Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DNB ontkomt bij presentatie jaarverslag niet aan coronacrisis

DNB ontkomt bij presentatie jaarverslag niet aan coronacrisis

CORONAVIRUSAMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) presenteert vrijdag zijn jaarverslag over 2019. De meeste aandacht zal daarbij uitgaan naar de huidige coronacrisis. President Klaas Knot van de centrale bank gaat in een telefonische toelichting mogelijk dieper in op de vraag in hoeverre banken, verzekeraars en pensioenfondsen bestand zijn tegen de zware economische tegenwind. Ook zal hem worden gevraagd naar zijn algemene visie op het reilen en zeilen van de Nederlandse economie in de coronacrisis en de manier waarop de overheid de crisis aanpakt.

DNB kwam de bankensector onlangs al tegemoet. Nederlandse banken hoeven momenteel minder geld in kas te houden bij het verlenen van krediet. Hierdoor ontstaat bij de banken financiƫle ruimte die ze kunnen gebruiken om de kredietverlening aan de Nederlandse economie te ondersteunen.

Knot is ook een van de beleidsbepalers bij de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt. Die kondigde onlangs ook maatregelen aan voor het verzachten van de economische schade van de virusuitbraak. Via een nieuw opkoopprogramma van obligaties zal er komende tijd zo'n 750 miljard euro in de economie van de eurozone worden gepompt. De rentetarieven van de ECB werden evenwel ongemoeid gelaten. Andere centrale banken gingen de afgelopen tijd al wel over tot een of meerdere renteverlagingen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

IMF: diepe recessie in Europa lijkt uitgemaakte zaak

WASHINGTON (ANP) - Een diepe recessie in Europa lijkt dit jaar een uitgemaakte zaak. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op basis van de laatste ontwikkelingen van de coronavirusuitbraak.

6 minuten geleden
Transavia annuleert alle vluchten tot en met 6 mei

AMSTERDAM (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Transavia houdt al haar toestellen langer aan de grond. De prijsvechter maakte bekend zeker tot en met 6 mei geen enkele vlucht meer uit te voeren, tenzij het gaat om vluchten in opdracht van Buitenlandse Zaken om gestrande reizigers op te halen.

2 uur geleden
Schiphol gooit prognoses voor 2020 in de prullenbak

SCHIPHOL (ANP) - Luchthavenbedrijf Schiphol gooit de verwachtingen die het eerder uitsprak voor 2020 in de prullenbak in verband met de coronacrisis. Aan nieuwe voorspellingen waagt het bedrijf zich niet, daarvoor is de situatie nu te onzeker.

6 uur geleden
EasyJet staakt per direct alle vluchten

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse prijsvechter easyJet staakt per direct al zijn vluchten. De luchtvaartonderneming noemt als reden de ongekende reisbeperkingen die door landen zijn opgelegd in reactie op het coronavirus en de invoering van lockdowns in veel Europese landen. EasyJet blijft naar eigen zeggen samenwerken met overheden om op hun verzoek reddingsvluchten uit te voeren.

7 uur geleden
China verlaagt rente voor banken tegen coronacrisis

PEKING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese centrale bank verlaagt de rente op leningen aan banken om zo de schadelijke gevolgen van de coronacrisis voor de economie te beperken. Het gaat om de grootste renteverlaging door China sinds 2015.

7 uur geleden
Rabobank keert voorlopig geen dividend uit

AMSTERDAM (ANP) - De Rabobank keert voorlopig geen dividend uit. De bank volgt daarmee de aanbevelingen van de Europese Centrale Bank (ECB) om tijdens de coronacrisis geen dividend uit te keren aan aandeelhouders.

17 uur geleden
Ook moeder Steps en Miss Etam voelt effecten coronacrisis

AMSTERDAM (ANP) - Winkelbedrijf FNG, bekend van modeketens Steps, Brantano, Miss Etam en nog een aantal meer, ontsnapt net als veel branchegenoten niet aan de malaise rondom het nieuwe coronavirus. Door al dan niet verplichte winkelsluitingen en een gedaald consumentenvertrouwen is volgens het bedrijf sprake van een "aanzienlijke" daling van de omzet.

19 uur geleden