
DNB ziet niets in nieuw systeem voor bankrekeningnummers
AMSTERDAM (ANP) - De invoering van een systeem met unieke identificatie (alias) voor elk Nederlands betaalrekeningnummer om daarmee overstapdrempels te verlagen is te duur. Dat concludeert toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek op verzoek van minister Wopke Hoekstra van Financiën.
Overstappen met behoud van een IBAN-nummer is niet mogelijk door de bankcode die in dat nummer zit verwerkt. Met de invoering van een alias, die gekoppeld wordt aan een rekeningnummer, zou de administratieve rompslomp van het overstappen minder moeten worden. Voorwaarde is dan wel dat iedereen de alias gebruikt. Dit moet dan volgens DNB met wetgeving worden afgedwongen.
Bestaande aliassen zoals telefoonnummers en e-mailadressen zijn volgens DNB niet geschikt omdat ze gevoelig zijn voor fouten en onvoldoende stabiel. Bedrijven en consumenten kunnen beslissen hun e-mailadres of telefoonnummer te wijzigen.
Miljard
Het optuigen van een nieuw systeem kost volgens DNB circa 1 miljard euro, terwijl de verwachte opbrengsten nog niet de helft van dat bedrag zullen zijn. Bij dat laatste gaat het dan om de in geld uitgedrukte tijdswinst van de "beperkte groep overstappers".
Volgens DNB is het Nederlandse betalingsverkeer ook al relatief efficiënt. Om overstappers bij te staan zouden banken de geldende overstapservices kunnen verbeteren. Consumenten zouden ook al meer van de bestaande overstapregeling gebruik kunnen maken.
Europabreed
Het invoeren van het systeem zou misschien nut kunnen hebben als dit Europabreed wordt ingevoerd. Daarvoor zouden de voor- en nadelen onderzocht moeten worden. "Zo’n systeem zou niet beperkt hoeven te blijven tot het betalingsverkeer, wat de baten ervan zou vergroten", aldus DNB.
Minister Hoekstra laat weten dat hij zich in Europees verband blijft inzetten voor regelgeving die het makkelijker maakt om van bank te wisselen. Dat moet de concurrentie en de keuzevrijheid van consumenten ten goede komen. Ook in de Tweede Kamer is dat een breed gedragen wens.
Meer uit Financieel
STRAATSBURG (ANP) - De grote meerderheid van EU-landen steunt het langer toestaan van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat, zegt de Europese Commissie. Daarmee zou de verlenging die zij voorstelt vrijwel verzekerd zijn. De "overgrote meerderheid" van de lidstaten ziet volgens Eurocommissaris Stella Kyriakides geen reden om het bestrijdingsmiddel aan banden te leggen.
14 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De beurzen in Amsterdam hebben woensdag wat herstel laten zien na de stevige koersdalingen een dag eerder. De stijgers in de toonaangevende AEX waren duidelijk in de meerderheid.
53 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Google brengt voor het eerst in Nederland een smartwatch op de markt. De Pixel Watch 2 kost 399 euro en is vanaf volgende week beschikbaar.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Chemieconcern 3M betreurt dat Nederland samen met Vlaanderen in de rechtszaal wil afdwingen dat de PFAS-fabrikant de giftige stoffen opruimt die het jarenlang in de Schelde heeft geloosd. De kwestie had beter kunnen worden opgelost door erover te praten, meent het bedrijf.
1 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Het proces om tot een doorstart te komen van het vorige week failliet verklaarde Vacansoleil verloopt "voorspoedig", meldt curator Lodewijk Hox. "Inmiddels zijn er serieuze biedingen binnengekomen bij de curatoren", staat in een verklaring.
1 uur geledenMILAAN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Italiaanse modemerk Prada gaat ruimtepakken ontwerpen voor astronauten van NASA die in 2025 naar de maan moeten gaan. Daarvoor werkt het modemerk samen met het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Axiom Space.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het verhogen van de bankbelasting en het steeds zwaarder belasten van ondernemers is uiteindelijk slecht voor de welvaart van alle Nederlanders, waarschuwen VNO-NCW en MKB-Nederland. "Iedereen betaalt hiervoor uiteindelijk een prijs."
2 uur geleden