
DNB-baas Knot maakt zich geen grote zorgen over faillissementsgolf
AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank maakt zich nog geen grote zorgen over de golf van grote winkelketens die de laatste tijd failliet gaan. Volgens president Klaas Knot wijst alles nog altijd op een inhaaleffect van de coronapandemie. De twee jaren hiervoor gingen er door overheidssteun nauwelijks bedrijven failliet.
Onder meer grote namen als elektronicaketen BCC, koopjesketen Big Bazar en modeketen Score gingen de afgelopen maanden failliet. Toch is dat niet per se een opvallende ontwikkeling in de ogen van Knot. "Het is eerder zo dat de faillissementscijfers zich weer wat aan het normaliseren zijn."
Knot ziet dat consumenten ondanks de hoge inflatie nog altijd veel geld kunnen uitgeven, omdat zij nog volop aan het werk zijn en hun lonen omhoog hebben zien gaan. Met dat geld houden zij de bedrijven in leven, is het idee. "Het aantal faillissementen is vooral afhankelijk van hoe erg de economie afkoelt voordat de inflatie terug is op 2 procent. Op dit moment ziet dat er helemaal niet slecht uit."
Stagflatie
Volgens de baas van toezichthouder DNB wijst alles erop dat ook op Europees niveau de werkloosheid "ongekend laag" blijft, ondanks het feit dat de economie schade oploopt door de forse renteverhogingen van de afgelopen maanden. Knot: "We zitten in een periode van stagflatie, waarbij de economie nauwelijks groeit maar de prijzen wel snel stijgen. Maar in een periode van lage werkloosheid is dat toch wat minder erg dan in de jaren zeventig, toen de werkloosheid in de dubbele cijfers zat."
Vorige maand verhoogde de Europese Centrale Bank de rente naar een recordhoogte, met als doel om de inflatie omlaag te brengen. Knot, bestuurslid bij de ECB, schat in dat er voorlopig geen verdere renteverhogingen nodig zijn. "De vorige keren dat we samenkwamen gingen we er eigenlijk al vanuit dat de rente toch weer omhoog moest, maar die tijd is voorbij. We zitten nu op het schema om in 2025 onder de 2 procent inflatie te zitten."
Begrotingsbeleid overheid
Knot sprak andermaal de Nederlandse overheid erop aan om niet zomaar met geld te smijten om consumenten te helpen om het koopkrachtverlies op te vangen. "Om in een toekomstige crisis de economie te kunnen ondersteunen, is beheerst begrotingsbeleid - ook in Nederland - van groot belang", schrijft de DNB in een rapport over de financiële stabiliteit van Nederland. Daarbij verwacht Knot dat het Nederlandse begrotingstekort over een paar jaar boven de 3 procent van het bruto binnenlands product uitkomt, wat in strijd is met de Europese begrotingsregels.
Meer uit Financieel
AMSTELVEEN (ANP) - Het verbod van de rechter in Amsterdam van een staking van KLM-grondpersoneel op Schiphol komende woensdagmiddag is "positief voor alle passagiers die volgende week woensdag met ons reizen en voor KLM als bedrijf". Dat meldt de luchtvaartmaatschappij in een reactie. "We kunnen nu onze operatie veilig blijven uitvoeren."
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Grondpersoneel van KLM mag aanstaande woensdagmiddag niet acht uur lang staken, oordeelt de kortgedingrechter in Amsterdam. Daarmee gaat de rechter mee in het betoog van zowel KLM als Schiphol dat de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde actie te veel veiligheidsrisico's met zich meebrengt.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Martijn Snoep is herbenoemd als bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ministerraad heeft ingestemd met zijn herbenoeming die per 1 september ingaat. Snoep vormt samen met bestuursleden Manon Leijten en Martijn Ridderbos het bestuur van de toezichthouder.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met verlies het weekend ingegaan. Beleggers moesten het doen zonder richting uit Wall Street omdat de Amerikaanse aandelenmarkten dicht zijn voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten. Handelaren deden het verder voorzichtig aan nu de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump steeds dichterbij komt.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil de financieringsinstellingen Invest-NL en Invest International onder één dak brengen. De samenvoeging, waar al op werd voorgesorteerd in het regeerprogramma, moet een organisatie opleveren met meer schaalgrootte en slagvaardigheid. Dat schrijven de ministers Eelco Heinen (Financiën, VVD), Vincent Karremans (Economische Zaken, VVD) en Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) en staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) aan de Tweede Kamer.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Schiphol waarschuwt dat de aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel komende woensdag tot "onaanvaardbare risico's" leidt. Volgens een advocaat van Schiphol heeft de luchthaven de plannen van de vakbonden geanalyseerd. Daaruit is onder meer naar voren gekomen dat de parkeerplekken voor vliegtuigen aan de gates kunnen vollopen.
10 uur geledenWENEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC+ gaat zaterdag waarschijnlijk besluiten de olieproductie in augustus opnieuw te verhogen, met 411.000 vaten per dag. Dat meldden bronnen bij de OPEC+ aan persbureau Reuters. Die onlinevergadering zou eigenlijk op zondag plaatsvinden, maar zou zijn vervroegd naar zaterdag.
10 uur geleden