Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dodental aanslagen Dagestan loopt op

Dodental aanslagen Dagestan loopt op

DERBENT (ANP/RTR/AFP) - Bij de reeks aanslagen van zondag in de Russische deelrepubliek Dagestan kwamen al zeker vijftien politieagenten om, meldt de plaatselijke regering. Daarnaast waren er ook burgerslachtoffers, onder wie een priester. Onduidelijk is nog hoeveel.

In de steden Machatsjkala en Derbent openden gewapende mannen nagenoeg gelijktijdig het vuur op een synagoge, twee orthodoxe kerken en een controlepost van de politie. De politie doodde vier aanvallers in Machatsjkala en twee in Derbent, zei Sergej Melikov, gouverneur van Dagestan, in een video op Telegram.

"Dit is een tragische dag voor Dagestan en het hele land", zei Melikov. "We begrijpen wie achter deze aanvallen zit en welk doel ze nastreven", zei Melikov ook nog, zonder te verduidelijken om wie het gaat. Volgens het Russische Nationale Antiterrorismecomité zijn strafrechtelijke onderzoeken geopend naar de "terreurdaden". Om de aanvallen is een periode van drie dagen rouw afgekondigd.

De autonome republiek in de Kaukasus, die grenst aan Tsjetsjenië, is grotendeels islamitisch. De Russische autoriteiten voeren er regelmatig antiterreuroperaties uit. Afgelopen oktober werd de internationale luchthaven van Dagestan bestormd door pro-Palestijnse betogers die op zoek waren naar passagiers uit Israël.

Meer uit Buitenland

Verdachte opgepakt voor moord op ex-parlementariër Oekraïne

KYIV (ANP) - De Oekraïense politie heeft in Dnipro een verdachte opgepakt voor de moord op de voormalige ultrarechtse parlementariër Iryna Farion, meldt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Ze werd 19 juli op straat vlak bij haar woning in Lviv in het hoofd geschoten en overleed korte tijd later in het ziekenhuis.

57 minuten geleden
18-jarige opgepakt voor hulp bij plannen aanslag op Spelen

PARIJS (ANP) - De Franse politie heeft donderdag een 18-jarige man gearresteerd die mogelijk heeft geholpen met het voorbereiden van een aanslag op de Olympische Spelen. Hij stond in contact met een leeftijdgenoot die eerder deze week werd aangehouden, melden Franse media.

2 uur geleden
NBC: Obama spreekt binnenkort steun uit aan Harris

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Barack Obama spreekt binnenkort publiekelijk zijn steun uit aan Kamala Harris als nieuwe presidentskandidaat, meldt NBC. De Amerikaanse tv-zender schrijft op basis van vier bronnen dat Obama zijn steun aan de vicepresident al privé heeft uitgesproken.

3 uur geleden
Dodental aardverschuivingen Ethiopië verder opgelopen

ADDIS ABEBA (ANP/AFP) - Het dodental door aardverschuivingen in het zuiden van Ethiopië is opgelopen naar bijna 260, meldt OCHA op basis van lokale autoriteiten. De VN-hulporganisatie verwacht een verdere stijging naar tot wel vijfhonderd.

4 uur geleden
Doden en gewonden in Taiwan door tyfoon Gaemi 

TAIPEI (ANP/DPA/AFP) - In Taiwan zijn zeker twee doden gevallen door tyfoon Gaemi. Er zijn minstens 279 gewonden geteld. Daarnaast worden negen bemanningsleden van een gezonken vrachtschip vermist. Door Gaemi zijn ook 21 mensen om het leven gekomen in de Filipijnen.

6 uur geleden
Poetin en Assad bespreken in Moskou situatie Midden-Oosten

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft op woensdag Bashar al-Assad, de president van Syrië, in Moskou ontmoet. Dit meldt Poetins persdienst op donderdag.

6 uur geleden
Opnieuw hoge temperatuur gemeten, net geen nieuw record

LONDEN (ANP) - Het blijft wereldwijd uitzonderlijk warm, ook al is er net geen nieuw record geregistreerd. Op dinsdag was de gemiddelde temperatuur in de wereld 17,15 graden. Dat is een fractie lager dan het record van maandag, toen het gemiddelde na correctie uitkwam op 17,16 graden.

7 uur geleden