Divosa: politiek moet doorpakken op bestaanszekerheid
UTRECHT (ANP) - Het thema bestaanszekerheid staat bij alle partijen op de kaart, maar nu moet de politiek ook echt gaan leveren om te voorkomen dat mensen zich continu zorgen maken over geld. Dat zegt Divosa, de vereniging van leidinggevenden in het sociaal domein, in een algemene oproep aan het nieuw te vormen kabinet na de verkiezingen van woensdag.
"Iedere inwoner moet voldoende geld hebben voor zaken als huur, boodschappen en energie", zegt directeur Alexandra Bartelds van Divosa. "Dat vormt de basis om een zelfstandig leven op te bouwen, mee te doen aan de samenleving en op de arbeidsmarkt. Daar moet het de komende kabinetsperiode over gaan." Volgens haar levert bestaanszekerheid niet alleen voor mensen zelf iets op, maar ook voor de samenleving als geheel.
Bartelds zegt dat de politiek invulling moet geven aan het advies van de zogeheten commissie sociaal minimum, waar zij zelf mede lid van was. Eerder dit jaar adviseerde die commissie, in het leven geroepen door een aangenomen motie van Tweede Kamerlid en inmiddels NSC-voorman Pieter Omtzigt, dat de bijstand en het minimumloon omhoog moeten. De Divosa-directeur, die in haar reactie niet expliciet ingaat op de nieuwe politieke verhoudingen, benadrukt donderdag dat grote groepen inwoners nog steeds te weinig geld hebben om rond te komen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Inspectie van het Onderwijs heeft jarenlang in strijd met de afspraken te weinig scholen bezocht en heeft daar het ministerie van Onderwijs niet goed over ingelicht. Op haar beurt heeft de Tweede Kamer onjuiste informatie vanuit het onderwijsministerie gekregen, schrijven minister Eppo Bruins en staatssecretaris Mariëlle Paul van Onderwijs in een Kamerbrief. Ze "betreuren" dat de rapportage onvolledig is geweest en dringen er bij de inspectie op aan om de registratie en de informatievoorziening te verbeteren.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Alle twaalf provincies hebben tot middernacht de tijd om aan asielminister Marjolein Faber door te geven hoeveel opvangplekken voor asielzoekers ze in hun gebied kunnen realiseren. De deadline voor dit onderdeel van de spreidingswet ligt op 1 november. In totaal moeten er 96.000 reguliere plekken komen, verspreid over het land. Provincies coördineren dat gemeenten voor 1 juli de opvangplekken realiseren. Of dat nog gebeurt, is niet duidelijk omdat het kabinet de spreidingswet zo snel mogelijk wil intrekken.
18 uur geledenGRONINGEN (ANP) - De burgemeester van Westerwolde heeft vier weken geleden asielminister Marjolein Faber uitgenodigd om het volle aanmeldcentrum in Ter Apel te bezoeken, maar wacht nog altijd op een reactie. Jaap Velema heeft daarom opnieuw een schriftelijke uitnodiging gestuurd. "We zien dat de minister veel ambitie heeft met betrekking tot het inperken van de instroom, maar we hopen dezelfde daadkracht en ambitie om de situatie in Ter Apel te 'handelen' en de veiligheid te borgen."
1 dag geledenGRONINGEN (ANP) - Asielminister Marjolein Faber moet volgens het COA kiezen: of een dwangsom betalen aan Westerwolde, of mensen dwingen buiten te slapen om die dwangsom te voorkomen. De rechter legde het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) woensdag opnieuw een dwangsom op als er op enig moment meer dan 2000 mensen in het aanmeldcentrum in Ter Apel verblijven. Het COA heeft twee weken om het aantal mensen voldoende naar beneden te krijgen, daarna geldt een boete van 50.000 euro voor elk moment dat dit niet lukt.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Twee Oekraïners die in maart landden op Schiphol, zijn vervolgens zonder wettelijke basis zes dagen vastgezet aan de grens. De Raad van State oordeelt woensdag dat de minister van Asiel en Migratie de twee niet had mogen vastzetten aan de grens.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier heeft landbouwminister Femke Wiersma dringend gevraagd om strengere handhaving van het verbod op het transporteren van koeien die op het punt staan een kalf te krijgen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) pakte vorig jaar te weinig van dergelijke overtredingen stevig aan, vindt de club.
2 dagen geledenAMELAND (ANP) - De gemeente Ameland vraagt minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) om een verkenning te starten naar een definitieve oplossing voor de problemen met de vaarverbinding. Door dichtslibbende vaargeulen werd de dienstregeling vorig jaar aangepast, de overtocht duurt nu vijf kwartier, in plaats van een uur. Hierdoor is het vaarschema betrouwbaarder, maar moet alsnog veel gebaggerd worden en vallen er nog steeds boten uit bij laagwater.
2 dagen geleden