Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dodelijkste dag in Myanmar sinds staatsgreep

Dodelijkste dag in Myanmar sinds staatsgreep

DAWEI (ANP/AFP/RTR) - Veiligheidstroepen hebben op meerdere plaatsen in Myanmar het vuur geopend op demonstrerende burgers. Volgens het Mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties zijn er minstens achttien doden en dertig gewonden gevallen, lokale bronnen spraken eerder van zeker elf doden. Het gaat voor zover bekend om de dodelijkste dag sinds het begin van de massaprotesten tegen de militaire staatsgreep.

"Gedurende de dag hebben politie en strijdkrachten op verschillende locaties in het land dodelijk en minder-dodelijk geweld gebruikt tijdens vreedzame demonstraties", staat in een verklaring. De VN laten weten het gewelddadige optreden te veroordelen en roepen de militaire leiders in het land op te stoppen met het gebruik van geweld tegen vreedzame demonstranten.

Agenten begonnen onder meer te schieten in Yangon, de grootste stad van het land. Daar lukte het niet om betogers met traangas en waarschuwingsschoten te verdrijven. Een medewerker van de Verenigde Naties, die anoniem wilde blijven, zegt dat in de metropool zeker vijf mensen zijn omgekomen. De politie krijgt in Yangon ook versterking van het leger.

Drie doden

Veiligheidstroepen openden ook het vuur in Dawei. Daar vielen zeker drie doden. Er kwamen nog eens drie mensen om het leven in Mandalay, de tweede stad van Myanmar. Het is onduidelijk hoeveel demonstranten precies zijn doodgeschoten tijdens de wekenlange protesten. Niet alle berichten over doodgeschoten betogers kunnen worden bevestigd.

De massaprotesten volgen op een machtsgreep door het leger. De militairen zeggen dat is gefraudeerd bij de parlementsverkiezingen en hebben op 1 februari regeringsleider Aung San Suu Kyi gearresteerd. Tegenstanders van de coup organiseren zich via internet en gaan met duizenden tegelijk de straat op.

Openbaarheid verschenen

De afgezette leider Suu Kyi is sinds haar arrestatie niet meer in de openbaarheid verschenen. Ze moet maandag voor de rechter verschijnen, onder meer omdat ze in bezit zou zijn geweest van illegaal geïmporteerde walkietalkies. Haar advocaat zegt dat hij zijn cliënt nog niet heeft kunnen ontmoeten. "Ik plaats als advocaat mijn vertrouwen in het hof", zei de raadsman. "Maar in deze tijd kan alles gebeuren."

De coup heeft ook geleid tot internationale kritiek en sancties. De staatstelevisie berichtte zaterdag dat de VN-gezant van Myanmar is ontslagen wegens landverraad. Ambassadeur Kyaw Moe Tun had bij de Verenigde Naties opgeroepen om "al het mogelijke te doen" om te staatsgreep terug te draaien en de democratie te herstellen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Agent Derek Chauvin getuigt niet in George Floyd-proces

MINNEAPOLIS (ANP/AFP) - De witte agent die in de Amerikaanse stad Minneapolis terechtstaat voor de dood van de zwarte arrestant George Floyd zal niet getuigen. Derek Chauvin heeft zijn besluit donderdag in de rechtbank bekendgemaakt.

30 minuten geleden
Controversiële veiligheidswet goedgekeurd in parlement Frankrijk

PARIJS (ANP) - De Franse Tweede Kamer heeft ingestemd met de controversiële veiligheidswet die de veiligheid van de politie moet vergroten. Daarin wordt onder meer het kwaadwillig helpen identificeren van politieagenten strafbaar gesteld. Vanwege onvrede vanuit de bevolking is de inhoud van de wet deels aangepast, maar er is nog altijd kritiek.

1 uur geleden
VS zetten 10 Russen uit als straf voor beïnvloeding verkiezingen

WASHINGTON (ANP/AFP/DPA) - De VS hebben tien medewerkers van de Russische ambassade in Washington uitgewezen en tegen meer dan dertig Russen of Russische instellingen sancties afgekondigd. Het zijn volgens Washington maatregelen wegens Russische pogingen om met hackers de Amerikaanse verkiezingen vorig jaar te beïnvloeden.

2 uur geleden
Buitenlandminister VS in Kabul voor terugtrekking troepen

KABUL (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, is in Afghanistan aangekomen voor gesprekken over de terugtrekking van de troepen. Hij legt de Afghaanse regering de plannen voor om vanaf mei tot 11 september alle Amerikaanse militairen terug te trekken. Ook strijdkrachten van buitenlandse partners bij het militaire ingrijpen in het land zullen vertrekken.

3 uur geleden
'Merkel vrijdag ingeënt met vaccin AstraZeneca'

BERLIJN (ANP) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt vrijdag ingeënt met het coronavaccin van AstraZeneca. Dat zeggen bronnen tegen de Duitse krant Die Welt. Merkel is 66 jaar oud en behoort daarmee tot de groep die nog mag worden gevaccineerd met het middel.

3 uur geleden
Macron bij restauratie Notre-Dame 2 jaar na de brand

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Macron heeft een bezoek gebracht aan de precies twee jaar geleden deels door brand verwoeste kathedraal Notre-Dame in Parijs. Er zijn op grote schaal herstelwerkzaamheden gaande, die het volgens de planning over precies drie jaar mogelijk moeten maken dat er weer een kerkdienst plaatsvindt. De werkzaamheden lijken dan echter nog niet helemaal afgerond te zullen zijn.

4 uur geleden
Britse royals dragen geen militaire uniformen op uitvaart Philip

LONDEN (ANP) - Leden van de Britse koninklijke familie dragen allemaal burgerkleding tijdens de uitvaart van prins Philip. Koningin Elizabeth heeft voorgesteld dat haar familieleden hun militaire uniformen in de kast laten hangen, berichten Britse media. Zo moeten ongemakkelijke situaties worden voorkomen nu prins Harry zijn militaire eretitels heeft opgegeven.

5 uur geleden