
DNB-baas Knot: economische klap tweede lockdown minder groot
AMSTERDAM (ANP) - De economische schade als gevolg van de tweede lockdown is minder groot dan die van de eerste lockdown. Bedrijven en werknemers in eurolanden konden zich gemakkelijker aanpassen aan de aangescherpte regels dan in het voorjaar, zegt president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot in een interview met Bloomberg TV. "We hebben allemaal een spoedcursus digitaliseren gehad."
Knot erkent dat de tweede reeks lockdowns, waardoor in bijvoorbeeld Nederland fysieke winkels dicht moesten, schadelijk is voor de economie. Maar die klap is minder hard omdat veel geledingen van de economie zich hebben kunnen aanpassen. Mensen waren bijvoorbeeld vertrouwder met digitale hulpmiddelen om vanuit huis te werken. "Het laat de flexibiliteit van de economie zien", aldus Knot. En waar Europese fabrieken na de corona-uitbraak vaak dicht moesten, is de klap voor de industrie nu veel minder groot dan in de eerste helft van 2020.
De Europese Centrale Bank (ECB) tuigde vorig jaar een massaal stimuleringsprogramma op om de recessie als gevolg van de pandemie te bestrijden. Met het opkopen van leningen voor een verwacht totaalbedrag van 1850 miljard euro hoopt de bank de rentes laag te houden. Daarnaast moeten uiterst goedkope leningen aan banken ervoor zorgen dat de kredietverstrekking aan bedrijven en huishoudens op peil blijft.
Knot, die ook deel uitmaakt van het ECB-bestuur, geef aan dat die lage rentes ook tot zorgen leiden over financiële bubbels. Doordat geld lenen zo goedkoop is en obligaties amper rendement opleveren, stijgen bijvoorbeeld de waarderingen van aandelen heel hard. "Ik ben bezorgd over bij-effecten van monetair beleid. Maar in crisistijd kunnen we nu weinig doen aan de wisselwerking. We houden altijd in de gaten of het beleid proportioneel is." De centralebankpresident gaf aan dat op een later moment kritisch gekeken moet worden naar de negatieve bijwerkingen van de lage rentes.
De ECB kampt de laatste maanden ook met de sterke euro. Doordat de munt duur is, zijn geïmporteerde producten relatief goedkoop. Als de inflatie in de eurozone om deze reden te laag blijft, heeft de ECB volgens Knot middelen achter de hand om de verdere stijging van de euro aan te pakken.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Er lijkt definitief een einde te komen aan de failliete interieurwinkelketen CASA in Nederland. Bij curator Bart Louwerier hebben zich nog geen serieuze kandidaten gemeld voor een doorstart. Donderdag is de faillissementsuitverkoop begonnen in achttien winkels, die zo'n vier weken duurt.
46 minuten geledenKADOMA (ANP) - Bij het Japanse elektronica- en techbedrijf Panasonic verdwijnen wereldwijd 10.000 banen. Het concern wil wereldwijd zijn "personeelsbestand optimaliseren", maakte de fabrikant van camera's, televisies en batterijen voor elektrische auto's vrijdag bekend. Bij Panasonic werken ongeveer 207.000 mensen.
53 minuten geledenNEW YORK (ANP/AFP) - De oprichter en voormalig topman van de failliete cryptobank Celsius Alexander Mashinsky is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij had in december schuld bekend aan beleggingsfraude. De straf werd opgelegd door een rechter in New York en behoort tot een van de langste straffen die voortkomen uit de ineenstorting van de cryptomarkten in 2022.
1 uur geledenLONDEN (ANP) - International Airlines Group (IAG) bevestigt voor miljarden dollars aan vliegtuigen te kopen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Daarnaast bestelt het moederbedrijf van British Airways nieuwe Airbus-vliegtuigen. Donderdag meldde de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick al dat een Brits bedrijf voor 10 miljard dollar aan Amerikaanse vliegtuigen zou kopen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Brunel behoorde vrijdag tot de verliezers op het Damrak. De detacheerder zag de omzet en winst dalen in het eerste kwartaal. Topman Peter de Laat sprak van een "uitdagend kwartaal". De toenemende geopolitieke onzekerheid en de verslechterende economische omstandigheden zorgden volgens hem voor vertragingen bij de start van nieuwe projecten door klanten. Die stelden daardoor voor het eerst in twee jaar aanwervingen uit. Het aandeel werd ruim 7 procent lager gezet.
2 uur geledenDUBAI (ANP) - De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase koopt voor 2,9 miljard dollar (2,6 miljard euro) Deribit, een in Nederland opgericht handelsplatform voor derivaten van cryptomunten. Coinbase verwacht dat de handel in bijvoorbeeld opties en termijncontracten voor bitcoins en andere digitale munten de komende jaren flink zal groeien. Door Deribit te kopen vergroten de Amerikanen hun positie op die markt buiten de VS.
2 uur geledenROERMOND (ANP) - Het Nederlandse funderingsbedrijf Sif houdt vast aan zijn winstverwachting voor dit jaar, ondanks dat een groot offshorewindproject in de Verenigde Staten is gepauzeerd. Sif maakt de funderingen voor de windmolens op zee van het project Empire Wind, voor de kust van de staat New York. Vorige maand legde de regering-Trump het project stil.
3 uur geleden