Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dode en ravage bij aardbeving Puerto Rico

Dode en ravage bij aardbeving Puerto Rico

SAN JUAN (ANP/RTR) - Een aardbeving heeft op Puerto Rico zeker één dodelijk slachtoffer geëist. Volgens de autoriteiten en lokale media is de schade groot. Er zijn meerdere gewonden.

Een bejaarde man overleed doordat er een muur op hem viel, meldt een lokale krant. Meerdere gebouwen stortten in en een elektriciteitscentrale raakte beschadigd. Overheidsgebouwen blijven dinsdag dicht en de elektriciteit op het eiland is om veiligheidsredenen uitgeschakeld. De schade is vooral aanzienlijk in het zuiden. De lokale overheid heeft inmiddels noodplannen in werking gesteld.

Het Caribische eiland werd dinsdagmorgen vroeg opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6,5. Daarop volgden een aantal stevige naschokken, waaronder een van 5,8. Het epicentrum van de aardbeving was bij het plaatsje Ponce aan de zuidkust.

Grote schrik

Het is niet de eerste aardbeving op Puerto Rico de laatste tijd. In de afgelopen twee weken werd het eiland meerdere keren getroffen. Maandag was er nog een aardbeving van 5,8. Daarbij ging een door toeristen geliefde rotsformatie, bekend als 'Window of the Caribbean’ verloren. Voor zover bekend vielen bij die beving geen slachtoffers.

Wel zit de schrik er goed in bij de bevolking. "Mensen zijn bang om naar bed te gaan", laat een Puerto Ricaan weten aan CNN. In het oosten van het eiland vluchtten sommigen na een tsunamiwaarschuwing naar hoger gelegen terrein. Het viel uiteindelijk mee; het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) registreerde een golf van slechts 2 centimeter.

Het eiland is ook nog steeds herstellende van de orkaan Maria in september 2017. Die eiste ongeveer drieduizend levens en legde het hele eiland in puin. Meer dan 300.000 Puerto Ricanen vluchtten daarop naar het vaste land van de Verenigde Staten. Hoewel het eiland geen integraal deel uitmaakt van de VS, geldt het wel als een Amerikaans territorium.

Meer uit Buitenland

Europa beleefde jaar vol klimaatrampen, diverse records verbroken

BONN (ANP) - Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen. Het is een greep uit het overzicht dat de Europese klimaatdienst Copernicus en de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) geven in hun jaarlijkse Staat van het Europese Klimaat. "De frequentie en ernst van extreme gebeurtenissen nemen toe", schrijven ze in het rapport.

46 minuten geleden
Biden: steun voor Israël onwrikbaar

WASHINGTON (ANP) - Joe Biden blijft toegewijd aan bondgenoot Israël en aan de vrijlating van de gijzelaars die nog worden vastgehouden in de Gazastrook. Dat zegt de Amerikaanse president zondagavond (plaatselijke tijd) in een boodschap voor de joodse feestdag Pesach.

2 uur geleden
Wereldwijde militaire uitgaven stijgen naar nieuwe recordhoogte

KOPENHAGEN (ANP) - De wereldwijde militaire uitgaven zijn in 2023 tot een nieuwe recordhoogte gestegen. Het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) meldt in een maandag gepubliceerd rapport dat vorig jaar 2,44 biljoen dollar (circa 2289 miljard euro) aan defensie is uitgegeven. Ook na correctie voor de inflatie is dat 6,8 procent meer dan in 2021.

2 uur geleden
Stoltenberg: Amerikaanse hulp voor Oekraïne komt niet te laat

WASHINGTON/KYIV (ANP) - De onlangs goedgekeurde Amerikaanse militaire steun voor Oekraïne komt niet te laat. Dat heeft Jens Stoltenberg zondag gezegd tegen de Amerikaanse televisiezender MSNBC. De maandenlange onzekerheid heeft volgens de secretaris-generaal van de NAVO wel gevolgen gehad.

5 uur geleden
Oekraïne schakelt 'oudste Russische schip' op Zwarte Zee uit

SEBASTOPOL (ANP/RTR/AFP) - Het Oekraïense leger meldt zondag dat het "het oudste dienende schip van de Russische Zwarte Zeevloot" heeft uitgeschakeld. Volgens een Oekraïense marinewoordvoerder werd het schip de Kommuna zondagochtend getroffen in Sebastopol en is het "duidelijk dat het schip niet langer in staat is om opdrachten uit te voeren".

8 uur geleden
Netanyahu verhoogt druk op Hamas om gijzelaars vrij te krijgen

JERUZALEM (ANP/AFP/DPA) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu belooft de "militaire en politieke druk" op Hamas te verhogen om gijzelaars vrij te krijgen. Israël schat dat Hamas nog 133 gijzelaars vasthoudt in de Gazastrook, van wie een deel is overleden.

12 uur geleden
Zelensky na goedkeuring steun VS: kans op overwinning

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky spreekt van een kans op een overwinning" op Rusland nu het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een steunpakket ter waarde van zo'n 61 miljard dollar (ongeveer 57,2 miljard euro) voor Oekraïne heeft goedgekeurd. "Ik denk dat deze steun de Oekraïense strijdkrachten echt zal versterken", aldus de president tegen de Amerikaanse nieuwszender NBC.

13 uur geleden