Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Document over huiszoeking Trump zwartgelakt vrijgegeven

Document over huiszoeking Trump zwartgelakt vrijgegeven

PALM BEACH (ANP) - Het FBI-document dat de basis vormde voor de doorzoeking van een woning van oud-president Donald Trump is op last van de rechter vrijgegeven, maar er zijn veel passages zwartgelakt. Het ministerie van Justitie heeft dat gedaan omdat getuigen, FBI-agenten of andere betrokkenen in gevaar kunnen komen als hun identiteit bekend zou worden.

De rechter had daar begrip voor getoond, mede omdat er al betrokkenen zijn bedreigd. Ook delen die het strafrechtelijk onderzoek zouden kunnen schaden zijn gecensureerd.

In Trumps resort Mar-A-Lago in Palm Beach (Florida) werden twintig dozen met deels zeer vertrouwelijke overheidsdocumenten in beslag genomen. Media, waaronder de kranten The New York Times en The Washington Post, waren naar de rechter gestapt om het document te kunnen inzien in de hoop dat meer duidelijk wordt over de mogelijk strafbare feiten die de politie had aangevoerd als rechtvaardiging voor de huiszoeking.

Vijftien dozen

De voormalige president had eerder dit jaar vijftien dozen met documenten overhandigd aan het nationaal archief. Veertien daarvan bevatten documenten met de status vertrouwelijk, geheim of topgeheim, staat in het vrijgegeven document. Van die laatste categorie waren er 25. Het ministerie van Justitie schreef dat er goede redenen waren om aan te nemen dat er "bewijs van obstructie" zou worden gevonden in Trumps woning.

Ook Trump heeft ervoor gepleit de vertrouwelijke status van het FBI-document op te heffen, mede in de veronderstelling dat de zaak politiek gemotiveerd is. Hij heeft een zaak aangespannen waarin hij eist dat de FBI stopt met het onderzoek tot een toezichthouder is aangesteld.

Uit het eerder vrijgegeven huiszoekingsbevel en een lijst met in beslag genomen voorwerpen is gebleken dat ook een deel van het in Trumps residentie gevonden materiaal de status 'topgeheim' had, dat volgens protocollen in overheidsfaciliteiten moet worden opgeborgen. Daarmee is mogelijk de Spionagewet geschonden.

Meer uit Buitenland

Omstreden Santos weggestemd uit Huis van Afgevaardigden VS

WASHINGTON (ANP/AFP) - De omstreden Republikein George Santos is weggestemd door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij is pas de zesde parlementariër die uit het Huis wordt gezet in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

15 minuten geleden
Save the Children: bestand was te kort voor echte hulp aan Gaza

LONDON (ANP) - Save the Children is teleurgesteld dat het tijdelijke bestand tussen Hamas en Israël vrijdagochtend is afgelopen. De zeven dagen gevechtspauze waren "bij lange na niet genoeg" voor het leveren van voldoende humanitaire hulp aan de Gazastrook, zegt plaatselijk directeur Jason Lee in gesprek met journalisten. "De situatie is nijpend en wordt nog erger."

16 minuten geleden
Europese Commissie wil verlenging regels opsporen kinderporno

BRUSSEL (ANP) - Een Europese regeling voor telecombedrijven om op vrijwillige basis seksueel misbruik van kinderen op te sporen en te verwijderen wordt waarschijnlijk verlengd tot 2026. De Europese Commissie heeft de verlenging voorgesteld nu de EU-landen onderling te verdeeld zijn om tot echte EU-wetgeving te komen.

17 minuten geleden
Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent dat de oud-president ook mag worden aangeklaagd door individuele burgers die hem verantwoordelijk willen houden voor het geweld van zijn aanhangers op 6 januari 2021.

38 minuten geleden
Oud-rechter Hooggerechtshof VS Sandra Day O'Connor (93) overleden

WASHINGTON (ANP/RTR) - Sandra Day O'Connor, voormalig rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof, is op 93-jarige leeftijd overleden. O'Connor was de eerste vrouwelijke rechter van het hoogste Amerikaanse hof.

46 minuten geleden
Hezbollah: aanvallen op Israëlische militairen bij grens

BEIROET (ANP/RTR/AFP) - Hezbollah zegt Israëlische militairen onder vuur te nemen met "gepaste wapens". De Libanese beweging en de Israëlische strijdkrachten schieten sinds de uitbraak van de oorlog tussen Hamas en Israël in de Gazastrook regelmatig op elkaar.

1 uur geleden
Hamas: wilden praten over overdracht van lichamen gegijzeld gezin

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas zegt bereid geweest te zijn om de lichamen van Shiri Bibas en haar twee jonge zoons over te dragen aan Israël. Dat aanbod zou gedaan zijn tijdens de onderhandelingen over de verlenging van de gevechtspauze die vrijdagochtend vroeg afliep. Israël wil niet reageren op de "berichtgeving op basis van propaganda van Hamas", zegt het kantoor van premier Benjamin Netanyahu.

1 uur geleden