Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DNB gaat bij nieuwe prognose economie in op impact hoge inflatie

DNB gaat bij nieuwe prognose economie in op impact hoge inflatie

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) komt maandag met nieuwe voorspellingen voor de economie. Daarbij is het vooral de vraag wat volgens de toezichthouder de gevolgen zijn van de in rap tempo opgelopen inflatie. Recent hielden verschillende economen al rekening met een kleine recessie voor Nederland en het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwde dat veel mensen in financiële problemen kunnen komen door de hoge energieprijzen.

Mogelijk zal DNB zijn prognose voor de economie behoorlijk naar beneden bijstellen. De vorige raming van de bank dateert alweer van december, dus nog ver voor de Russische invasie van Oekraïne. Sindsdien zijn de prijzen hard opgelopen. Vooral de energieprijzen rijzen de laatste tijd de pan uit.

Bijna één op de zes huishoudens kan op termijn moeite krijgen met het betalen van zijn rekeningen als de energieprijzen hoog blijven, heeft het CPB al becijferd in een stresstest. In totaal zouden tot 1,2 miljoen huishoudens in een 'donker' scenario moeite kunnen krijgen met het betalen van hun vaste lasten.

Milde recessie

Economen van Rabobank voorspelden vorige week dat de Nederlandse economie later dit jaar in een milde economische recessie belandt. De hoge inflatie drukt waarschijnlijk op de bestedingen en investeringen en daardoor kan de economie twee kwartalen op rij gaan krimpen, gaven ze aan. Deskundigen van ABN AMRO stelden op hun beurt dat de kans dat Nederland in een recessie terechtkomt stijgt.

Het ziet er in ieder geval nog niet naar uit dat de inflatie snel zal afnemen. De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde donderdag aan in juli eindelijk weer de rente te gaan verhogen. Op die manier wil de centrale bank de prijsstijgingen tegengaan. Maar volgens ECB-president Christine Lagarde zullen we die eerste rentestap nog niet meteen merken in de inflatie. Sterker nog, de inflatieverwachtingen voor dit jaar heeft de ECB juist flink verhoogd.

Meer uit Financieel

Online afrekenen sneller door nieuwe functie iDEAL

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders kunnen vanaf maandag een profiel aanmaken bij betaalsysteem iDEAL om te gebruiken bij webwinkels. Daarmee kunnen consumenten sneller en veiliger onlineaankopen doen, is het idee. De gegevens van consumenten worden in het iDEAL-systeem opgeslagen en niet meer los bij iedere webwinkel. Gegevens worden alleen gedeeld als de consument daarmee instemt, stelt iDEAL.

4 uur geleden
Online afrekenen sneller door nieuwe functie iDEAL

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders kunnen vanaf maandag een profiel aanmaken bij betaalsysteem iDEAL om te gebruiken bij webwinkels. Daarmee kunnen consumenten sneller en veiliger onlineaankopen doen, is het idee. De gegevens van consumenten worden in het iDEAL-systeem opgeslagen en niet meer los bij iedere webwinkel. Gegevens worden alleen gedeeld als de consument daarmee instemt, stelt iDEAL.

6 uur geleden
Aandacht voor energie en kwartaalcijfers in nieuwe beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Prijzen voor olie en gas zullen in de eerste dagen van de nieuwe beursweek veel aandacht krijgen. Iran voerde dit weekend vanaf eigen grondgebied een grotendeels afgeslagen aanval met drones en raketten uit op Israël, wat de angst aanwakkert voor een groot conflict in het Midden-Oosten. Dat jaagt doorgaans ook de energieprijzen op.

13 uur geleden
Na Iraanse aanval nog hogere benzineprijzen verwacht

AMSTERDAM (ANP) - De directe Iraanse aanval op Israël van dit weekend belooft de olieprijzen op te drijven, en daarmee de pijn voor automobilisten aan de pomp te vergroten. Energiemarkten zijn erg gevoelig voor spanningen in het Midden-Oosten, die de toevoer uit olierijke landen kunnen belemmeren. Daarnaast kaapten Iraanse militairen zaterdag een schip in de voor energiemarkten belangrijke Straat van Hormuz, zegt energie-analist Hans van Cleef van adviesbedrijf Publieke Zaken.

15 uur geleden
Beurs Tel Aviv licht lager na door Israël afgeslagen aanval Iran

TEL AVIV (ANP) - De aandelenbeurs van Tel Aviv is zondag met een klein verlies geopend, na de afgeslagen aanval met drones en raketten van Iran op Israël. De belangrijkste graadmeter, de TA-35, stond na enkele minuten een fractie lager.

20 uur geleden
Drones straks volop ingezet als taxi, overheden aan zet

AMSTERDAM (ANP) - Een vliegende taxi of een pakketje dat via een drone bij je thuis wordt bezorgd is over enkele jaren waarschijnlijk heel normaal, voorspelt Nynke Lipsius, directeur van de Amsterdam Drone Week (ADW). De techniek is er volgens haar, evenals het gros van de wetgeving. Nu moeten provincies en gemeenten nadenken over de inzet ervan.

21 uur geleden
Duitse fabrikanten tegen strafheffingen op Chinese stekkerauto's

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse autofabrikanten verzetten zich tegen mogelijke Europese importheffingen op elektrische auto's uit China. De Europese Commissie maakte vorig jaar bekend een onderzoek te starten naar mogelijk marktverstorende Chinese subsidies voor elektrische auto's, wat kan leiden tot strafheffingen. Maar het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) vreest negatieve gevolgen als een handelsoorlog met China uitbreekt, zegt president Hildegard Müller in een interview met Die Welt.

1 dag geleden