Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Diverse ziekenhuizen benadrukken dat veel zorg wél doorgaat

Diverse ziekenhuizen benadrukken dat veel zorg wél doorgaat

DEN HAAG (ANP) - Meerdere ziekenhuizen benadrukken dat de reguliere zorg bij hen zoveel mogelijk doorgaat in de komende weken. Minister van Medische Zorg Tamara van Ark maakte dinsdag bekend dat alle "niet-kritieke", planbare zorg in de Nederlandse ziekenhuizen wordt stilgelegd. Ze was daarover geïnformeerd door het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Diverse ziekenhuizen nuanceren het bericht echter. Ze roepen tevens patiënten op niet zelf contact op te nemen over hun afspraak.

In de berichten van Van Ark en het LNAZ stond dat alleen de kritieke zorg doorgaat. Dit is alle zorg die niet langer dan zes weken kan wachten zonder gezondheidsschade of verlies aan levensjaren te veroorzaken. Hieronder vallen bijvoorbeeld zorg voor kankerpatiënten of acute operaties. Minder dringende behandelingen zouden overal worden uitgesteld om personeel vrij te spelen. Door de toename van het aantal coronapatiënten wordt de situatie steeds nijpender.

Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel meldt echter dat de reguliere zorg daar "in principe doorgaat". "U wordt gebeld als uw afspraak of operatie niet doorgaat, maar dit is momenteel niet van toepassing." Ook in het Jeroen Bosch Ziekenhuis "gaan op dit moment alle afspraken die patiënten hebben gewoon door", meldt het ziekenhuis in Den Bosch. "Dit in tegenstelling tot het bericht in de landelijke media van vandaag waarin staat dat alle planbare, niet-urgente ziekenhuiszorg wordt gestaakt vanwege coronadruk."

Nuance

Het Spijkenisse Medisch Centrum nuanceert: "Zoals het er nu naar uitziet, zullen we een beperkt aantal niet-spoedeisende ingrepen moeten afzeggen, maar alle spoedeisende operaties, operaties in dagbehandeling, onderzoeken en spreekuren gaan vooralsnog gewoon door."

Voor het Radboudumc in Nijmegen heeft de nieuwe lijn "nauwelijks gevolgen". Daar waren ze al langer genoodzaakt de opnames en operaties "tot een minimum te beperken, tot nagenoeg alleen die opnames en operaties die acuut of zo urgent zijn dat ze binnen zes weken moeten gebeuren".

Erasmuc MC

Het Erasmus MC in Rotterdam benadrukt dat de reguliere zorg "waar mogelijk" doorgaat en de urgente zorg sowieso. Het verzoek aan patiënten is om niet zelf hierover te gaan bellen. De bestuursvoorzitter van het academische ziekenhuis, Ernst Kuipers, is overigens ook de voorzitter van het LNAZ, dat het landelijke uitstel bekendmaakte.

Het ETZ in Tilburg en Bernhoven in Uden melden dat voor hen ook niets verandert. Op regionaal niveau hebben Brabantse ziekenhuizen twee weken terug al afgesproken dat zoveel mogelijk planbare zorg moet worden uitgesteld. "Alle acute en oncologische zorg gaat onverminderd door. Ook worden de afspraken op de poliklinieken en de afdelingen radiologie zoveel mogelijk voortgezet. Er is dus voor patiënten geen reden om lopende afspraken af te zeggen", aldus de ziekenhuizen.

Meer uit Binnenland

LTO: mooi dat coalitiepartij eerste stap zet over stikstofdoel

DEN HAAG (ANP) - "Het is mooi dat een van de coalitiepartijen een eerste stap zet" in de richting van het loslaten van het jaartal van het stikstofdoel. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland over de uitspraken van minister Wopke Hoekstra, die vrijdag in het AD het kabinetsdoel om tegen 2030 de stikstofuitstoot met de helft verminderd te hebben "niet heilig" noemde.

7 minuten geleden
Milieuclub MOB mogelijk naar Europa bij uitstel stikstofdeadline

NIJMEGEN (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) gaat mogelijk een klacht indienen bij de Europese Commissie als de deadline voor de vermindering van de stikstofuitstoot verschoven wordt. Voorzitter van de milieuclub Johan Vollenbroek reageert daarmee op uitspraken van CDA-leider Wopke Hoekstra in het AD.

29 minuten geleden
Bij aanmeldcentrum Ter Apel hebben 300 mensen buiten geslapen

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben in de nacht van donderdag op vrijdag rond de driehonderd mensen buiten geslapen. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Nog niet eerder waren het er zoveel.

2 uur geleden
Lowlands na twee jaar terug van weggeweest

BIDDINGHUIZEN (ANP) - Nadat het festival twee keer was geannuleerd vanwege de coronapandemie is ook Lowlands weer terug. De 28e editie van het festival in Biddinghuizen gaat vrijdag van start en duurt tot en met zondag.

7 uur geleden
Rutte: goed gesprek, maar geen knopen doorgehakt

DEN HAAG (ANP) - De top van het kabinet en de fractievoorzitters van de coalitie hebben donderdag in het Catshuis zo'n drie uur met elkaar gesproken over de koopkrachtproblematiek, het stikstofdossier en de vluchtelingencrisis. Het was volgens premier Mark Rutte een goed gesprek dat in prettige sfeer is verlopen, maar over de inhoud ervan wil hij niets zeggen. Er zijn geen knopen doorgehakt.

11 uur geleden
Mensen moeten weer buiten slapen bij aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is voor "behoorlijk wat mensen" komende nacht geen onderdak en zij zullen de nacht buiten moeten doorbrengen, aldus een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Om hoeveel mensen het gaat is nog lastig in te schatten, maar volgens de woordvoerster "zullen het er waarschijnlijk meer zijn dan afgelopen nacht". Hoewel toen de verwachting was dat er genoeg plek zou zijn in Ter Apel, moesten er toch 70 mensen buiten slapen.

14 uur geleden
Paar honderd demonstranten bij 'asielhotel' Albergen

TUBBERGEN (ANP) - Bij het hotel in Albergen in de Overijsselse gemeente Tubbergen, dat is aangekocht door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA, zijn donderdagavond opnieuw veel demonstranten op de been. Het gaat om enkele honderden honderd bewoners die aanwezig zijn voor een plaatselijk protest tegen de komst van asielzoekers.

16 uur geleden