Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dode en ravage bij aardbeving Puerto Rico

Dode en ravage bij aardbeving Puerto Rico

SAN JUAN (ANP/RTR) - Een aardbeving heeft op Puerto Rico zeker één dodelijk slachtoffer geëist. Volgens de autoriteiten en lokale media is de schade groot. Er zijn meerdere gewonden.

Een bejaarde man overleed doordat er een muur op hem viel, meldt een lokale krant. Meerdere gebouwen stortten in en een elektriciteitscentrale raakte beschadigd. Overheidsgebouwen blijven dinsdag dicht en de elektriciteit op het eiland is om veiligheidsredenen uitgeschakeld. De schade is vooral aanzienlijk in het zuiden. De lokale overheid heeft inmiddels noodplannen in werking gesteld.

Het Caribische eiland werd dinsdagmorgen vroeg opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6,5. Daarop volgden een aantal stevige naschokken, waaronder een van 5,8. Het epicentrum van de aardbeving was bij het plaatsje Ponce aan de zuidkust.

Grote schrik

Het is niet de eerste aardbeving op Puerto Rico de laatste tijd. In de afgelopen twee weken werd het eiland meerdere keren getroffen. Maandag was er nog een aardbeving van 5,8. Daarbij ging een door toeristen geliefde rotsformatie, bekend als 'Window of the Caribbean’ verloren. Voor zover bekend vielen bij die beving geen slachtoffers.

Wel zit de schrik er goed in bij de bevolking. "Mensen zijn bang om naar bed te gaan", laat een Puerto Ricaan weten aan CNN. In het oosten van het eiland vluchtten sommigen na een tsunamiwaarschuwing naar hoger gelegen terrein. Het viel uiteindelijk mee; het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) registreerde een golf van slechts 2 centimeter.

Het eiland is ook nog steeds herstellende van de orkaan Maria in september 2017. Die eiste ongeveer drieduizend levens en legde het hele eiland in puin. Meer dan 300.000 Puerto Ricanen vluchtten daarop naar het vaste land van de Verenigde Staten. Hoewel het eiland geen integraal deel uitmaakt van de VS, geldt het wel als een Amerikaans territorium.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

UEFA: valse kaarten veroorzaken vertraging Champions League-finale

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - Valse toegangskaarten zijn volgens voetbalbond UEFA de reden dat de Champions League-finale tussen Liverpool en Real Madrid in Parijs zaterdagavond een half uur later is begonnen. De wedstrijd zou om 21.00 uur beginnen in het Stade de France, maar werd uitgesteld door wachtrijen van fans die vanwege de neptickets niet binnen konden komen.

3 uur geleden
Zelenski verwacht 'goed nieuws' over wapenleveranties

KIEV (ANP/DPA/RTR) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski hoopt de komende week "goed nieuws" te krijgen van westerse bondgenoten over nieuwe wapenleveranties. Hij zei dat in een videotoespraak zaterdagavond zonder verdere details te geven.

5 uur geleden
Gouden Palm voor Zweedse regisseur Ruben Östlund

CANNES (ANP) - De Zweedse filmregisseur Ruben Östlund heeft op het 75e filmfestival van Cannes de Gouden Palm in de wacht gesleept. Hij kreeg de prestigieuze filmprijs voor de film Triangle of Sadness. Het is de tweede keer dat de Zweed in Cannes met de eer gaat strijken.

6 uur geleden
Kinderen dood in gedrang bij een kerkactie in Nigeria

YENAGOA (ANP/RTR/AFP) - In het zuiden van Nigeria zijn zaterdagochtend tientallen mensen om het leven gekomen in het gedrang tijdens een liefdadigheidsactie van een kerk. CNN meldt dat de meeste slachtoffers kinderen zijn. Volgens de politie werd bij een sportaccommodatie in Port Harcourt door de kerk onder meer eten uitgedeeld.

10 uur geleden
Poetin bereid om graanexport Oekraïne toe te staan

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland is bereid mee te werken aan de "onvoorwaardelijke" export van graan uit Oekraïne, meldt het Kremlin zaterdag. Dat aanbod is gedaan in een driehoeksgesprek per telefoon tussen president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Het was voor het eerst sinds maart dat het drietal op deze wijze overleg voerde.

13 uur geleden
Mensenrechtenchef VN: bezoek China was geen officieel onderzoek

BEIJING (ANP/AFP/DPA) - Mensenrechtenorganisaties hebben verontwaardigd gereageerd op de woorden van VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet na afloop van haar zesdaagse bezoek aan China. Volgens de organisaties durfde ze zich in het openbaar niet kritisch uit te laten over het land.

13 uur geleden
Voormalig 'tweede man' van Vaticaan, Angelo Sodano, overleden

VATICAANSTAD (ANP/AFP/DPA/BELGA) - Kardinaal Angelo Sodano die de rechterhand was van paus Johannes Paulus II en van paus Benedictus XVI, is op 94-jarige leeftijd in Italië overleden. Het Vaticaan heeft zijn overlijden bekendgemaakt zonder de doodsoorzaak te benoemen. Paus Franciscus prijst Sodano als een gezaghebbend en genereus priester en dienaar van het Vaticaan. Dinsdag is de uitvaartplechtigheid in de Sint-Pietersbasiliek en daar zal paus Franciscus bij aanwezig zijn.

13 uur geleden