Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DNB-baas Knot: werk aan de winkel voor Zuid- én Noord-Europa

DNB-baas Knot: werk aan de winkel voor Zuid- én Noord-Europa

AMSTERDAM (ANP) - De economische groei om Nederland uit de coronacrisis te krijgen moet uit tijdelijke investeringen en structurele hervormingen komen, bijvoorbeeld in het belastingstelsel. Zo kan arbeid minder zwaar belast worden zodat werkenden onder de streep meer overhouden. Ook de onbalans tussen werknemers en zelfstandigen moet fiscaal worden aangepakt. Maar voor belastingverhogingen of bezuinigingen is nog geen reden, stelt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB).

Knot zei dit in Amsterdam waar hij de jaarlijkse HJ Schoo-lezing hield, met de titel Samen sterker uit de crisis. Er is voor Nederland "werk aan de winkel" en dat geldt voor heel Europa, betoogde hij. De zwakkere economieën moeten hervormingen doorvoeren om hun productiviteit en concurrentiekracht te verhogen. Noordelijke eurolanden moeten hervormen om hogere loongroei en binnenlandse vraag teweeg te brengen. Zuidelijke eurolanden dienen hun schuldenlast terug te brengen. Meer samenwerking en economische afstemming in de EU zijn nodig om verdere scheefgroei tussen noord en zuid te bestrijden, zei Knot.

Een goed voorbeeld van gezamenlijk optreden in de crisis noemde hij het coronaherstelplan ter waarde van 750 miljard euro waar de EU-leiders vorige maand overeenstemming over bereikten. Dat bestaat deels uit leningen en deels uit subsidies voor de door corona zwaarst getroffen lidstaten. "Een uitstekend initiatief", aldus Knot. "Het fonds is tijdelijk, er vinden geen directe overdrachten tussen landen plaats, en ook worden landen niet verantwoordelijk voor elkaars schulden."

Sterkere Unie, maar ook verdere integratie

Knot pleitte voor een sterkere monetaire unie en verdere Europese integratie, volgens hem "de beste keuze". "Dat betekent dat we nationale bewegingsvrijheid inleveren", zei hij. "Daar is moed voor nodig. Wat krijgen we daarvoor terug? Het vooruitzicht op een stabielere en welvarender muntunie, waar alle landen delen in de lusten en de lasten."

"Het is aan de politiek om keuzes te maken voor de toekomst, en die keuzes op heldere wijze voor te leggen aan de kiezer. Daarom hoop ik, of eigenlijk reken ik, op een stevig Europa-debat in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen komend voorjaar", sloot hij af.

Meer uit Financieel

Koopwoningen in februari goedkoper dan jaar eerder

DEN HAAG (ANP) - Koopwoningen waren in februari voor het eerst in bijna tien jaar weer eens goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen gingen op jaarbasis 0,8 procent omlaag, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

50 minuten geleden
Koopwoningen in februari goedkoper dan jaar eerder

DEN HAAG (ANP) - Koopwoningen waren in februari voor het eerst in bijna tien jaar weer eens goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen gingen op jaarbasis 0,8 procent omlaag, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

1 uur geleden
IMF en Oekraïne akkoord over ruim 15 miljard aan noodfinanciering

WASHINGTON (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een voorlopig akkoord bereikt met Oekraïne over noodkredieten van omgerekend 15,6 miljard dollar voor een periode van vier jaar. Het Oost-Europese land vecht een oorlog uit met Rusland, dat ruim een jaar geleden Oekraïne binnenviel. Dat heeft grote schade aan de economie veroorzaakt en daarom is Oekraïne hard op zoek naar financiële hulp. Het uitvoerend bestuur van het IMF moet de overeenkomst nog goedkeuren.

2 uur geleden
Afgeprijsde sportkleding zet winst Nike onder druk

BEAVERTON (ANP) - Sportkledingfabrikant Nike heeft afgelopen kwartaal een lagere winst behaald dan een jaar eerder. Het bedrijf probeert overtollige voorraden weg te werken en prijst veel artikelen daarom af. In combinatie met gestegen marketing-, materiaal- en vervoerskosten zette dat de winstmarges onder druk. De omzet steeg wel, dankzij goede verkoopcijfers in onder andere Noord-Amerika en Europa.

3 uur geleden
Beurzen New York boeken winst na opluchting over bankensector

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met aanzienlijke winsten gesloten, waarbij vooral kleinere banken herstel toonden na eerdere zorgen over hun financiële stabiliteit. Zo schoot het aandeel First Republic 30 procent omhoog nadat de zorgen van beleggers iets naar de achtergrond waren verdwenen.

3 uur geleden
TotalEnergies scherpt CO2-doelen aan, milieuorganisaties kritisch

PARIJS (ANP/AFP) - Olie- en gasconcern TotalEnergies heeft zijn doelen voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen aangescherpt. De uitstoot van alle verkochte olieproducten moet over twee jaar met 30 procent zijn gedaald ten opzichte van 2015. Eerder gold die doelstelling nog voor 2030. Milieuorganisatie Greenpeace blijft sceptisch.

3 uur geleden
Zwitserland legt bonussen bij Credit Suisse aan banden na redding

ZÜRICH (ANP) - De Zwitserse regering beperkt tijdelijk de uitbetaling van bepaalde bonussen aan personeel van de in problemen geraakte bank Credit Suisse. Concurrent UBS nam Credit Suisse over na tussenkomst van de overheid om ergere problemen voor de Zwitserse bankensector te voorkomen. Nu bevriest de regering bonussen die Credit Suisse zijn medewerkers al wel heeft toegezegd voor hun werkzaamheden in de jaren tot en met 2022, maar nog niet heeft uitbetaald.

5 uur geleden