Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DNB-baas: ECB blijft rente verhogen tot inflatiedoel is gehaald

DNB-baas: ECB blijft rente verhogen tot inflatiedoel is gehaald

PRAAG (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal de rentes blijven verhogen tot het moment dat het inflatiedoel van 2 procent is behaald. Dat zei Klaas Knot, de baas van De Nederlandsche Bank (DNB) in een speech tijdens een conferentie van denktank Eurofi in Tsjechië.

"De sterke prijsstijging van met name energie en grondstoffen heeft samenlevingen over de hele wereld met kracht getroffen", aldus Knot. "De inflatie, die het omslagpunt voorbij is, vreet aan consumptie- en investeringscapaciteit en frustreert de financiële planning." In een reactie op de hoge inflatie verhoogde de ECB de beleidsrente donderdag met een historische stap van 0,75 procentpunt. Volgens Knot houdt de ECB deze lijn vast tot de inflatievooruitzichten zich hebben gestabiliseerd rond het streefcijfer op de middellange termijn.

Volgens Knot worden renteverhogingen niet lichtzinnig genomen. "In de eerste plaats zijn sommige van de belangrijkste inflatoire factoren van geïmporteerde aard. Dit maakt ons niet alleen collectief armer omdat we meer euro's in het buitenland uitgeven, maar maakt het ook moeilijker om de inflatie onder controle te houden", aldus Knot. In de tweede plaats moeten centrale bankiers volgens hem de balans zien te houden tussen inflatiebeheersing en behoud van financiële stabiliteit. "In de nasleep van de pandemie hebben de schuldniveaus en de waarderingen van bezittingen een hoogtepunt bereikt", zei Knot. "Beide maken ons systeem kwetsbaar voor onordelijke marktcorrecties en grensoverschrijdende overloopeffecten."

Verder waarschuwt Knot dat nu het monetaire beleid wordt verkrapt, de Europese regeringen moeten oppassen dat ze geen algemene fiscale steunmaatregelen nemen. "In plaats daarvan moeten gerichte begrotingsmaatregelen worden genomen om de steun daar te verdelen waar hij het hardst nodig is."

Meer uit Financieel

Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

6 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

8 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

8 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

9 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

10 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

12 uur geleden
Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

12 uur geleden