Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Djokovic gaat finale in alsof het zijn laatste wedstrijd is

Djokovic gaat finale in alsof het zijn laatste wedstrijd is

NEW YORK (ANP) - Novak Djokovic staat op het punt om een historische tennisprestatie te leveren. De 34-jarige Serviër heeft nog één overwinning nodig om ook het vierde grandslamtoernooi van het jaar op zijn naam te schrijven. "Nog één wedstrijd, ik ga alles geven: mijn hart, mijn ziel, mijn lichaam, mijn hoofd. Ik ga de volgende partij in alsof het de laatste uit mijn carrière is", zei Djokovic, die daarna uitbundig werd toegejuicht door het publiek in het Arthur Ashe-stadion.

De nummer 1 van de wereld bereikte de finale in New York door winst op Alexander Zverev, de Duitser van wie hij enkele weken eerder op de Olympische Spelen in Tokio in de halve finales had verloren. Daarmee vervloog de droom van Djokovic op een zogeheten 'golden grand slam', winst van alle grandslamtoernooien én olympisch goud in hetzelfde jaar. Desondanks koerst de Serviër nog altijd af op een zelden vertoonde prestatie.

Djokovic won dit jaar al de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon. Hij kan daar zondag de US Open aan toevoegen. Rod Laver was 52 jaar geleden de laatste tennisser die alle grandslamtoernooien in één jaar won. "Ik weet dat iedereen daar graag over wil praten, maar er valt niet zoveel over te zeggen. Ik heb nog één wedstrijd te gaan", zei Djokovic. "Ik weet wat er op het spel staat, natuurlijk ben ik me daarvan bewust."

Recordhouder

Laver won zowel in 1962 als 1969 alle grandslamtoernooien. De 83-jarige Australiër zag vrijdag in het Arthur Ashe-stadion hoe Djokovic weer een stap dichter kwam bij herhaling van die zeldzame prestatie. De Serviër boekte zijn 27e overwinning op rij op een grandslamtoernooi. Zijn laatste nederlaag was eind vorig jaar in de finale van Roland Garros, dat vanwege de coronapandemie pas in het najaar werd gehouden, tegen Rafael Nadal.

Djokovic bereikte voor de 31e keer de finale van een grandslamtoernooi, waarmee hij weer een record van Roger Federer evenaarde. Hij kan de Zwitser zondag overtreffen wat betreft het aantal gewonnen grandslamtitels. Djokovic heeft er net als Federer en Nadal twintig op zijn erelijst staan.

De Serviër staat voor de negende keer in de finale in New York, ook een record. Pete Sampras en Ivan Lendl lukte dat acht keer. De Amerikaan stapte wel vaker als winnaar van de baan. Sampras won de US Open vijf keer, net als landgenoot Jimmy Connors en Federer. Djokovic staat evenals Lendl op drie titels. Zondag wil hij daar tegen Daniil Medvedev nummer vier aan toevoegen. "Het wordt een gevecht tegen iemand die ook in geweldige vorm verkeert. Ik ga alles geven wat ik in me heb om deze finale te winnen."

Meer uit Sport

Tennisser Gasquet verliest duizendste wedstrijd op ATP-toernooi

MADRID (ANP) - Tennisser Richard Gasquet heeft zijn duizendste wedstrijd op het ATP-circuit niet met een zege kunnen bekronen. De 37-jarige Fransman verloor van de Italiaan Lorenzo Sonego in de eerste ronde van het graveltoernooi van Madrid (6-2 7-5).

26 minuten geleden
Daleman (17) en Van Oorschot (20) nieuw in shorttrackselectie

UTRECHT (ANP) - Diede van Oorschot en Angel Daleman maken vanaf komend seizoen deel uit van de nationale shorttrackselectie. Voor Sven Roes is na twee jaar blessureleed juist geen plaats meer. De 24-jarige Roes vindt dat "oneerlijk", schrijft hij op Instagram. "Maar topsport is hard en dat blijkt."

29 minuten geleden
Nederlandse judoka's komen niet in buurt van medaille op EK

ZAGREB (ANP) - De Nederlandse judoka's zijn op de eerste dag van de EK in Zagreb niet in de buurt van een medaille gekomen. Pleuni Cornelisse werd in de achtste finales van de klasse tot 57 kilogram uitgeschakeld. Julie Beurskens (-57 kilogram) en Naomi Krevel (-52 kilogram) sneuvelden in de tweede ronde.

1 uur geleden
Ineos Grenadiers met kopman Thomas en Arensman naar Giro

LONDEN (ANP) - Wielrenner Geraint Thomas begint op 4 mei als kopman van Ineos Grenadiers aan de Giro d'Italia. Hij krijgt hulp van Thymen Arensman, de Nederlander die vorig jaar als zesde eindigde in de Giro. Filippo Ganna, Tobias Foss, Magnus Sheffield, Jhonatan Narváez en Connor en Ben Swift completeren de formatie.

1 uur geleden
Gunnewijk stopt als bondscoach van Nederlandse wielrensters

EINDHOVEN (ANP) - Loes Gunnewijk stopt aan het einde van dit jaar als bondscoach van de Nederlandse wielrensters. Onder haar leiding veroverden de vrouwen 55 medailles op wereldkampioenschappen, EK's en de Olympische Spelen.

5 uur geleden
Turners De Munck en Schmidt naar finales bij EK in Rimini

RIMINI (ANP) - Turners Loran de Munck en Casimir Schmidt hebben zich bij de EK turnen in het Italiaanse Rimini verzekerd van een finaleplaats. De Munck plaatste zich met een score van 15,000 punten als derde voor de finale op het onderdeel voltige. Voor de 24-jarige turner wordt het zijn derde EK-finale op rij. Oleg Vernjajev uit Oekraïne was met 15,166 punten de sterkste in de kwalificatie.

17 uur geleden
Van de Zandschulp toont herstel in Madrid met zege op Eubanks

MADRID (ANP) - Botic van de Zandschulp is op het masterstoernooi van Madrid doorgedrongen tot de tweede ronde. De 28-jarige Nederlander versloeg de Amerikaan Christopher Eubanks in twee sets: 6-3 6-3.

19 uur geleden