Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Docenten mbo, hbo en universiteit ontevreden over les op afstand

Docenten mbo, hbo en universiteit ontevreden over les op afstand

DEN HAAG (ANP) - Lesgeven via internet pakt negatief uit voor de onderwijskwaliteit, stelt driekwart van de docenten uit het hbo en het mbo die een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb) hebben ingevuld. Van de universitaire docenten zegt 69 procent dat de kwaliteit is gedaald. "Dit is zorgwekkend", zegt AOb-bestuurder Tamar van Gelder.

"Deze uitkomsten bevestigen de geluiden die we al eerder hoorden en laten zien dat het dus zeker niet meevalt", vindt Van Gelder. "Er blijft werk liggen wat niet meer ingehaald kan worden en het gebrek aan perspectief is zorgelijk." De meeste lessen worden nog altijd op afstand gegeven. Sinds 15 juni zijn wel weer praktijklessen en toetsen op locatie toegestaan.

In totaal vulden 1639 vakbondsleden de vragenlijst in. Een groot deel, 73 procent, ervaart een hogere of zelfs veel hogere werkdruk dan tijdens normale werkweken. Dat komt vooral voort uit de vele onlinevergaderingen, zorgen over het leerproces van de studenten en een gebrek aan scheiding tussen werk en privé.

Beperkte activiteiten

De AOb heeft ook 30 onderwijsmanagers naar hun mening gevraagd. Zij oordeelden net iets positiever over de onderwijskwaliteit, maar de meesten zijn het met de leraren eens dat het voor de coronamaatregelen beter ging.

In het hoger onderwijs en op het mbo moet iedereen zich houden aan de algemene regel van 1,5 meter afstand houden tot anderen. Daardoor zijn activiteiten op de onderwijsinstellingen maar beperkt mogelijk. Slechts een minderheid van de studenten kan gelijktijdig aanwezig zijn.

Negatieve gevolgen

Docenten zijn verdeeld over de regel dat het onderwijs ter plaatse zo moet worden ingepland dat studenten buiten de spits kunnen reizen. Van de ondervraagde docenten is 44 procent het daar niet mee eens, 20 procent is neutraal en 37 procent stemt ermee in. Lesgeven in de avonduren en op zaterdag stuit ook op veel weerstand: de meeste leraren zeggen dat niet goed te kunnen combineren met hun privéleven.

Ook CNV Onderwijs waarschuwt in een brief aan de Tweede Kamer voor negatieve gevolgen als het hoger onderwijs nog lang blijft aangewezen op online lesgeven. "Het persoonlijke, face-to-face contact is wezenlijk voor goed onderwijs. De sociale functie van hoger onderwijs draagt bij aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van studenten."

Het kabinet kondigt mogelijk woensdag verdere versoepelingen van de coronamaatregelen aan, maar in uitgelekte plannen gaat het vooral over het voorgezet onderwijs. Volgens anonieme bronnen heeft het Outbreak Management Team (OMT) van deskundigen positief geadviseerd over het loslaten van de afstandsregel voor middelbare scholieren.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden