
Doden bij oplaaiend conflict Armenië en Azerbeidzjan
STEPANAKERT (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Minstens drie militairen zijn gesneuveld door oplaaiende gevechten tussen Azerbeidzjaanse en Armeense troepen in de betwiste regio Nagorno-Karabach, die onder toezicht staat van circa 2000 Russische troepen. Twee Armeense soldaten kwamen om en veertien raakten gewond, meldde het leger van Nagorno-Karabach. Aan de kant van Azerbeidzjan overleed één soldaat, zei het ministerie van Defensie in de hoofdstad Bakoe.
In 2020 voerden beide landen een zes weken durende oorlog die meer dan 6500 mensen het leven kostte. Azerbeidzjan kreeg de controle over een groot deel van Nagorno-Karabach terug. Sinds de jaren 90 stond het gebied, dat internationaal erkend wordt als deel van Azerbeidzjan, onder controle van etnisch Armeense bewoners, met steun van Armenië.
Eind vorig jaar laaide het conflict opnieuw op en kwamen twee Armeense militaire bases in handen van Azerbeidzjan. Na bemiddeling van Rusland kwamen de landen een wapenstilstand overeen.
Strategische gebieden
De jongste gevechten vonden vooral plaats in de Lachin-corridor, een strook land die Nagorno-Karabach verbindt met Armenië. Azerbeidzjan meldde dat het strategische gebieden in handen heeft gekregen in de operatie genaamd Vergelding, een reactie op "terroristische" acties van Armeense gewapende groepen.
Russische militairen hebben volgens Armenië geholpen tussenbeide te komen, maar een Armeense separatistische leider kondigde wel een gedeeltelijke mobilisatie af. Moskou liet weten de situatie te willen stabiliseren.
De Europese Unie riep op de vijandelijkheden onmiddellijk te staken, en blijft zich inzetten voor vrede en stabiliteit in de zuidelijke Kaukasus. De twee voormalige Sovjetrepublieken hebben nog altijd geen vredesakkoord gesloten. De ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen hielden vorige maand hun eerste directe besprekingen in Georgië.
Meer uit Buitenland
STRAATSBURG (ANP) - Het verlagen van de defensie-uitgaven in de afgelopen dertig jaar "was een enorme fout die we nooit meer moeten maken", zei de Deense premier Mette Frederiksen in een debat in het Europees Parlement. Meer investeren in defensie is nodig en "het versterken van de Europese defensie-industrie is een absolute topprioriteit", zei Frederiksen in het parlement waar ze de prioriteiten van het Deense voorzitterschap van de Europese Unie toelichtte.
23 minuten geledenKYIV (ANP/RTR) - Oekraïne wil een internationaal onderzoek naar de vermeende Russische inzet van chemische wapens in Oekraïne. Het land heeft de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag gevraagd zich hierover te buigen.
24 minuten geledenBERLIJN (ANP) - Duitsland is boos dat China een Duits gevechtsvliegtuig dat deelnam aan een missie in het Rode Zeegebied onder schot heeft gehouden. De Chinese ambassadeur moet tekst en uitleg komen geven.
35 minuten geledenMOSKOU (ANP/AFP/DPA) - Een belangrijke onafhankelijke verkiezingswaarnemer in Rusland stopt. De organisatie Golos ('stem') maakte dat bekend nadat een kopstuk van de groep dit jaar een jarenlange celstraf had gekregen. "Helaas zegeviert gerechtigheid niet altijd. Er moet voor gevochten worden. En er is altijd het risico dat je verliest. Zo is het deze keer gelopen", staat in een verklaring.
49 minuten geledenLONDEN (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - Een beschadigd vrachtschip in de Rode Zee wordt nog voortdurend aangevallen en heeft alle voortstuwing verloren. Dat meldt het maritieme monitoringscentrum UKMTO, dat stelt dat het schip wordt omringd door kleine bootjes.
1 uur geledenDOHA (ANP/AFP/RTR) - Israël en Hamas gaan in Qatar door met indirecte onderhandelingen over een bestand in de Gazastrook. Het overleg in Doha heeft nog niet tot een doorbraak geleid, aldus een Palestijnse functionaris.
1 uur geledenTARRAGONA (ANP) - De bosbrand bij het Spaanse Tarragona, in de regio Catalonië, heeft zich verder uitgebreid. Een gebied van 2300 hectare is inmiddels getroffen, berichten El País en andere Spaanse media.
2 uur geleden