Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dodelijkste dag in Myanmar sinds staatsgreep

Dodelijkste dag in Myanmar sinds staatsgreep

DAWEI (ANP/AFP/RTR) - Veiligheidstroepen hebben op meerdere plaatsen in Myanmar het vuur geopend op demonstrerende burgers. Volgens het Mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties zijn er minstens achttien doden en dertig gewonden gevallen, lokale bronnen spraken eerder van zeker elf doden. Het gaat voor zover bekend om de dodelijkste dag sinds het begin van de massaprotesten tegen de militaire staatsgreep.

"Gedurende de dag hebben politie en strijdkrachten op verschillende locaties in het land dodelijk en minder-dodelijk geweld gebruikt tijdens vreedzame demonstraties", staat in een verklaring. De VN laten weten het gewelddadige optreden te veroordelen en roepen de militaire leiders in het land op te stoppen met het gebruik van geweld tegen vreedzame demonstranten.

Agenten begonnen onder meer te schieten in Yangon, de grootste stad van het land. Daar lukte het niet om betogers met traangas en waarschuwingsschoten te verdrijven. Een medewerker van de Verenigde Naties, die anoniem wilde blijven, zegt dat in de metropool zeker vijf mensen zijn omgekomen. De politie krijgt in Yangon ook versterking van het leger.

Drie doden

Veiligheidstroepen openden ook het vuur in Dawei. Daar vielen zeker drie doden. Er kwamen nog eens drie mensen om het leven in Mandalay, de tweede stad van Myanmar. Het is onduidelijk hoeveel demonstranten precies zijn doodgeschoten tijdens de wekenlange protesten. Niet alle berichten over doodgeschoten betogers kunnen worden bevestigd.

De massaprotesten volgen op een machtsgreep door het leger. De militairen zeggen dat is gefraudeerd bij de parlementsverkiezingen en hebben op 1 februari regeringsleider Aung San Suu Kyi gearresteerd. Tegenstanders van de coup organiseren zich via internet en gaan met duizenden tegelijk de straat op.

Openbaarheid verschenen

De afgezette leider Suu Kyi is sinds haar arrestatie niet meer in de openbaarheid verschenen. Ze moet maandag voor de rechter verschijnen, onder meer omdat ze in bezit zou zijn geweest van illegaal geïmporteerde walkietalkies. Haar advocaat zegt dat hij zijn cliënt nog niet heeft kunnen ontmoeten. "Ik plaats als advocaat mijn vertrouwen in het hof", zei de raadsman. "Maar in deze tijd kan alles gebeuren."

De coup heeft ook geleid tot internationale kritiek en sancties. De staatstelevisie berichtte zaterdag dat de VN-gezant van Myanmar is ontslagen wegens landverraad. Ambassadeur Kyaw Moe Tun had bij de Verenigde Naties opgeroepen om "al het mogelijke te doen" om te staatsgreep terug te draaien en de democratie te herstellen.

Meer uit Buitenland

VS beginnen met hulpleveringen vanuit de lucht voor Gaza

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten gaan "binnen enkele dagen" vanuit de lucht hulpgoederen aan Gaza leveren, zei president Joe Biden vrijdag. "We gaan samen met onze vrienden zorgen voor droppings", aldus Biden tegen verslaggevers in het Witte Huis. Onder meer Frankrijk, Jordanië en Nederland hebben al per vliegtuig hulppakketten gedropt in Gaza.

2 uur geleden
Biden ondertekent noodwet die overheidssluiting VS voorkomt

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft wetgeving ondertekend waardoor de Amerikaanse overheid geld kan blijven uitgeven. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hadden de wet donderdag aangenomen.

2 uur geleden
Sunak: extreme standpunten over Gaza-oorlog bedreigen democratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft in een live via de BBC uitgezonden speech zijn zorgen uitgesproken over de staat van de Britse democratie, die volgens hem bedreigd wordt door extreme standpunten over de oorlog in Gaza. In die oorlog steunt de regering van Sunak net als de Verenigde Staten nadrukkelijk Israël.

3 uur geleden
Drie jaar cel voor Iraans protestlied rond dood Amini

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - Een Iraanse rechtbank heeft de internationaal geprezen artiest Shervin Hajipour veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf voor zijn protestlied Baraye, dat geschreven werd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Het nummer werd het symbool van de protestbeweging in de herfst van 2022. Meer dan 120 demonstranten kwamen om het leven.

5 uur geleden
Organisatie: arrestaties in Rusland rond begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/AFP) - Volgens de mensenrechtenorganisatie OVD Info heeft de Russische politie vrijdag in negentien steden minstens 128 mensen aangehouden tijdens eerbetonen aan de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny op de dag van zijn begrafenis.

5 uur geleden
Hamas meldt dood van zeven gijzelaars

GAZA (ANP/RTR) - Door Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn daar zeven Israëlische gijzelaars gedood, meldt de gewapende tak van de Palestijnse Hamas-beweging. Het was niet meteen duidelijk wanneer de zeven omkwamen, maar in een verklaring worden wel drie namen genoemd.

5 uur geleden
Paus vindt 'gender-ideologie' grootste gevaar van onze tijd

ROME (ANP/DPA/RTR) - Paus Franciscus vindt de 'gender-ideologie' het grootste gevaar voor de mensheid van onze tijd. Hij stelt dat daarmee wordt gestreefd de verschillen tussen met name de seksen uit de weg te ruimen en dat is een aanslag op de mens. "Wie alle verschillen uitroeit, schaft de menselijkheid af" volgens de paus. Hij sprak op een tweedaagse conferentie over de rol van de vrouw en van de man in de kerk.

7 uur geleden