Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DNB wil eigen beleggingen in lijn brengen met Klimaatakkoord

DNB wil eigen beleggingen in lijn brengen met Klimaatakkoord

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) wil haar beleggingen in aandelen en bedrijfsobligaties voor het einde van dit decennium in lijn brengen met het Klimaatakkoord van Parijs. "Vaststelling van dit doel moet bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot in de echte wereld, en niet enkel leiden tot opschoning van de portefeuille", onderbouwt de centrale bank die keuze. Uiteindelijk moet de CO2-voetafdruk van de beleggingsportefeuille worden gehalveerd.

DNB benadrukt dat het gaat om eigen beleggingen, die met een totale waarde van ongeveer 9 miljard euro zo'n 1,5 procent van de balans uitmaken. "Monetaire transacties en vermogen dat DNB namens derden beheert vallen hier niet onder", aldus de bank. Ook wordt een deel van de eigen beleggingen aangehouden, mocht de Europese Centrale Bank of het Internationaal Monetair Fonds een beroep doen op DNB. "Om snel aan dit soort verzoeken te kunnen voldoen, is het van belang dat een deel van de beleggingen voldoende liquide is", aldus de bank.

Om de doelstelling te bereiken, wil de centrale bank drie strategieën toepassen. Dat zijn investeren, de dialoog aangaan en vermijden. Zo wil DNB investeren in bedrijven die minder CO2 uitstoten of daarvoor concrete plannen hebben klaarliggen. De bank wil daarnaast de dialoog aangaan met bijvoorbeeld fondsbeheerders, om hen zo te overtuigen af te stappen van fossiele brandstoffen. Bedrijven die het leeuwendeel van hun inkomsten halen uit fossiele activiteiten, vermijdt DNB ten slotte.

Om de CO2-uitstoot van beleggingen te berekenen, wordt gekeken naar de uitstoot van de onderliggende bedrijven. Verder speelt de grootte van het belang dat DNB in het betreffende bedrijf heeft mee. Zo kan berekend worden welk deel van de CO2-uitstoot door DNB wordt gefinancierd.

Meer uit Financieel

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

AMSTERDAM (ANP) - Advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft vorig jaar een recordomzet behaald, maar zag de groei in het laatste kwartaal wel afzwakken. De operationele winst groeide in het afgelopen jaar met een derde tot 391 miljoen euro.

15 minuten geleden
Veevoerbedrijf ForFarmers houdt verlies beperkt

LOCHEM (ANP) - Veevoerbedrijf ForFarmers heeft vorig jaar afgesloten met een verlies, maar zag de resultaten in de tweede jaarhelft verbeteren. De prijzen voor grondstoffen daalden, waardoor de winstgevendheid in de loop van 2023 verbeterde. Tegelijkertijd wijst het beursgenoteerde bedrijf op moeilijke omstandigheden voor veehouders. Zij krijgen in West-Europa te maken met strengere regels rond duurzaamheid. Vorig jaar zat de vele regen en vogelgriep ook veel klanten van ForFarmers dwars.

43 minuten geleden
Stakingen volgens Aviko 'schadelijk en buitenproportioneel'

RIJSWIJK (ANP) - Aardappelverwerker Aviko noemt de nieuwe stakingen waartoe vakbond FNV heeft opgeroepen "schadelijk en buitenproportioneel". Een derde staking binnen een week staat volgens de directie van het bedrijf niet in verhouding tot het onderhandelingsvoorstel dat op tafel ligt, waarover al een akkoord is bereikt met CNV.

55 minuten geleden
Japanse beursindex Nikkei breekt record uit 1989

TOKIO (ANP/AFP) - De Nikkei op de beurs in Tokio heeft donderdag een nieuw recordniveau bereikt. De Japanse hoofdindex eindigde 2,2 procent hoger op 39.098,68 punten en overtrof daarmee eindelijk het oude record uit 1989. De Nikkei sloot op 29 december 1989 op 38.915,87 punten. Dat gebeurde tijdens het hoogtepunt van de zeepbeleconomie in Japan.

1 uur geleden
Ook personeel frietfabriek van Aviko in Lomm legt werk neer

LOMM (ANP) - Medewerkers van aardappelverwerker Aviko in het Limburgse Lomm leggen ook het werk neer, meldt vakbond FNV. Ze volgen daarmee hun collega's in het Gelderse Steenderen, die woensdagavond al opnieuw in staking zijn gegaan. De machines in de frietfabriek in Lomm zijn donderdag om 06.00 uur uitgegaan en worden pas zondagmorgen weer opgestart.

1 uur geleden
Denktank: grote concerns zwijgen over gevolgen uitstoot klimaat

LONDEN (ANP) - Grote vervuilende bedrijven vermelden in hun jaarrekeningen vaak niets over de gevolgen die hun uitstoot heeft voor het klimaat. Dat stelt de financiële denktank Carbon Tracker.

7 uur geleden
Denktank: grote concerns zwijgen over gevolgen uitstoot klimaat

LONDEN (ANP) - Grote vervuilende bedrijven vermelden in hun jaarrekeningen vaak niets over de gevolgen die hun uitstoot heeft voor het klimaat. Dat stelt de financiële denktank Carbon Tracker.

7 uur geleden