Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Docenten mbo, hbo en universiteit ontevreden over les op afstand

Docenten mbo, hbo en universiteit ontevreden over les op afstand

DEN HAAG (ANP) - Lesgeven via internet pakt negatief uit voor de onderwijskwaliteit, stelt driekwart van de docenten uit het hbo en het mbo die een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb) hebben ingevuld. Van de universitaire docenten zegt 69 procent dat de kwaliteit is gedaald. "Dit is zorgwekkend", zegt AOb-bestuurder Tamar van Gelder.

"Deze uitkomsten bevestigen de geluiden die we al eerder hoorden en laten zien dat het dus zeker niet meevalt", vindt Van Gelder. "Er blijft werk liggen wat niet meer ingehaald kan worden en het gebrek aan perspectief is zorgelijk." De meeste lessen worden nog altijd op afstand gegeven. Sinds 15 juni zijn wel weer praktijklessen en toetsen op locatie toegestaan.

In totaal vulden 1639 vakbondsleden de vragenlijst in. Een groot deel, 73 procent, ervaart een hogere of zelfs veel hogere werkdruk dan tijdens normale werkweken. Dat komt vooral voort uit de vele onlinevergaderingen, zorgen over het leerproces van de studenten en een gebrek aan scheiding tussen werk en privé.

Beperkte activiteiten

De AOb heeft ook 30 onderwijsmanagers naar hun mening gevraagd. Zij oordeelden net iets positiever over de onderwijskwaliteit, maar de meesten zijn het met de leraren eens dat het voor de coronamaatregelen beter ging.

In het hoger onderwijs en op het mbo moet iedereen zich houden aan de algemene regel van 1,5 meter afstand houden tot anderen. Daardoor zijn activiteiten op de onderwijsinstellingen maar beperkt mogelijk. Slechts een minderheid van de studenten kan gelijktijdig aanwezig zijn.

Negatieve gevolgen

Docenten zijn verdeeld over de regel dat het onderwijs ter plaatse zo moet worden ingepland dat studenten buiten de spits kunnen reizen. Van de ondervraagde docenten is 44 procent het daar niet mee eens, 20 procent is neutraal en 37 procent stemt ermee in. Lesgeven in de avonduren en op zaterdag stuit ook op veel weerstand: de meeste leraren zeggen dat niet goed te kunnen combineren met hun privéleven.

Ook CNV Onderwijs waarschuwt in een brief aan de Tweede Kamer voor negatieve gevolgen als het hoger onderwijs nog lang blijft aangewezen op online lesgeven. "Het persoonlijke, face-to-face contact is wezenlijk voor goed onderwijs. De sociale functie van hoger onderwijs draagt bij aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van studenten."

Het kabinet kondigt mogelijk woensdag verdere versoepelingen van de coronamaatregelen aan, maar in uitgelekte plannen gaat het vooral over het voorgezet onderwijs. Volgens anonieme bronnen heeft het Outbreak Management Team (OMT) van deskundigen positief geadviseerd over het loslaten van de afstandsregel voor middelbare scholieren.

Meer uit Binnenland

Kapot onderdeel in bedieningssysteem oorzaak treinstoring

AMSTERDAM (ANP) - Een defect onderdeel in het systeem voor de bediening van seinen en wissels is de oorzaak van de grote treinstoring rond Amsterdam begin deze week, meldt ProRail. Het onderdeel is inmiddels vervangen, aldus het bedrijf.

31 minuten geleden
Zorg Donny M. niet passend voordat hij Gino (9) vermoordde

DEN HAAG (ANP) - De zorg en ondersteuning voor Donny M. (23) is "niet altijd passend geweest" voordat hij de 9-jarige Limburgse Gino ontvoerde en vermoordde. Dit komt naar voren uit onderzoek van het Toezicht Sociaal Domein, een samenwerking van meerdere inspecties. "Hoewel partijen meestal volgens richtlijnen en afspraken hebben gewerkt, is er toch verbetering nodig."

1 uur geleden
Opnieuw explosie in Rotterdamse Eric Kropstraat, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - In de Eric Kropstraat in Rotterdam-Feijenoord is opnieuw een explosie geweest. Rond 03.15 uur ging een explosief af bij een ander portiek dan in de nacht van maandag op dinsdag, toen het ook al raak was. De politie meldt dat niemand gewond is geraakt.

2 uur geleden
Vanaf vrijdag extra treinen naar Zandvoort vanwege zomerweer

ZANDVOORT (ANP) - Vanwege het voorspelde zomerweer zet de NS vanaf vrijdag extra treinen in tussen Haarlem en Zandvoort. Volgens een woordvoerster rijden er vrijdag, zaterdag en zondag tussen 09.30 uur en 22.00 uur twee treinen per uur meer om badgasten te kunnen vervoeren.

2 uur geleden
NS: ritten nieuwe intercity 'voorspoedig', wel probleem binnendeur

UTRECHT (ANP) - De 'generale repetitie' met de nieuwe intercitytrein verloopt voorspoedig, meldt de NS na zes weken aan ritten tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal. Er zijn wat problemen met bijvoorbeeld de binnendeuren van de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) opgedoken, maar die kunnen "voordat de treinen grootschalig worden ingezet" nog aangepast worden, zegt een programmamanager bij de NS.

2 uur geleden
Lichaamsdelen vermiste Nederlandse gevonden in Brazilië

RIO DE JANEIRO (ANP) - In de baai van Guanabara bij de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn lichaamsdelen gevonden van de Nederlandse Britt Blom (36). Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt berichtgeving daarover van Braziliaanse media. Blom verdween in december vorig jaar op weg naar een feest, waar ze nooit aankwam. Wanneer de resten zijn gevonden is niet duidelijk.

3 uur geleden
Jongens (16, 19) verdacht van plannen terroristische aanslag

EINDHOVEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie onderzoekt de mogelijke betrokkenheid van twee jongens (16 en 19 jaar uit Eindhoven en Deventer) bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf in België. Hun aanhouding houdt verband met een zaak in België waar op 4 mei zeven verdachten werden opgepakt die mogelijk een terreuraanslag aan het plannen waren. Een woordvoerder van het Landelijk Parket van het OM bevestigt een verhaal met die strekking in het AD en zijn regiokranten.

3 uur geleden