Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DNB biedt excuses aan voor historische rol bij slavernij

DNB biedt excuses aan voor historische rol bij slavernij

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) biedt excuses aan voor de betrokkenheid (van bestuurders) bij het slavernijverleden in de negentiende eeuw. President Klaas Knot zei dat bij de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in Amsterdam. Eerder dit jaar brachten historici onderzoeksresultaten naar buiten waaruit bleek dat DNB op verschillende manieren betrokken was bij slavernij.

Knot bood zijn excuses aan aan alle nazaten van slaafgemaakten. "Excuses aan alle mensen die door de persoonlijke keuzes van mijn voorgangers herleid werden tot hun huidskleur. De voorbije maanden hoorde ik veel persoonlijke verhalen, verhalen over leed, maar ook over verzet en strijd. Wat ik leerde, wat ik hoorde, deed mij pijn. Het bracht het leed van toen en nu heel dichtbij", aldus Knot. "De gesprekken die ik had, maakten duidelijk dat het leed van lang geleden nog lang niet geleden is. Dat die strijd nog lang niet gestreden is."

DNB gaat overigens niet over tot financiële compensatie voor geleden schade uit het verleden. "Het is überhaupt de vraag of het leed dat is aangedaan een paar honderd jaar geleden, of dat gecompenseerd zou kunnen worden" zo zei Knot achteraf. "Maar zover er sprake zou moeten zijn van compensatie, dan ligt dat meer op het pad van de overheid, en niet op het pad van DNB. Omdat slavernij als geheel veel groter is dan de betrokkenheid van DNB."

Educatie

DNB tuigt wel een fonds op voor projecten die de doorwerking van het slavernijverleden helpen verminderen. Daarin zit een bedrag van 5 miljoen euro voor de komende tien jaar. Ook gaat nog eens 5 miljoen euro naar eenmalige projecten met een educatief karakter zoals het Nationaal Slavernijmuseum en wil DNB de eigen organisaties diverser en inclusiever maken.

Onderzoekers van de Universiteit Leiden concludeerden in februari onder andere dat het startkapitaal van DNB, opgericht in 1814, deels afkomstig was van ondernemers met directe belangen in de plantageslavernij. Sommige bestuurders van de centrale bank waren zelf betrokken bij het aansturen van plantages waar tot slaaf gemaakte mensen werkten..

Onderpand

Ook bij de eigen bedrijfsvoering was DNB in de negentiende eeuw betrokken bij slavernij. Zo kreeg de instelling goederen die met behulp van slavenarbeid werden gemaakt als onderpand voor leningen en faciliteerde DNB de compensatiebetalingen aan slaveneigenaren.

Knot zei in februari al dat de conclusies "stevig waren binnengekomen". Toch ging DNB niet direct over tot het maken van excuses, omdat de instelling eerst gesprekken wilde voeren met de eigen medewerkers en maatschappelijke organisaties. Volgens DNB zijn door de slavernij achterstanden gecreëerd "die moeilijk zijn in te halen".

Meer uit Financieel

ABN AMRO laat weten of de bank profiteert van gestegen rente

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO heeft in het tweede kwartaal waarschijnlijk minder winst in de boeken gezet dan een jaar terug. Dat voorspellen analisten die de bank zelf heeft geraadpleegd in doorsnee. Het financiële concern presenteert woensdagochtend zijn resultaten over de voorbije maanden. Daarbij is het onder meer de vraag of ABN AMRO heeft weten te profiteren van de gestegen rentes.

2 uur geleden
Aandacht voor inflatie en bol.com bij cijfers Ahold Delhaize

ZAANDAM (ANP) - Supermarktconcern Ahold Delhaize maakt bekend hoe zijn winkelketens in het tweede kwartaal hebben gepresteerd. Daarbij wordt ook duidelijk in hoeverre het moederbedrijf van Albert Heijn en bol.com last heeft gehad van de inflatie. Een deel van de hogere kosten wisten de winkels door te berekenen aan de klant, maar analisten gaan er vanuit dat alle extra uitgaven aan inkoop, vervoer, personeel en energie ook een hap nemen uit de winstmarges.

2 uur geleden
Bloomberg: justitie VS begint zaak tegen Google om advertenties

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Openbaar Ministerie staat op het punt om een mededingingszaak te beginnen tegen Google, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het techbedrijf zou een te grote machtspositie hebben op de markt voor online-advertenties en daar ook misbruik van hebben gemaakt.

7 uur geleden
Novavax en Norwegian Cruise Line onderuit op rood Wall Street

NEW YORK (ANP) - Vaccinmaker Novavax en cruisebedrijf Norwegian Cruise Lines vielen dinsdag in negatieve zin op aan de aandelenbeurzen in New York. Novavax verlaagde zijn omzetverwachting voor dit jaar en werd haast een derde minder waard. Norwegian gaf aan in het derde kwartaal een verlies te verwachten en daar hadden beleggers niet op gerekend. Dat aandeel werd bijna 11 procent minder waard.

8 uur geleden
Egypte doet licht uit om meer gas te kunnen exporteren

CAÏRO (ANP/BLOOMBERG) - Egypte gaat zijn elektriciteitsverbruik minderen om zo meer aardgas vrij te maken voor de export. Daardoor hoopt premier Mostafa Madbouly meer buitenlandse valuta te genereren, wat het land hard nodig heeft.

8 uur geleden
Thalys-topman zegt sorry na vertragingen door incidenten

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Topman Jacques Damas van Thalys heeft in een mail aan klanten zijn verontschuldigingen aangeboden voor een aantal incidenten van de afgelopen tijd. Zo ging een aantal van de snelle treinen van het bedrijf door de hitte kapot. Ook waren er veel vertragingen nadat een Thalys-trein een aanrijding had gehad met een dier. "Dit is zeker niet het niveau van dienstverlening dat we onze klanten willen bieden", aldus Damas.

10 uur geleden
Ruim 115.000 Britse postbezorgers gaan staken voor hogere lonen

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Ruim 115.000 Britse postbezorgers leggen in augustus en september vier dagen het werk neer. Met de stakingen willen de werknemers van postbedrijf Royal Mail hogere lonen afdwingen, meldt vakbond Communications Workers Union (CWU).

11 uur geleden