

2 uur geleden
VN: strijd tegen honger moeilijk door oorlog, economie en klimaat

RIO DE JANEIRO (ANP/AFP) - De strijd tegen wereldhonger wordt bemoeilijkt door conflicten, economische onrust en extreem weer, stelt een aantal organisaties van de Verenigde Naties in een gezamenlijk rapport. Het VN-doel om in 2030 honger de wereld uit te hebben, raakt steeds verder uit zicht.

4 uur geleden
Iran ontbiedt Duitse ambassadeur na sluiting islamitisch centrum

TEHERAN (ANP/AFP) - Iran heeft de Duitse ambassadeur in het land ontboden na de sluiting van een islamitisch centrum in Hamburg. De organisatie en vijf suborganisaties zijn woensdag door Duitsland verboden in verband met extremisme.

4 uur geleden
Rus die Spelen wilde 'destabiliseren' gelinkt aan FSB-eenheid

PARIJS (ANP) - De in Frankrijk aangehouden Rus die verdacht wordt van het plannen van "destabiliserende" activiteiten rond de Olympische Spelen, werkte aan een "grootschalig project" met "serieuze" gevolgen tijdens de komende weken van de Spelen. De opsporingsdiensten hebben daarvoor bewijs gevonden, melden Franse media.

5 uur geleden