
DNB mikt op brede beschikbaarheid betalingsdiensten
AMSTERDAM (ANP) - De komende jaren moet ervoor gezorgd worden dat betalingsdiensten voor grote groepen Nederlanders beschikbaar blijven en niet alleen voor hen die in grote steden wonen en digitaal vaardig zijn. Dat zegt De Nederlandsche Bank (DNB) in zijn nieuwste betaalvisie voor de komende jaren. Daarin wordt ook een achtervang bekeken voor als er geen contant geld kan worden opgenomen en is er aandacht voor de weerbaarheid van digitale betalingssystemen.
Met de sterke afname van de contante betalingen tijdens corona en het sluiten van steeds meer bankkantoren en geldautomaten is de waardering van zwakkere groepen voor betaaldiensten sterk afgenomen. De gemiddelde consument gaf in 2021 net als vijf jaar eerder een dikke voldoende. Daarentegen was het cijfer dat ouderen, laagopgeleiden, mensen zonder internet en mensen met een handicap zoals bijvoorbeeld doven, blinden of mensen die aan een rolstoel gebonden zijn de Nederlandse betaaldiensten nog maar een kleine voldoende.
DNB maakt zich zorgen over dat afnemend vertrouwen. "We zijn in gesprek met banken en maatschappelijke organisaties om te zorgen dat de toegankelijkheid op peil blijft", geeft directeur monetaire zaken van de centrale bank Olaf Sleijpen aan. Hij verwacht dat een convenant daarover "heel snel" ondertekend kan worden.
Afspraken
Een convenant betekent ook dat banken die zich niet aan de afspraken houden moeilijk aangepakt kunnen worden. Maar DNB voorziet geen problemen. "Er is ook een groep die minder digitaal onderlegd is, maar wel wil betalen voor service. Banken zien daar steeds meer brood in."
De aandacht van DNB gaat de komende jaren ook uit naar digitale systemen. Die moeten robuust zijn en vrijwel altijd werken, ook als er bijvoorbeeld cyberaanvallen worden uitgevoerd. Liggen betalingssystemen er om wat voor reden toch uit, dan moet er een alternatief zijn. Sleijpen noemt bijvoorbeeld een QR-code waarmee via het iDeal-systeem betaald kan worden als optie.
Ook wordt er gewerkt aan een pan-Europees betaalsysteem. "Nu is het nog een lappendeken van verschillende systemen en zijn we deels afhankelijk van grote partijen als Mastercard en Visa", aldus Sleijpen. Een nieuwe Europese standaard zou de afhankelijkheid van buitenlandse bedrijven kunnen verminderen. Zo'n standaard zou in eerste instantie wel minder efficiënt en goedkoop kunnen zijn dan de huidige Nederlandse systemen. "Er is veel verschil in digitaliseringsniveau van het betalingsverkeer. Het kan best zijn dat er als eerste stap een compromis nodig is."
Meer uit Financieel
MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse telecombedrijf Telefónica wil tot 2026 bijna 5100 banen schrappen in eigen land, heeft een vakbondsbron gemeld aan persbureau AFP. Dat is ongeveer een derde van de functies in Spanje.
39 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Maritiem dienstverlener Van Oord heeft alle installatiewerkzaamheden aan het nieuwe offshorewindpark Hollandse Kust Noord afgerond. Hollandse Kust Noord ligt 18,5 kilometer uit de kust ter hoogte van Egmond aan Zee en levert nu voldoende energie om meer dan een miljoen Nederlandse huishoudens van stroom te voorzien.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.
3 uur geledenWIESBADEN (ANP) - De export van Duitsland is in oktober gedaald onder druk van een lagere uitvoer naar andere landen van de Europese Unie. Ook de import van de grootste economie van Europa en belangrijkste handelspartner van Nederland ging omlaag.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - Rabobank komt een groep hypotheekklanten tegemoet met een budget van 1000 euro voor de isolatie van hun woning. Het gaat specifiek om eigenaren van woningen met energielabels G of F. De bank, die voor het initiatief 125 miljoen euro uittrekt, wil daarmee naar eigen zeggen "de verduurzaming van de woningmarkt versnellen".
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag iets lager aan de nieuwe handelsweek begonnen. Beleggers in Europa kauwden na op de opmerkingen van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve op vrijdag over de rente. Volgens Powell is het nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging in de Verenigde Staten.
5 uur geledenUTRECHT (ANP) - Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.
5 uur geleden