Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DNB ziet niets in nieuw systeem voor bankrekeningnummers

DNB ziet niets in nieuw systeem voor bankrekeningnummers

AMSTERDAM (ANP) - De invoering van een systeem met unieke identificatie (alias) voor elk Nederlands betaalrekeningnummer om daarmee overstapdrempels te verlagen is te duur. Dat concludeert toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek op verzoek van minister Wopke Hoekstra van Financiën.

Overstappen met behoud van een IBAN-nummer is niet mogelijk door de bankcode die in dat nummer zit verwerkt. Met de invoering van een alias, die gekoppeld wordt aan een rekeningnummer, zou de administratieve rompslomp van het overstappen minder moeten worden. Voorwaarde is dan wel dat iedereen de alias gebruikt. Dit moet dan volgens DNB met wetgeving worden afgedwongen.

Bestaande aliassen zoals telefoonnummers en e-mailadressen zijn volgens DNB niet geschikt omdat ze gevoelig zijn voor fouten en onvoldoende stabiel. Bedrijven en consumenten kunnen beslissen hun e-mailadres of telefoonnummer te wijzigen.

Miljard

Het optuigen van een nieuw systeem kost volgens DNB circa 1 miljard euro, terwijl de verwachte opbrengsten nog niet de helft van dat bedrag zullen zijn. Bij dat laatste gaat het dan om de in geld uitgedrukte tijdswinst van de "beperkte groep overstappers".

Volgens DNB is het Nederlandse betalingsverkeer ook al relatief efficiënt. Om overstappers bij te staan zouden banken de geldende overstapservices kunnen verbeteren. Consumenten zouden ook al meer van de bestaande overstapregeling gebruik kunnen maken.

Europabreed

Het invoeren van het systeem zou misschien nut kunnen hebben als dit Europabreed wordt ingevoerd. Daarvoor zouden de voor- en nadelen onderzocht moeten worden. "Zo’n systeem zou niet beperkt hoeven te blijven tot het betalingsverkeer, wat de baten ervan zou vergroten", aldus DNB.

Minister Hoekstra laat weten dat hij zich in Europees verband blijft inzetten voor regelgeving die het makkelijker maakt om van bank te wisselen. Dat moet de concurrentie en de keuzevrijheid van consumenten ten goede komen. Ook in de Tweede Kamer is dat een breed gedragen wens.

Meer uit Financieel

Eurocommissaris ziet brede steun voor langer toestaan glyfosaat

STRAATSBURG (ANP) - De grote meerderheid van EU-landen steunt het langer toestaan van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat, zegt de Europese Commissie. Daarmee zou de verlenging die zij voorstelt vrijwel verzekerd zijn. De "overgrote meerderheid" van de lidstaten ziet volgens Eurocommissaris Stella Kyriakides geen reden om het bestrijdingsmiddel aan banden te leggen.

14 minuten geleden
Damrak toont herstel, beleggers wel voorzichtig door rentevrees

AMSTERDAM (ANP) - De beurzen in Amsterdam hebben woensdag wat herstel laten zien na de stevige koersdalingen een dag eerder. De stijgers in de toonaangevende AEX waren duidelijk in de meerderheid.

53 minuten geleden
Google brengt eerste smartwatch naar Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Google brengt voor het eerst in Nederland een smartwatch op de markt. De Pixel Watch 2 kost 399 euro en is vanaf volgende week beschikbaar.

1 uur geleden
PFAS-maker 3M teleurgesteld dat Nederland naar rechter stapt

BRUSSEL (ANP) - Chemieconcern 3M betreurt dat Nederland samen met Vlaanderen in de rechtszaal wil afdwingen dat de PFAS-fabrikant de giftige stoffen opruimt die het jarenlang in de Schelde heeft geloosd. De kwestie had beter kunnen worden opgelost door erover te praten, meent het bedrijf.

1 uur geleden
Doorstart Vacansoleil verloopt 'voorspoedig', serieuze biedingen

EINDHOVEN (ANP) - Het proces om tot een doorstart te komen van het vorige week failliet verklaarde Vacansoleil verloopt "voorspoedig", meldt curator Lodewijk Hox. "Inmiddels zijn er serieuze biedingen binnengekomen bij de curatoren", staat in een verklaring.

1 uur geleden
Prada ontwerpt ruimtepakken voor maanmissie NASA-astronauten

MILAAN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Italiaanse modemerk Prada gaat ruimtepakken ontwerpen voor astronauten van NASA die in 2025 naar de maan moeten gaan. Daarvoor werkt het modemerk samen met het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Axiom Space.

1 uur geleden
Ondernemers: verhogen bankbelasting pakt voor iedereen slecht uit

DEN HAAG (ANP) - Het verhogen van de bankbelasting en het steeds zwaarder belasten van ondernemers is uiteindelijk slecht voor de welvaart van alle Nederlanders, waarschuwen VNO-NCW en MKB-Nederland. "Iedereen betaalt hiervoor uiteindelijk een prijs."

2 uur geleden