Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Doden bij betogingen in Peru tegen nieuwe president

Doden bij betogingen in Peru tegen nieuwe president

LIMA (ANP) - Duizenden mensen zijn zaterdag in de hoofdstad Lima en andere steden in Peru de straat op gegaan om te protesteren tegen de nieuwe president Manuel Merino en het afzetten van zijn voorganger Martín Vizcarra afgelopen maandag. De Peruaanse omroep RPP meldde dat er bij confrontaties tussen de politie en betogers zeker twee doden en zestig gewonden zijn gevallen.

De politie trad zaterdag hard op tegen betogers en gebruikte onder meer traangas om te voorkomen dat een groep oprukte naar het congresgebouw in Lima. Een van de omgekomen betogers zou door een politiekogel zijn getroffen, zei een familielid van het slachtoffer tegen de krant El Comercio.

Volgen Peruaanse media heeft een aantal ministers zijn ontslag ingediend uit protest tegen het geweld door de politie en staat Merino onder druk om nog geen week na zijn aantreden op te stappen. Daartoe is onder meer opgeroepen door Jorge Muñoz, burgemeester van Lima.

Merino heeft naar aanleiding van de onrust spoedberaad belegd op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het internationale vliegveld van Jorge Chávez is vanwege de ongeregeldheden voorlopig gesloten.

Een meerderheid in het parlement van het Zuid-Amerikaanse land stemde maandag voor de afzetting van Vizcarra als president. Hij zou in 2014 als regionaal gouverneur steekpenningen hebben aangenomen van projectontwikkelaars. Parlementsvoorzitter Merino heeft hem opgevolgd, maar de betogers die zaterdag en eerder in de week de straat op gingen accepteren dat niet. Zij stellen dat Merino via "een parlementaire coup" aan de macht is gekomen.

Meer uit Buitenland

Biden kondigt steunpakket Oekraïne aan van 325 miljoen dollar

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag een militair hulppakket aangekondigd voor Oekraïne ter waarde van 325 miljoen dollar (bijna 305 miljoen euro). Dat deed hij na een ontmoeting met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelenksy, die liet weten dat het pakket "precies is wat onze soldaten op dit moment nodig hebben."

2 uur geleden
Biden komt met nieuw militair steunpakket voor Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat donderdag een nieuw militair hulppakket voor Oekraïne aankondigen. Het nieuwe pakket zal onder meer luchtverdedigingssystemen bevatten, zei de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis Jake Sullivan.

7 uur geleden
Erdogan kan zich niet vinden in 'negativisme' over Poetin

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat andere wereldleiders overdreven negatief staan tegenover zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. "Ik vind dat geen goede houding. Want Rusland is geen gewoon land", zei het Turkse staatshoofd in New York tegen verslaggevers uit zijn land.

7 uur geleden
President Polen: misverstand over wapenleveringen voor Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De opmerkingen van de Poolse premier Morawiecki over het niet langer bewapenen van Oekraïne zijn verkeerd opgevat. Dat zegt althans de president van Polen, Andrzej Duda. Mateusz Morawiecki's "woorden werden op de slechtst mogelijke manier geïnterpreteerd. Naar mijn mening bedoelde de premier dat we de nieuwe wapens die we momenteel kopen niet naar Oekraïne zullen overbrengen omdat we het Poolse leger moderniseren".

7 uur geleden
Bronnen: VS overwegen defensieverdragen met Saudi-Arabië en Israël

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten overwegen het sluiten van verdedigingsverdragen met Israël en Saudi-Arabië. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Zo moet een grote stap worden gezet richting het normaliseren van de diplomatieke relatie tussen de twee landen, die behoren tot de belangrijkste Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten.

7 uur geleden
Armeense premier: Rusland faalt in vredestaak

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian heeft kritiek op de Russische vredesmacht die in de regio Nagorno-Karabach is gestationeerd. Hij verwijt de Russen dat ze er niet in zijn geslaagd een Azerbeidzjaans offensief af te wenden.

8 uur geleden
Zelensky in Washington: we verliezen de oorlog zonder hulp VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens een besloten bijeenkomst in Washington gezegd dat het wegvallen van Amerikaanse steun aan zijn land grote gevolgen kan hebben. De Democratische fractievoorzitter in de Senaat Chuck Schumer zei volgens Amerikaanse media dat de Oekraïense leider met een grimmige waarschuwing kwam: "Als we de hulp niet krijgen, verliezen we de oorlog."

9 uur geleden