Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Doden bij Israëlische luchtaanvallen op Jenin

Doden bij Israëlische luchtaanvallen op Jenin

JENIN (ANP/DPA/AFP) - Het Israëlische leger heeft maandag luchtaanvallen uitgevoerd op de Palestijnse stad Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever. Er zijn volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zeker acht Palestijnen omgekomen. Het vluchtelingenkamp nabij Jenin, dat het Israëlische leger omschrijft als een "terroristisch bolwerk", was ook een doelwit tijdens het grootschalige offensief.

Het Israëlische leger zegt dat de operatie in de nacht van zondag op maandag was gericht op een "observatie- en verkenningslocatie", op een wapenopslagplaats en op een schuilplaats voor Palestijnen die de afgelopen maanden aanvallen op Israëlische doelen zouden hebben uitgevoerd. Er liepen volgens Palestijnse informatie ook ongeveer vijftig mensen verwondingen op. De toestand van tien gewonden zou kritiek zijn.

"Er zijn bombardementen vanuit de lucht en er is een invasie vanaf de grond", zei Mahmoud al-Saadi, directeur van de Palestijnse Rode Halve Maan in Jenin, maandag tegen persbureau AFP. "Verschillende huizen en plekken zijn gebombardeerd... Overal komt rook vandaan." Volgens Palestijnse berichten zouden Israëlische soldaten kort na de luchtaanvallen de stad zijn binnengedrongen en daar in gevecht zijn geraakt met Palestijnse militanten.

Oplopend aantal confrontaties

Jenin, in het noorden van de Westelijke Jordaanoever, heeft zich ontpopt tot een bolwerk van Palestijnse militante groeperingen. In de stad zijn de laatste tijd regelmatig dodelijke confrontaties tussen Israëlische soldaten en Palestijnen. Israël houdt de Westelijke Jordaanoever sinds 1967 bezet. Daar wonen inmiddels honderdduizenden Israëlische kolonisten in volgens het internationaal recht illegale nederzettingen.

Twee weken geleden kwamen ook al drie Palestijnen om het leven nabij Jenin, toen door een Israëlische droneaanval. Het Israëlisch-Palestijns conflict heeft dit jaar 182 Palestijnen, 25 Israëliërs, een Oekraïner en een Italiaan het leven gekost, aldus een telling van AFP.

Meer uit Buitenland

VS, Canada, Japan en Filipijnen oefenen op Zuid-Chinese Zee

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten, Canada, Japan en de Filipijnen hebben gezamenlijke maritieme oefeningen gehouden op de Zuid-Chinese Zee. Hiermee laten de landen zien dat ze toegewijd zijn aan het versterken van de regionale veiligheid en stabiliteit, meldt de Pacifische vloot van de VS.

13 minuten geleden
Gemengde reacties op doorgaan Europese natuurherstelwet

LUXEMBURG (ANP) - De reacties op de nieuwe Europese natuurherstelwet, die door de bocht van de Oostenrijkse minister van milieu is aangenomen en deze zomer al ingaat, zijn gemengd.

50 minuten geleden
UNRWA: strijd Gaza gaat door ondanks aankondiging gevechtspauzes

RAFAH (ANP/RTR) - De gevechten in het zuiden van de Gazastrook zijn maandag gewoon doorgegaan, meldt de VN-hulporganisatie UNRWA. Zondag kondigde het Israëlische leger aan gevechtspauzes in te stellen voor de levering van humanitaire hulp.

54 minuten geleden
Oostenrijk naar EU-hof na soloactie minister om natuurherstelwet

WENEN (ANP) - Oostenrijk stapt naar de Europese rechter om de maandag aangenomen natuurherstelwet te laten intrekken. De Oostenrijkse milieuminister die de wet aan een meerderheid hielp, sprak volgens bondskanselier Karl Nehammer niet namens Oostenrijk. Ze zou daarmee "niet volgens de grondwet" hebben gehandeld.

1 uur geleden
Kremlin: Oekraïnetop Zwitserland heeft vrijwel niets opgeleverd

MOSKOU (ANP/RTR) - De Oekraïnetop in Zwitserland van afgelopen weekend heeft volgens het Kremlin "vrijwel niets" opgeleverd. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov toonde de bijeenkomst aan hoe zinloos het is om te praten over vrede in Oekraïne zonder Rusland erbij te betrekken.

1 uur geleden
Oekraïne waarschuwt voor meer elektriciteitsproblemen

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïners moeten de komende weken rekening houden met meer geplande stroomuitval en black-outs, waarschuwt netbeheerder Ukrenergo. Er wordt spaarzaam omgegaan met de beschikbare elektriciteit, omdat er tekorten zijn als gevolg van door Rusland veroorzaakte schade aan het stroomnet.

1 uur geleden
BBC: Griekse kustwacht gooide mensen overboord

ATHENE (ANP) - De Griekse kustwacht is direct verantwoordelijk voor de dood van meer dan veertig migranten, concludeert de Britse omroep BBC op basis van getuigen. De kustwacht zou onder meer negen mensen opzettelijk overboord in het water hebben gegooid.

2 uur geleden