Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DNB: veel Nederlanders weten niet wat depositogarantiestelsel is

DNB: veel Nederlanders weten niet wat depositogarantiestelsel is

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders zijn onvoldoende bekend met het vangnet dat spaartegoeden tot 100.000 euro garandeert, constateert De Nederlandsche Bank (DNB). De toezichthouder vindt het belangrijk de bekendheid van dit zogeheten depositogarantiestelsel te vergroten. Want juist het gevoel van zekerheid van dit vangnet moet helpen voorkomen dat mensen massaal hun bankrekeningen gaan plunderen als een bank failliet gaat of dreigt te gaan.

DNB meet al sinds 2017 hoe bekend mensen zijn met het depositogarantiestelsel. Daarbij valt op dat steeds minder Nederlanders weten dat geld tot een bepaald maximum beschermd is bij een faillissement van een bank. Dit ging van 76 procent in 2017 naar 68 procent vorig jaar.

Mensen die meer details over het stelsel kunnen vertellen zijn kleiner in aantal. Ook komt naar voren dat niet alle delen van de samenleving even goed op de hoogte zijn. Oudere mannen zouden gemiddeld bijvoorbeeld meer dan twee keer zo bekend zijn met het stelsel dan jonge vrouwen.

De centrale bank wil het grote publiek de komende tijd beter informeren over het depositogarantiestelsel, onder meer via korte filmpjes op sociale media. Volgens DNB is kennis hierover namelijk erg belangrijk voor de financiële stabiliteit. Ook speelt mee dat er, zeker sinds de coronapandemie, steeds meer wordt gespaard. Met het depositogarantiestelsel is dus heel veel geld gemoeid. Sinds de financiële crisis van 2008 is de hoeveelheid gegarandeerd spaargeld met meer dan 50 procent toegenomen tot ongeveer 560 miljard euro.

Meer uit Financieel

Point Biopharma schiet omhoog op Wall Street na overnamenieuws

NEW YORK (ANP) - Het medische bedrijf Point Biopharma is dinsdag fors meer waard geworden op de beurs in New York. De grotere farmaceut Eli Lilly koopt de ontwikkelaar van nieuwe behandelingen van kanker voor 1,4 miljard dollar, maakten de twee bedrijven bekend.

31 minuten geleden
Toch geen nabetaling van FrieslandCampina voor Thaise klant

BANGKOK (ANP) - FrieslandCampina hoeft een klant in Thailand toch geen nabetaling te doen van omgerekend 58 miljoen euro. Dat heeft het gerechtshof voor Handelszaken in Thailand geoordeeld. Een lagere rechter oordeelde twee jaar geleden dat het zuivelconcern vermeende schade van die klant wel moest vergoeden. Maar daartegen ging FrieslandCampina in beroep.

1 uur geleden
Huizen in EU voor het eerst sinds 2014 goedkoper dan jaar eerder

LUXEMBURG (ANP) - Huizen in de Europese Unie zijn in het tweede kwartaal gemiddeld 1,1 procent in prijs gezakt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het is voor het eerst in negen jaar tijd dat de huizenprijzen in het landenblok op jaarbasis zijn gedaald, meldt Europees statistiekbureau Eurostat.

2 uur geleden
Geldmaat: klanten Rabobank en ING kunnen contactloos geld opnemen

WEESP (ANP) - Klanten van Rabobank en ING kunnen vanaf dinsdag geld opnemen uit een automaat zonder dat ze een bankpas in de geldautomaat hoeven te steken. Dit meldt Geldmaat, dat alle pinautomaten in Nederland in handen heeft. Een woordvoerster van Geldmaat meldt dat klanten van andere banken later ook contactloos geld op kunnen nemen. Klanten moeten daarbij nog wel de pincode intoetsen.

2 uur geleden
Spaanse elektrische autofabrikant maakt debuut op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beursgang van de Spaanse elektrische voertuigenfabrikant QEV Technologies op de Amsterdamse beurs levert het bedrijf een beurswaarde van 221 miljoen euro op. De notering volgde na een fusie met een lege beurshuls. Met het opgehaalde kapitaal wil QEV de productie in een voormalige Nissan-fabriek in Barcelona opvoeren.

3 uur geleden
Damen eist compensatie overheid om sancties tegen Rusland

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen eist compensatie van de Nederlandse overheid voor financiële schade als gevolg van de sancties tegen Rusland. Daarvoor heeft het concern een rechtszaak aangespannen, bevestigt Damen na berichtgeving van persbureau Bloomberg.

3 uur geleden
Turkse inflatie loopt op tot ruim 61 procent

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turken waren in september ruim 61 procent meer kwijt aan hun boodschappen en diensten zoals een kappersbezoek. Daarmee is de inflatie in het land toegenomen in vergelijking met de voorgaande maanden.

4 uur geleden