Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Doden bij Russische aanval op Cherson, onder wie twee kinderen

Doden bij Russische aanval op Cherson, onder wie twee kinderen

KYIV (ANP/DPA) - In Oekraïne zijn meerdere burgers omgekomen nadat twee dorpen in de Zuid-Oekraïense regio Cherson werden aangevallen door Russische troepen. Een van de slachtoffers is een baby van slechts 23 dagen oud, schrijft de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Ihor Klymenko, op Telegram.

Bij de aanval op het dorp Sjyroka Balka werd een echtpaar, hun baby en een andere man gedood. De 12-jarige zoon van het koppel werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht waar hij alsnog overleed. Ook in het dorp Stanislav waren er doden te betreuren.

Oekraïense aanklagers zeiden zondag dat als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne, die meer dan 17 maanden geleden begon, tot dusver minstens vijfhonderd kinderen om het leven zijn gekomen, cijfers die eerder al door de VN werden gemeld. Nog eens 1100 kinderen liepen in verschillende mate verwondingen op.

Bewijsmateriaal

Het werkelijke aantal kinderslachtoffers ligt waarschijnlijk hoger. Het aantal omgekomen en gewonde kinderen was het hoogst in de oostelijke regio's Donetsk en Charkiv nabij de frontlinie, gevolgd door de hoofdstedelijke regio Kyiv en Cherson in het zuiden van Oekraïne.

Justitie in Oekraïne registreert de burgerslachtoffers die vallen in de oorlog en verzamelt bewijsmateriaal dat mogelijk kan worden gebruikt in rechtszaken om Russische soldaten verantwoordelijk te houden voor oorlogsmisdaden.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden