DNB: ondanks corona evenveel vertrouwen in financiële sector
AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders blijven vertrouwen houden in banken, verzekeraars en andere financiële instellingen, ondanks zorgen over de gevolgen van de coronacrisis. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van onderzoek onder ruim 2400 huishoudens.
Waar mensen zich vooral zorgen over maken, is de impact van de corona-uitbraak op de economie, en dan pas hun eigen portemonnee. Daarna volgen zorgen over financiële instellingen. Huishoudens met lage inkomens maken zich logischerwijs meer zorgen over hun eigen financiën dan mensen met hogere inkomens. Personeel in de zorg en het openbaar bestuur maakt zich het minste zorgen, personeel in horeca, cultuur, sport en recreatie - sectoren die stilvielen door corona - het meest.
Nederlanders verwachten dat ook banken, verzekeraars en pensioenfondsen problemen krijgen door corona, maar blijven wel vertrouwen houden in de eigen bank. Dat vertrouwen blijft even groot als vorig jaar. Dat komt door coronamaatregelen van banken, zoals het opschorten van winstuitkeringen aan aandeelhouders en het krijgen van extra kredietruimte.
Pensioenuitkeringen
Volgens DNB gaan er achter het stabiele vertrouwenscijfer wel sombere verwachtingen over de pensioenuitkering schuil. Een ruime meerderheid van de ondervraagden verwacht dat de pensioenuitkeringen lager of veel lager komen te liggen dan nu is toegezegd. Slechts een op de vijf ondervraagden gaat ervan uit dat hun pensioenuitkering zal zijn zoals beloofd.
DNB vroeg ook nog naar andere zaken, zoals het vertrouwen in de politiek en techreuzen. Het vertrouwen in de politiek groeide. Vertrouwde vorig jaar nog een derde van de ondervraagden de politiek, dit jaar is dat ruim de helft. Mensen vertrouwen het bedrijfsleven en de publieke sector wel meer dan de politiek. Alleen het vertrouwen in technologiebedrijven zoals Google, Apple en Facebook is nog steeds niet zo hoog, vergeleken met vertrouwen in het bedrijfsleven in het algemeen. Vorig jaar was er ook weinig vertrouwen in deze techgiganten.
Meer uit Financieel
PURCHASE (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft zijn groeiverwachting voor dit jaar verlaagd omdat voorzichtige consumentenbestedingen in Noord-Amerika de vraag naar frisdranken en snacks drukken. Ook heeft het bedrijf achter merken als Pepsi, 7Up, Lay's chips en Quaker cruesli last van boycots in het Midden-Oosten.
7 minuten geledenHOUTEN (ANP) - De meerderheid van de bedrijven in Nederland (57 procent) gebruikt nog geen kunstmatige intelligentie (AI) in hun bedrijfsvoering. Volgens marktonderzoeker Telecompaper lopen vooral kleinere ondernemingen achter.
10 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Europese drankenmakers zijn niet te spreken over de voorlopige maatregelen die China heeft aangekondigd om het dumpen van brandy uit de Europese Unie op de Chinese markt tegen te gaan. Belangenbehartiger spiritsEurope stelt dat producenten uit de EU op "extreem korte termijn" worden geraakt door een "aanzienlijke extra financiële last" bij het exporteren van brandy.
12 minuten geledenPARIJS (ANP/RTR) - Frankrijk heeft zijn verwachting voor de wijnproductie van dit jaar verlaagd, na de natste september in 25 jaar. Voor 2024 wordt nu voorspeld dat de oogst een van de slechtste van de laatste jaren wordt, vooral in bekende wijnstreken zoals de Champagne, Bourgogne en Beaujolais.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Arbeidsinspectie eist dat pakketdiensten maatregelen nemen om de fysieke belasting van hun werknemers te verlagen. Mensen in de depots van pakketdiensten werken onder te zware fysieke omstandigheden. Ze moeten soms veel te zwaar tillen, veel bukken en het werktempo ligt hoog, waarschuwt de toezichthouder na inspecties bij 35 depots van de zes grootste pakketdiensten in Nederland.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Voorzitter Peter Brussel van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is zondagavond onverwacht overleden. Hij was herstellende van een medische ingreep, maar kreeg onverwachte complicaties, laat de makelaarsorganisatie weten.
2 uur geledenZHENGZHOU (ANP/AFP) - De Taiwanese elektronicafabrikant Foxconn bouwt naar eigen zeggen de grootste fabriek voor superchips ter wereld. Het bedrijf, dat onder meer de iPhones voor Apple maakt, gaat in die fabriek de nieuwste GB200-superchips produceren voor de Amerikaanse chipleverancier Nvidia die worden gebruikt om servers voor kunstmatige intelligentie (AI) aan te drijven.
3 uur geleden