Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DNB wil hulp overheid en bedrijven in strijd tegen inflatie

DNB wil hulp overheid en bedrijven in strijd tegen inflatie

AMSTERDAM (ANP) - De overheid moet minder geld uitgeven. Dat past niet bij de kracht van de Nederlandse economie op dit moment en daarmee gooit Den Haag "olie op het inflatievuur", aldus directeur monetaire zaken en financiƫle stabiliteit van De Nederlandsche Bank (DNB) Olaf Sleijpen. Ook bedrijven zouden moeten bijdragen door niet alle extra kosten door te berekenen en enigszins in te teren op hun winsten. DNB roept de vakbonden al langer op om niet te grote loonsverhogingen te eisen.

Sleijpen deed zijn uitspraken in het kader van de publicatie van nieuwe economische ramingen door DNB. De centrale bank verwacht dat de inflatie in Nederland langzamer zakt dan in andere Europese landen. Een van de oorzaken is dat bedrijven veel extra kosten door proberen te berekenen om hun winstmarges op peil te houden. Eind vorig jaar waren de bedrijfswinsten zelfs de grootste aanjager van de inflatie, stelt DNB.

Tegelijkertijd vindt Sleijpen niet dat de term 'graaiflatie' hiervoor gebruikt kan worden. "Van dat woord houden we niet zo. Het past in een sociaal conflictmodel. Dat gaat ons niet helpen."

Gerichtere aanpak inflatiegevolgen

Dat de overheid te ruimhartig is met allerlei subsidies om de gevolgen van de inflatie aan te pakken, roept DNB al langer. Die kunnen beter gericht worden aangepakt via armoedebestrijding dan met algemene maatregelen als het prijsplafond voor energie en de accijnsverlaging op benzine en diesel. Maar de centrale bank hamert nu ook meer op begrotingsdiscipline bij de overheid. "We denken dat er op dit moment te veel wordt uitgegeven terwijl de economie nog enigszins oververhit is", legt Sleijpen uit.

DNB zou graag zien dat Den Haag voor extra uitgaven of financiƫle tegenvallers dekking zoekt in de begroting en dus geen begrotingstekort meer heeft. Ook met het oog op de staatsschuld. Die daalt nu nog ten opzichte van het bruto binnenlands product (bbp), maar als de inflatie weer daalt kan de schuld snel oplopen. "We zien dat besef ook wel doordringen in de politiek."

Loonstijgingen

Voor loonstijgingen roept DNB al langer op tot voorzichtigheid, waarbij toenames tot 7 procent nog binnen de perken blijven. "Dergelijke verhogingen kunnen bedrijven uit de winst betalen", aldus Sleijpen, al geeft hij ook aan dat dit per sector kan verschillen.

Vakbonden zijn het niet met de herhaalde oproep van DNB eens. Zij zeggen dat forse loonstijgingen nodig zijn voor veel werknemers. Zo zegt CNV zijn looneis van 10 procent niet aan te zullen passen.

Meer uit Financieel

Schiphol waarschuwt voor onaanvaardbare risico's bij KLM-staking

AMSTERDAM (ANP) - Schiphol waarschuwt dat de aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel komende woensdag tot "onaanvaardbare risico's" leidt. Volgens een advocaat van Schiphol heeft de luchthaven de plannen van de vakbonden geanalyseerd. Daaruit is onder meer naar voren gekomen dat de parkeerplekken voor vliegtuigen aan de gates kunnen vollopen.

10 minuten geleden
Bronnen: OPEC+ besluit zaterdag over nieuwe productieverhoging

WENEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC+ gaat zaterdag waarschijnlijk besluiten de olieproductie in augustus opnieuw te verhogen, met 411.000 vaten per dag. Dat meldden bronnen bij de OPEC+ aan persbureau Reuters. Die onlinevergadering zou eigenlijk op zondag plaatsvinden, maar zou zijn vervroegd naar zaterdag.

15 minuten geleden
Lage waterstand Donau hindert scheepvaart

BOEDAPEST (ANP/RTR) - De scheepvaart op de Donau heeft last van een lage waterstand door de grote hitte in onder meer Hongarije deze week. Daardoor kunnen binnenvaartschepen minder lading vervoeren. Het Hongaarse bureau voor watermanagement noemt het opmerkelijk dat de Donau nu al een lage waterstand heeft. Normaal komt dat het vaakst voor in augustus.

1 uur geleden
Vakbonden: al veiligheidsmaatregelen genomen voor staking bij KLM

AMSTERDAM (ANP) - Vakbonden FNV en CNV vinden dat de rechter niet ook de tweede door hen aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel kan verbieden. Advocaten van de bonden hebben de rechter in Amsterdam vrijdag uitgelegd dat er voor de nieuwe stakingsaanzegging overleg over de veiligheid heeft plaatsgevonden met KLM en ook speciale veiligheidsmaatregelen zijn genomen.

1 uur geleden
Winst voor zeevissers, maar vlootvernieuwing blijft nodig

WAGENINGEN (ANP) - Nederlandse zeevissers hebben vorig jaar onder de streep winst behaald, maar het is niet genoeg om de vlootvernieuwing te bekostigen die hard nodig is. Dat stelt Wageningen University Research (WUR), dat jaarlijks cijfers over de visserijsector presenteert.

1 uur geleden
Winst voor zeevissers, maar vlootvernieuwing blijft nodig

WAGENINGEN (ANP) - Nederlandse zeevissers hebben vorig jaar onder de streep winst behaald, maar het is niet genoeg om de vlootvernieuwing te bekostigen die hard nodig is. Dat stelt Wageningen University Research (WUR), dat jaarlijks cijfers over de visserijsector presenteert.

1 uur geleden
KLM vindt door bonden aangekondigde staking opnieuw te ver gaan

AMSTERDAM (ANP) - KLM vindt ook de tweede door vakbonden FNV en CNV aangekondigde grondpersoneelstaking te ver gaan. In de rechtbank in Amsterdam wees een advocaat van het bedrijf op de vele passagiers die daardoor in de problemen dreigen te komen en de tientallen miljoenen euro's die dit aan schade zou opleveren.

2 uur geleden