Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Djokovic: ik wil blijven en strijden op Australian Open

Djokovic: ik wil blijven en strijden op Australian Open

MELBOURNE/BELGRADO (ANP) - De Servische toptennisser Novak Djokovic is vastberaden na zijn gewonnen rechtszaak in Melbourne over de geldigheid van zijn visum. "Ik ben blij en dankbaar dat de rechter de annulering van mijn visum ongedaan heeft gemaakt", laat de nummer 1 van de wereld in een eerste reactie op zijn social media weten. "Ondanks alles wat er is gebeurd, wil ik blijven en proberen te strijden op de Australian Open. Daar blijf ik op gefocust."

Djokovic: "Ik ben hierheen gevlogen om te spelen in één van de belangrijkste toernooien die we hebben, voor geweldige fans. Voor nu kan ik niet meer zeggen dan bedankt voor de steun die ik heb gekregen om dit alles te doorstaan en voor alle aanmoedigingen om sterk te blijven."

Volgens zijn broer Djordje Djokovic, die samen met familieleden in Servië een persconferentie gaf, is zijn veelbesproken tennisbroer alweer in training gegaan. "Novak is vrij. Een paar minuten geleden heeft hij getraind op een tennisbaan. Hij is in de afgelopen jaren op verschillende manieren neergezet, maar hij heeft altijd de vrijheid in het maken van keuzes ondersteund."

Familie

Volgens Djordje Djokovic waren het ook voor zijn familie heel zware dagen nadat de twintigvoudig grandslamkampioen vorige week woensdag op het vliegveld van Melbourne de toegang tot Australië was geweigerd. "Als familie was dit een zeer moeilijke zaak, we waren heel emotioneel over mijn broer. Het is heel lastig om Novak te verdedigen en tegelijkertijd niemand te beledigen. Wij vechten voor rechtvaardigheid en de rechtsstaat."

Volgens zijn moeder Dijana Djokovic heeft haar zoon zijn grootste overwinning behaald in zijn carrière. "Dit is een grotere triomf dan welk grandslam dan ook", zei ze. "Hij heeft niets verkeerds gedaan, hij heeft geen Australische wetten overtreden. Maar hij is wel onderworpen aan intimidatie. Hij heeft gevochten tegen het systeem en tegen de regering, omdat hij het recht had om in Australië te zijn."

Gefolterd

Volgens Dijana Djokovic is haar zoon "gefolterd" in "dat zogenaamde hotel", waarmee ze doelde op het complex van de Australische immigratiedienst waar haar zoon sinds donderdag werd vastgehouden. Vader Srdjan Djokovic betoogde dat zijn zoon tijdens zijn detentie geen toestemming had om contacten te onderhouden met vrienden, teamleden of advocaten. "Zijn mensenrechten zijn hem afgenomen."

De familie weigerde vragen te beantwoorden over de positieve coronatest die Djokovic op 16 december volgens de ingediende visumdocumenten had afgeleverd. Daarna verscheen hij nog diverse keren in Servië in het openbaar. De familie Djokovic brak de persconferentie abrupt af en nam afscheid met een vaderlandslievend lied, dat arm in arm werd meegezongen.

Volgens Djokovic kreeg hij van de staat Victoria, waarin Melbourne ligt, een medische vrijstelling omdat hij recent het coronavirus heeft doorgemaakt. De Australische autoriteiten wilden hem desondanks het land uitzetten, omdat het bewijs zou ontbreken. De minister van Immigratie, Alex Hawke, kan de Serviër na zijn gewonnen rechtszaak op basis van zijn persoonlijke bevoegdheid alsnog het land uitzetten. Het is onduidelijk of Hawke daarvan gebruik gaat maken.

Meer uit Sport

Nederlandse schaatsers ver van podium op 500 meter in Polen

TOMASZÓW MAZOWIECKI (ANP) - De Nederlandse schaatsers zijn bij de wereldbekerwedstrijd in Polen ver van het podium gebleven op de 500 meter. Jenning de Boo was de beste Nederlander op de elfde plaats. De zege ging naar olympisch kampioen Tingyu Gao uit China in 34,70 voor de Canadees Laurent Dubreuil (34,77) en Wataru Morishige uit Japan (34,82).

34 minuten geleden
Takagi blijft Groenewoud en Beune in Polen voor op 1500 meter

TOMASZÓW MAZOWIECKI (ANP) - Marijke Groenewoud heeft bij de wereldbekerwedstrijd in Polen zilver gepakt op de 1500 meter. De 24-jarige Friezin moest met 1.57,70 alleen Miho Takagi voor zich dulden. De Japanse won voor de vierde keer op rij de wereldbekerwedstrijd op 1500 meter met 1.56,63. Joy Beune schaatste naar het brons.

57 minuten geleden
Tennisster Hartono bereikt finale ITF-toernooi in Dubai

DUBAI (ANP) - Tennisster Arianne Hartono heeft de finale bereikt van een groot ITF-toernooi in Dubai. De Nederlandse won in een spannende halve eindstrijd met 6-7 (2) 6-3 7-6 (5) van de Britse Heather Watson.

1 uur geleden
Shorttrackers pakken in Beijing goud op gemengde aflossing

BEIJING (ANP) - De shorttrackers hebben bij de wereldbekerwedstrijd in Beijing goud veroverd op de gemengde aflossing. Voor volgepakte tribunes in de Chinese hoofdstad versloegen Teun Boer, Jen van 't Wout, Selma Poutsma en Xandra Velzeboer China en het team van de Verenigde Staten. Van 't Wout wist als laatste shorttracker zijn schaats net voor zijn Chinese concurrent over de streep te krijgen.

1 uur geleden
Duitsland wil grondige controle Russische sporters voor Spelen

BERLIJN (ANP/AFP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) moet de achtergronden van Russische sporters goed onderzoeken in aanloop naar de Olympische Spelen. Dat zegt de Duitse sportminister Nancy Faeser. Zij vindt dat duidelijk moet zijn of een sporter de oorlog in Oekraïne steunt of niet.

2 uur geleden
Zwemmers Corbeau en De Groot naar halve finale op EK kortebaan

OTOPENI (ANP) - Caspar Corbeau en Koen de Groot zwemmen zaterdag de halve finale op de 50 meter schoolslag bij de EK kortebaan. Bij de series in het Roemeense Otopeni kwalificeerden zij zich met respectievelijk de derde en de vijfde tijd.

4 uur geleden
Velzeboer grijpt brons op 1500 meter bij wereldbeker shorttrack

PEKING (ANP) - Shorttrackster Xandra Velzeboer heeft brons behaald op de 1500 meter bij de wereldbeker in Peking. Wereldkampioene Kim Gilli won goud.

5 uur geleden