Dochter overleden moordverdachte Yvon K. wil inhoud kluis terug
BREDA (ANP) - De dochter van de Tilburgse Yvon K., de van moord verdachte vrouw die vorig jaar september zelfmoord pleegde vlak voordat de rechtbank uitspraak zou doen in haar zaak, wil dat het Openbaar Ministerie het beslag op ruim 227.000 cash opheft en aan haar teruggeeft. Het geld werd gevonden in de kluis van K., na haar overlijden.
De vrouw heeft een klacht ingediend bij de rechtbank in Breda, die deze woensdag in een speciale procedure behandelde. Het OM wil dat de rechtbank de klacht afwijst.
De kwestie is een opmerkelijk vervolg op de al even opmerkelijke strafzaak tegen K. De 64-jarige vrouw werd verdacht van de moord op haar vermogende vriend Chris Grinwis. Zij zou hem in december 2020 hebben vergiftigd, om zijn miljoenenerfenis op te strijken. Het OM eiste negentien jaar cel, voor de moord en voor witwassen. Twee dagen voordat de rechtbank vonnis zou wijzen, maakte K. in haar huis een einde aan haar leven. Daarmee was de strafzaak voorbij, zonder rechterlijk oordeel over de schuldvraag.
Hernieuwde beslaglegging
De 29-jarige dochter is de enige erfgename van K. Doordat zij de erfenis van haar moeder heeft aanvaard, maakt zij zich volgens het OM schuldig aan witwassen. De herkomst van het geld in de kluis is vooralsnog duister. Justitie is een strafrechtelijk onderzoek naar de dochter begonnen en heeft hernieuwd beslag gelegd op de kluisinhoud.
Ook loopt er een justitieel onderzoek naar mogelijke hulp bij zelfdoding. K. was consulente bij de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde.
Uitspraak in zaak
De dochter van K. heeft de Bredase rechtbank ook verzocht, in een parallel lopende procedure, de schadevergoeding die haar moeder zou toekomen voor de tijd die zij in voorarrest heeft doorgebracht, aan haar toe te kennen. K. werd in oktober 2021 opgepakt, zat bijna een jaar vast en mocht vervolgens haar proces in vrijheid afwachten. Het OM verzet zich tegen dit verzoek. Volgens justitie was de kans groot dat de rechtbank K. zou hebben veroordeeld en zou zij dus geen schadevergoeding gekregen hebben.
De rechtbank doet uitspraak op 3 juli.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Medewerkers van universiteiten en hogescholen overweegt te staken na het akkoord tussen de coalitie en vier oppositiepartijen over de onderwijsbegroting. De aangekondigde bezuinigingen worden weliswaar verlaagd, maar zijn niet volledig van de baan. "We laten ons niet uit elkaar spelen en gaan ons nu samen met de leden beraden op vervolgacties. Stakingen zijn daarbij niet uitgesloten", zegt FNV-bestuurslid Bas van Weegberg in een verklaring.
18 minuten geledenVOORTHUIZEN (ANP) - De jaarlijkse Miss Nederland-verkiezing stopt na 35 jaar. Dat heeft Monica van Ee, de eigenaar van de wedstrijd, donderdag bekendgemaakt. De verkiezing maakt plaats voor een nieuw onlineplatform dat zich richt op het versterken en ondersteunen van jonge vrouwen. Het platform krijgt de naam Niet meer van deze tijd.
46 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Ridouan Taghi heeft een schadevergoeding ontvangen van de Nederlandse staat omdat hem ten onrechte extra beperkingen zijn opgelegd in de cel na de arrestatie van zijn neef en tevens advocaat Youssef T. De advocaat is op 8 oktober 2021 opgepakt, terwijl hij in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught op bezoek was bij Taghi.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal dakloze mensen dat vorig jaar in een opvanglocatie zoals nachtopvang of passantenhotel sliep, verschilt sterk per regio. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Mensen die langere tijd verblijven in een asielzoekerscentrum willen hun opvang tot een thuis kunnen maken, stelt VluchtelingenWerk Nederland op basis van onderzoek onder vluchtelingen. Een aantal zaken is daarvoor essentieel, zeggen asielzoekers. Deze week kunnen Nederlanders een nagebouwde noodopvang in Amsterdam bezoeken.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Organisaties in het onderwijs zijn niet te spreken over de bezuinigingen op het onderwijs. Ook niet nu de bezuiniging 750 miljoen euro minder wordt na een akkoord tussen de coalitie en vier oppositiepartijen.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Partijen op de linkerkant van het politieke spectrum zijn niet te spreken over het onderwijsakkoord dat de coalitie woensdagavond sloot met het CDA, ChristenUnie, SGP en JA21. Onder meer GroenLinks-PvdA, DENK en de SP wijzen erop dat er nog steeds meer dan een miljard euro op onderwijs wordt bezuinigd. Ook D66, dat eerst meeonderhandelde, is niet enthousiast.
10 uur geleden