Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Doden en gewonden bij raketaanval op basis nabij Poolse grens

Doden en gewonden bij raketaanval op basis nabij Poolse grens

LVIV (ANP/RTR/AFP) - Zeker negen mensen zijn omgekomen door een Russische raketaanval zondagochtend op een Oekraïense militaire basis in Yavoriv, op minder dan 25 kilometer van de Oekraïens-Poolse grens. Ook vielen er 57 gewonden, maakte de gouverneur van de regio Lviv bekend.

Volgens de autoriteiten werd het zogeheten Centrum voor Internationale Vredesbewaking en Veiligheid getroffen door dertig raketten. In eerdere berichten werd gesproken van acht raketten. Het centrum is een trainingsfaciliteit van het Oekraïense leger, waar soldaten worden opgeleid voor vredesmissies. Het doelwit van de aanval zou een militaire eenheid zijn geweest die daar gelegerd is, zei een legerwoordvoerder tegen het Oekraïense persbureau Interfax.

Volgens een tweet van de Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov "werken buitenlandse instructeurs" op de basis. Of die zondag aanwezig waren is niet bekend. De meeste landen hebben hun militaire instructeurs nog voor de Russische inval van 24 februari uit Oekraïne teruggetrokken. In 2014 voerden de Verenigde Staten en veertien andere NAVO-landen nog een legeroefening uit in Yavoriv.

Luchtalarm

Yavoriv ligt zo'n 50 kilometer ten westen van de stad Lviv, waar veel vluchtelingen zich verzamelen om de grens met Polen over te steken. Volgens lokale media is ook het vliegveld van Ivano-Frankove beschoten, halverwege Lviv en Yavoriv. Ook in Lviv zelf klonk in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. Aan de rand van de stad waren explosies te horen.

Het is voor het eerst dat het oorlogsgeweld dit gebied bereikt en zo dicht de Poolse grens nadert. Een correspondent van het Duitse persbureau DPA meldde dat in het Poolse Przemysl, op zo'n zestig kilometer van Yavoriv, de explosies te horen waren.

Meer uit Buitenland

Laatste foto koningin Elizabeth levert fotograaf prijs op

GLASGOW (ANP) - Jane Barlow is de eerste fotograaf die is uitgeroepen tot journalist van het jaar tijdens de Scottish Press Awards. Ze kreeg de prijs voor haar "ontroerende" laatste openbare beelden van koningin Elizabeth, enkele dagen voor haar dood.

37 minuten geleden
Landbouwminister: nog jaren schade aan land door damdoorbraak

NOVA KACHOVKA (ANP/RTR) - De damdoorbaak in de Oekraïense Dnipro-rivier heeft voor grote schade gezorgd aan het boerenland in de regio Cherson. De minister van Landbouw waarschuwt dat de verwoesting nog veel groter is dan tot nu toe werd aangenomen en dat de boeren er nog jaren last van zullen hebben.

2 uur geleden
Nederlands kind gewond bij steekpartij Annecy

ANNECY (ANP/RTR/AFP) - Een van de kinderen die gewond zijn geraakt bij de steekpartij in de Franse Alpen is Nederlands. Dat heeft de openbaar aanklager bekendgemaakt. Het motief van de aanvaller is nog altijd onduidelijk. De dader had volgens aanklager Line Bonnet-Mathis vermoedelijk geen terroristisch motief.

2 uur geleden
Boegbeeld conservatieven VS Pat Robertson (93) overleden

WASHINGTON (ANP) - De invloedrijke Amerikaanse televisiepersoonlijkheid Pat Robertson is overleden. Hij stond bekend als een van de boegbeelden van de christelijke conservatieve beweging in de Verenigde Staten. Robertson stierf volgens zijn organisatie op 93-jarige leeftijd in zijn huis in Virginia Beach.

3 uur geleden
Londen legt nieuwe sancties op aan Belarus voor steun aan Rusland

LONDEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk gaat nieuwe sancties aan Belarus opleggen omdat het Oost-Europese land de Russische invasie van Oekraïne faciliteert. President Aleksandr Loekasjenko stond aan het begin van de oorlog toe dat Belarussisch grondgebied werd gebruikt in aanloop naar de invasie.

3 uur geleden
VS schorten voedselhulp op voor miljoenen Ethiopiërs

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten schorten de voedselhulp aan Ethiopië op. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat op grote schaal gedoneerde voedselvoorraden worden verduisterd, bericht The Washington Post. In gelekte documenten staat volgens de krant dat figuren binnen de Ethiopische overheid een sleutelrol speelden.

3 uur geleden
Joran van der Sloot voor uitlevering overgedragen aan FBI

CAJAMARCA (ANP/RTR) - Joran van der Sloot is met de FBI onderweg naar de Verenigde Staten. De Peruaanse autoriteiten hebben de Nederlander overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten voor een tijdelijke uitlevering, vanwege het onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway. Hij zat in Peru vast voor de moord op de Peruviaanse Stephany Flores in 2010.

4 uur geleden