Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DNB-baas Knot voorstander van ferme rentestap door ECB

DNB-baas Knot voorstander van ferme rentestap door ECB

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, is voorstander van een renteverhoging met 0,75 procentpunt bij de volgende vergadering van de Europese Centrale Bank in september. Dat zei Knot, tevens lid van de raad van bestuur van de ECB, in een interview met de NOS.

"Het inflatieprobleem in Europa is op dit moment zo groot dat ik denk dat het onze taak is om de rente elke zes weken te verhogen totdat het inflatiebeeld stabiliseert rond 2 procent", zei Knot. Van de DNB-president is bekend dat hij voorstander is van het aanscherpen van het monetaire beleid. Hij zei dat de Europese centrale bankiers overwegen de rentetarieven sneller te verhogen om de hoge inflatie aan te pakken. Daarbij pleitte hij voor een renteverhoging van ten minste 50 basispunten bij de volgende vergadering, maar liever dus meer.

Bij de vorige bijeenkomst in juli verhoogde de ECB voor het eerst sinds 2011 de rente. De rentestap met een half procentpunt was groter dan de financiƫle markten verwachtten. De inflatie in Europa loopt ondertussen gestaag op. De verwachting is dat de prijzen in augustus op jaarbasis met meer dan 9 procent zijn gestegen. Die cijfers worden volgende week bekend.

Door de hoge mate van geldontwaarding wordt de roep om ingrijpen door de ECB almaar groter. "We moeten ons echt richten op de inflatie en de gevolgen voor de economie", aldus Knot.

Meer uit Financieel

Beleggers enthousiast over recordomzet reisconcern TUI

AMSTERDAM (ANP) - Reisconcern TUI was woensdag een grote winnaar op de Europese beurzen. Beleggers reageerden enthousiast op de recordomzet die de Duitse vakantieaanbieder heeft gerapporteerd. Ook verwacht TUI voor zijn nieuwe boekjaar opnieuw een aanzienlijke stijging van de resultaten. Op de beurzen in Londen en Frankfurt werd het aandeel zo'n 15 procent hoger gezet.

9 minuten geleden
Moederbedrijf Perry Sport, Aktiesport en Sprinter failliet

AMSTERDAM (ANP) - Sports Unlimited Retail, het moederbedrijf van de sportketens Perry Sport, Aktiesport en Sprinter, is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. De 54 winkels, waar in totaal zo'n 1100 mensen werken, blijven voorlopig wel open. Een door de rechter aangestelde curator gaat kijken of er nog een doorstart inzit.

1 uur geleden
McDonald's wil over enkele jaren 50.000 restaurants hebben

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

1 uur geleden
FNV: 24 uursstaking bij ijsfabriek Ben & Jerry's in Hellendoorn

HELLENDOORN (ANP) - De ijsfabriek van Ben & Jerry's in Hellendoorn gaat donderdagochtend vanaf 07.00 uur, 24 uur lang plat, meldt FNV. Volgens de vakbond leggen medewerkers het werk neer uit onvrede over het uitblijven van een goede cao bij hun moederbedrijf Unilever.

1 uur geleden
Google lanceert nieuw model voor kunstmatige intelligentie

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Google komt met een nieuwe technologie voor kunstmatige intelligentie (AI). Het model heeft de naam Gemini gekregen. Google zelf noemt de lancering "een grote mijlpaal in de ontwikkeling van AI en het begin van een nieuw tijdperk voor ons".

2 uur geleden
Wall Street veert op na banenrapport ADP

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag hoger geopend. Beleggers op Wall Street verwerkten een meevallend rapport van loonstrookverwerker ADP over de banengroei in het Amerikaanse bedrijfsleven. Dat cijfer geldt als een voorproefje van het belangrijke arbeidsmarktrapport van de overheid dat vrijdag wordt gepubliceerd.

2 uur geleden
ACM adviseert om vast energiecontract af te sluiten

DEN HAAG (ANP) - Met het einde van het prijsplafond in zicht, adviseert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) mensen die zekerheid willen om een vast energiecontract af te sluiten. Volgens de toezichthouder liggen de prijzen van vaste contracten momenteel onder het huidige prijsplafond. Ook zijn die contracten nu goedkoper dan variabele contracten.

2 uur geleden