Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Doden en gewonden bij luchtaanvallen op Gazastrook

Doden en gewonden bij luchtaanvallen op Gazastrook

TEL AVIV/GAZA (ANP/DPA) - Bij Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook zijn volgens de plaatselijke autoriteiten zeker 25 mensen om het leven gekomen, onder wie negen kinderen. Ruim 125 mensen zijn gewond geraakt. Volgens de Israëlische strijdkrachten zijn bij de aanvallen vijftien Palestijnse strijders gedood.

De Gazastrook is een van de dichtstbevolkte plaatsen ter wereld met circa twee miljoen inwoners op slechts 365 vierkante kilometer. De luchtaanvallen werden uitgevoerd nadat de Palestijnse beweging die de strook beheerst, Hamas, Israël had bestookt met circa driehonderd raketten. Daarbij zijn volgens Israëlische media maandag in de stad Ashkelon zeker zeven gewonden gevallen. In een tijdsbestek van nog geen half uur zouden dinsdag zeventig projectielen zijn afgevuurd vanuit Gaza.

Ook de stad Ashdod is doelwit. In beide plaatsen zijn volgens de politie in totaal acht gebouwen geraakt, waaronder een school. Israëlische media maken melding van 31 gewonden.

Meer luchtaanvallen

Een Israëlische legerwoordvoerder zei dat vooralsnog 140 keer doelen in de Gazastrook gericht zijn aangevallen. Israël zou meer luchtaanvallen uitvoeren. Israël treft voorbereidingen de strook weer met grondtroepen binnen te vallen. Defensieminister Benny Gantz heeft zijn goedkeuring gegeven om 5000 reservisten op te roepen, terwijl het leger troepen bij Gaza versterkt en in paraatheid brengt. Hamas heeft gedreigd van Ashkelon "een hel" te maken als Israël doorgaat met aanvallen.

Hamas begon met het bestoken van Israël als een reactie op de hevige onlusten in Jeruzalem. Palestijnen betogen sinds het weekeinde vooral rond de al-Aqsamoskee tegen nieuwe onteigeningen en uitzettingen van Arabische inwoners in het in 1967 door Israël bezette Oost-Jeruzalem. Circa zestig oorspronkelijke bewoners van de Arabische wijk Sheikh Jarrah moeten hun huizen uit om plaats te maken voor Joodse kolonisten.

Meer uit Buitenland

Prinses Catherine met zus en dochter op Wimbledon

LONDEN (ANP) - De Britse prinses Catherine is zondagmiddag samen met haar zus Pippa en dochter Charlotte naar Wimbledon gekomen. Eerder was al aangekondigd dat de prinses van Wales de finale van het mannenenkelspel zou bijwonen.

35 minuten geleden
Secret Service ontkent afwijzing verzoek extra beveiliging Trump

WASHINGTON (ANP) - De Secret Service ontkent dat een recent verzoek om de beveiliging rondom oud-president Donald Trump op te schroeven, is afgewezen. Deze Amerikaanse veiligheidsdienst is verantwoordelijk voor de bescherming van hoogstaande politieke figuren.

1 uur geleden
Actrice Shannen Doherty overleden op 53-jarige leeftijd

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Shannen Doherty is zaterdag overleden op 53-jarige leeftijd. Dat meldt Leslie Sloane, de publicist van de actrice zondag aan het Amerikaanse tijdschrift People. Doherty leed al jaren aan kanker.

1 uur geleden
Belgische premier De Croo noemt aanslag op Trump 'onaanvaardbaar'

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump "schokkeert" en is "onaanvaardbaar", zegt de Belgische premier Alexander De Croo zondag in een verklaring tegen Belgische media.

1 uur geleden
Trump kijkt uit naar toespraak op Republikeinse conventie

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump zegt uit te kijken naar zijn toespraak in Wisconsin, waar vanaf maandag de Republikeinse conventie wordt gehouden. "Het is nu belangrijker dan ooit dat we verenigd blijven en ons ware karakter als Amerikanen tonen, sterk en vastberaden", aldus Trump in een bericht op Truth Social.

1 uur geleden
Campagne van Trump schroeft beveiliging op na moordaanslag

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het campagneteam van Donald Trump gaat de beveiliging op de campagnekantoren opschroeven na de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president. Dit is bekendgemaakt in een memo aan de medewerkers, schrijft de nieuwssite Politico. De memo is gericht aan medewerkers in Washington en West Palm Beach in Florida.

2 uur geleden
Medeleven uit Spanje voor slachtoffers aanslag op Trump

MADRID (ANP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez en het koningspaar hebben hun medeleven uitgesproken na de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. "Geweld en haat horen niet thuis in een democratie", benadrukt Sánchez op X. De premier wenst Trump en de twee andere gewonden een spoedig herstel toe. Ook condoleert hij de familie van de doodgeschoten toeschouwer.

2 uur geleden