Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dode en meer dan 120 gewonden bij enorme brand op Cuba

Dode en meer dan 120 gewonden bij enorme brand op Cuba

MATANZAS (ANP/AFP) - Bij een grote brand in olietanks in de haven van de Cubaanse stad Matanzas zijn zeker 1 dode en 121 gewonden gevallen. Volgens de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel Bermúdez verkeren vijf mensen in kritieke toestand en nog eens drie mensen hebben zeer zware verwondingen opgelopen.

Tijdens een persconferentie zaterdagavond (lokale tijd) maakte een vertegenwoordiger van de gezondheidsautoriteiten in de provincie bekend dat er een eerste lichaam is geborgen. Zeventien brandweerlieden worden nog vermist. Meer dan 1900 mensen zijn geëvacueerd. Onder de gewonden is ook de Cubaanse minister van Energie Livan Arronte.

Cuba heeft hulp van andere landen ingeroepen om het vuur te bestrijden. De brand in de stad ten oosten van Havana begon volgens de autoriteiten in een opslagtank voor ruwe olie op vrijdagavond na een blikseminslag. De brand sloeg over naar een tweede tank. Er staan in totaal acht grote tanks volgens Cubaanse media.

President Díaz-Canel, die zaterdag naar Matanzas ging om poolshoogte te nemen, zei dat het wel even kon duren voor de brand onder controle was. Volgens de directeur van het staatsoliebedrijf heeft Cuba nog nooit zo'n grote brand meegemaakt.

Uit andere delen van het land, inclusief het ruim 100 kilometer verderop gelegen Havana, zijn brandweerlieden te hulp geschoten.

Meer uit Buitenland

Dierenwelzijn onderdeel van grondwet in België

BRUSSEL (ANP) - De Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers heeft donderdagnacht een wet aangenomen om het welzijn van dieren op te nemen in de grondwet. De Senaat had eerder al voor de grondwetswijziging gestemd.

1 uur geleden
Duizenden protesteren tegen regering in Slowakije

BRATISLAVA (ANP) - Duizenden Slowaken zijn donderdag de straat op gegaan om tegen plannen van de links-nationalistische regering Fico te demonstreren. De Slowaken keren zich tegen het voornemen om de publieke omroep RTVS te hervormen. De oppositiepartij Progressief Slowakije had tot de demonstratie opgeroepen.

2 uur geleden
Pro-Palestijnse protesten op Canadese universiteiten

TORONTO (ANP) - Op de campussen van verschillende universiteiten in Canada, waaronder Montreal, Toronto en Ottawa, hebben studenten pro-Palestijnse kampen ingericht. Premier François Legault van Quebec heeft verzocht het kamp in de McGill Universiteit in Montreal te ontruimen.

4 uur geleden
Turkije eist meer noodhulp Gaza voor hervatten handel met Israël

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije bevestigt dat het per direct alle handel met Israël staakt vanwege de situatie in de Gazastrook. Ankara zal de handel met de Israëliërs pas weer hervatten als er "ononderbroken en voldoende" humanitaire hulp naar de Palestijnse bevolking in Gaza gaat, meldt het ministerie van Handel.

7 uur geleden
VN: wederopbouw Gaza kost tientallen miljarden

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Naties verwachten dat de wederopbouw van de Gazastrook tientallen miljarden dollars gaat kosten. "De verwoestingen zijn enorm en ongekend", zei assistent-secretaris-generaal Abdallah al-Dardari. "De internationale gemeenschap heeft zoiets sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer meegemaakt."

11 uur geleden
EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden zich voor als westerse media en wasten nepnieuws over bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne wit, zegt de buitenlanddienst van de EU (EEAS).

11 uur geleden
Bloomberg: Turkije staakt alle handel met Israël

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turkije is van plan alle handel met Israël te staken, meldt persbureau Bloomberg, dat zich baseert op twee Turkse overheidsfunctionarissen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan laat zich regelmatig zeer kritisch uit over Israël en over de oorlog in de Gazastrook. In zijn ogen pleegt Israël daar genocide op de Palestijnse bevolking.

12 uur geleden