Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DNB voorziet door lockdown weer lagere groei economie

DNB voorziet door lockdown weer lagere groei economie

AMSTERDAM (ANP) - De harde lockdown die afgelopen weekeinde werd aangekondigd treft de Nederlandse economie stevig. De Nederlandsche Bank (DNB) komt in een snel berekend scenario volgend jaar uit op een groei van 2,2 procent. Oorspronkelijk verwachtte de centrale bank een economische groei van 3,6 procent voor 2022. In de "achterkantsigarenkistje-plus-berekening", zoals DNB-directeur monetaire zaken en financiële stabiliteit Olaf Sleijpen het noemde, gaat de bank uit van een lockdown die het hele eerste kwartaal duurt.

In 2023 veert de economie weer op met een economische groei van 2,1 procent. Dat was in de oorspronkelijke raming die DNB had voorbereid juist een afzwakking naar 1,7 procent. Dit jaar is de omvang van de economie met 4,5 procent toegenomen, denkt de centrale bank.

Hoewel de lockdown en de omikronvariant op korte termijn dus een negatieve invloed hebben op de economie staat daartegenover dat de coalitieplannen op middellangetermijn de economie wel weer wat stutten, verwacht DNB. "De overheid wil meer uit gaan geven en dat heeft op zich een positieve impact op de groei", legt Sleijpen uit. De specifieke plannen heeft DNB nog niet doorgerekend.

Energieprijzen

Verder gaat de bank ervan uit dat de inflatie eind dit jaar een piek bereikt. Gemiddeld komt de geldontwaarding dit jaar uit op 2,7 procent. De komende jaren blijft de inflatie gemiddeld ook nog aan de hoge kant, met 3 procent volgend jaar en 2,9 procent in 2023. De forse stijging van de energieprijzen van dit najaar verdwijnt komend jaar uit de inflatiecijfers, voorziet DNB. Tegelijkertijd blijven er tekorten aan grondstoffen en materialen voor bedrijven en ook die hebben een prijsopdrijvend effect.

De werkloosheid bereikte dit jaar een dieptepunt met een stand van 3,3 procent, denkt DNB. Die stijgt volgend jaar naar 3,4 procent en in 2023 nog eens met 0,1 procentpunt. DNB ziet dat het personeelstekort "steeds meer gaat knellen". Hoe dat opgelost moet worden, moet volgens Sleijpen door de politiek bepaald worden. Zo kan volgens hem gewerkt worden aan arbeidsparticipatie, maar ook kan de overstap tussen sectoren worden aangemoedigd. Tenslotte is ook arbeidsmigratie een mogelijke oplossing.

Langeretermijnstrategie

De centrale bank heeft nog meer oproepen aan de regering. Zo zou er een langeretermijnstrategie moeten worden geformuleerd voor het omgaan met corona. De extra steun is volgens Sleijpen nu prima te begrijpen. "Maar op termijn gaat de generieke manier waarop die nu wordt uitgedeeld toch economisch verstorend werken." DNB pleit daarom voor meer maatwerk.

Daarnaast moet de overheid met plannen komen hoe we de pandemie gaan beheersen vanaf nu. Dat moet bedrijven meer zekerheid geven zodat ze mogelijk minder steun nodig hebben. Verder moet de regering zorgen dat de staatsschuld niet boven de 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uitkomt. Vooralsnog lijkt de piek van die schuldquote dit jaar te liggen op 55,7 procent.

Meer uit Financieel

Aandacht beleggers gaat uit naar effect hoge olieprijzen

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat donderdag onder meer uit naar de olieprijzen en verzekeraars. NN en ASR leden een dag eerder nog forse koersverliezen doordat ze ongunstige uitspraken van het gerechtshof Den Haag over zogenoemde woekerpolissen te verwerken kregen. Het is de vraag of ze nu enig herstel laten zien. Daarnaast voedden de almaar oplopende olieprijzen de zorg dat de inflatie langere tijd hoog zal blijven, wat aan de bedrijfswinsten knaagt en ook voor hoge rentes zorgt.

39 minuten geleden
Volkswagen: grote IT-storing verholpen

WOLFSBURG (ANP) - Volkswagen zegt de grote IT-storing te hebben verholpen. Door de technische problemen kwamen veel Duitse fabrieken van de automaker woensdag plat te liggen. De productie kan nu weer beginnen, laat een woordvoerder van het concern weten aan het Duitse persbureau DPA.

1 uur geleden
Nederlandse industriebedrijven blijven somber gestemd

DEN HAAG (ANP) - De stemming in de Nederlandse industrie is in september somber gebleven. Dat komt vooral doordat industriële bedrijven minder tevreden waren over de hoeveelheid werk op de plank, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

2 uur geleden
Onderzoek: Nederlanders bezuinigen op spullen via het internet

EDE (ANP) - Nederlanders kopen minder spullen via het internet nu de prijzen overal flink zijn gestegen en het leven een stuk duurder is geworden. Webwinkels voelen dat in hun cijfers, komt naar voren uit nieuw onderzoek van marktvorser GfK in opdracht van onder meer brancheorganisatie Thuiswinkel.org.

3 uur geleden
Onderzoek: Nederlanders bezuinigen op spullen via het internet

EDE (ANP) - Nederlanders kopen minder spullen via het internet nu de prijzen overal flink zijn gestegen en het leven een stuk duurder is geworden. Webwinkels voelen dat in hun cijfers, komt naar voren uit nieuw onderzoek van marktvorser GfK in opdracht van onder meer brancheorganisatie Thuiswinkel.org.

4 uur geleden
Oliebedrijven Exxon en Chevron stijgers op verdeeld Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag verdeeld gesloten bij aanhoudende onzekerheid over de rente. De koersverliezen van eerder op de dag werden wel voor een groot deel weggewerkt. De grote oliebedrijven op Wall Street stonden bij de winnaars, geholpen door de gestegen olieprijzen.

10 uur geleden
Grote terugroepactie auto's Kia en Hyundai in VS om brandgevaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse autofabrikanten Kia en Hyundai roepen in de Verenigde Staten in totaal 3,37 miljoen auto's terug naar de garage vanwege gevaar voor brand in de motor. Eigenaren worden gevraagd hun auto's buiten te parkeren uit de buurt van gebouwen en andere auto's totdat het probleem is opgelost.

12 uur geleden