Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Diverse ziekenhuizen benadrukken dat veel zorg wél doorgaat

Diverse ziekenhuizen benadrukken dat veel zorg wél doorgaat

DEN HAAG (ANP) - Meerdere ziekenhuizen benadrukken dat de reguliere zorg bij hen zoveel mogelijk doorgaat in de komende weken. Minister van Medische Zorg Tamara van Ark maakte dinsdag bekend dat alle "niet-kritieke", planbare zorg in de Nederlandse ziekenhuizen wordt stilgelegd. Ze was daarover geïnformeerd door het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Diverse ziekenhuizen nuanceren het bericht echter. Ze roepen tevens patiënten op niet zelf contact op te nemen over hun afspraak.

In de berichten van Van Ark en het LNAZ stond dat alleen de kritieke zorg doorgaat. Dit is alle zorg die niet langer dan zes weken kan wachten zonder gezondheidsschade of verlies aan levensjaren te veroorzaken. Hieronder vallen bijvoorbeeld zorg voor kankerpatiënten of acute operaties. Minder dringende behandelingen zouden overal worden uitgesteld om personeel vrij te spelen. Door de toename van het aantal coronapatiënten wordt de situatie steeds nijpender.

Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel meldt echter dat de reguliere zorg daar "in principe doorgaat". "U wordt gebeld als uw afspraak of operatie niet doorgaat, maar dit is momenteel niet van toepassing." Ook in het Jeroen Bosch Ziekenhuis "gaan op dit moment alle afspraken die patiënten hebben gewoon door", meldt het ziekenhuis in Den Bosch. "Dit in tegenstelling tot het bericht in de landelijke media van vandaag waarin staat dat alle planbare, niet-urgente ziekenhuiszorg wordt gestaakt vanwege coronadruk."

Nuance

Het Spijkenisse Medisch Centrum nuanceert: "Zoals het er nu naar uitziet, zullen we een beperkt aantal niet-spoedeisende ingrepen moeten afzeggen, maar alle spoedeisende operaties, operaties in dagbehandeling, onderzoeken en spreekuren gaan vooralsnog gewoon door."

Voor het Radboudumc in Nijmegen heeft de nieuwe lijn "nauwelijks gevolgen". Daar waren ze al langer genoodzaakt de opnames en operaties "tot een minimum te beperken, tot nagenoeg alleen die opnames en operaties die acuut of zo urgent zijn dat ze binnen zes weken moeten gebeuren".

Erasmuc MC

Het Erasmus MC in Rotterdam benadrukt dat de reguliere zorg "waar mogelijk" doorgaat en de urgente zorg sowieso. Het verzoek aan patiënten is om niet zelf hierover te gaan bellen. De bestuursvoorzitter van het academische ziekenhuis, Ernst Kuipers, is overigens ook de voorzitter van het LNAZ, dat het landelijke uitstel bekendmaakte.

Het ETZ in Tilburg en Bernhoven in Uden melden dat voor hen ook niets verandert. Op regionaal niveau hebben Brabantse ziekenhuizen twee weken terug al afgesproken dat zoveel mogelijk planbare zorg moet worden uitgesteld. "Alle acute en oncologische zorg gaat onverminderd door. Ook worden de afspraken op de poliklinieken en de afdelingen radiologie zoveel mogelijk voortgezet. Er is dus voor patiënten geen reden om lopende afspraken af te zeggen", aldus de ziekenhuizen.

Meer uit Binnenland

Dode door schietpartij in Arnhem

ARNHEM (ANP) - Door een schietpartij in Arnhem is in de nacht van zondag op maandag een man omgekomen. Het schietincident was rond 00.15 uur op de kruising van de Amerstraat met de Scheldestraat in de wijk Presikhaaf-West, meldt de politie. Het slachtoffer raakte daarbij gewond en is later aan zijn verwondingen overleden.

2 uur geleden
VN-rapporteur adequate huisvesting in Nederland voor onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De Speciale VN-rapporteur voor het recht op adequate huisvesting is vanaf maandag voor langere tijd in ons land. De Amerikaan Balakrishnan Rajagopal zal onder meer asielzoekerscentra bezoeken. Hij gaat in ieder geval langs in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Groningen. Maar waar precies en op welk moment en of hij ook naar het aanmeldcentrum in Ter Apel gaat, is onduidelijk. Een woordvoerster kon afgelopen weekeind daarover geen duidelijkheid geven.

2 uur geleden
Plasterk brengt verslag uit over zijn verkenningen voor coalitie

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk brengt maandagmiddag verslag uit aan de Tweede Kamer over zijn verkenning voor een nieuwe regeringscoalitie. De afgelopen twee weken zocht hij met instemming van de Kamer naar partijen die mogelijk kunnen en willen samenwerken met de rechts-populistische outsider PVV. De partij van Geert Wilders werd bij de verkiezingen op 22 november verreweg de grootste, met 37 van de 150 zetels.

2 uur geleden
Nederlandse songfestivalinzending wordt bekend

HILVERSUM (ANP) - De AVROTROS maakt maandag bekend wie er volgend jaar namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival gaat. De selectiecommissie had dit jaar meer dan zeshonderd nummers om uit te kiezen, een record.

2 uur geleden
Raad: selectievere arbeidsmigratie kan helpen tegen arbeidstekort

DEN HAAG (ANP) - Arbeidsmigratie is niet per definitie een goede oplossing voor het tekort aan personeel, zegt de Adviesraad Migratie in een rapport. Maar selectievere arbeidsmigratie, "gericht op specifieke kennis en vaardigheden" kan wel een oplossing bieden voor tekorten in belangrijke sectoren. Daarbij zou het "verstandig zijn" dat de overheid nadenkt over een stevigere regierol, zegt voorzitter Monique Kremer.

4 uur geleden
Nog altijd meer sterfte dan verwacht, maar aandeel corona kleiner

DEN HAAG (ANP) - Nog altijd gaan er meer mensen in Nederland dood dan verwacht. Maar het coronavirus speelt een steeds kleinere rol in die zogeheten oversterfte.

5 uur geleden
CBS: Deel duurzame energie in vier jaar tijd 6 procent gestegen

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen vier jaar is het aandeel van duurzame bronnen in het totale Nederlandse energieverbruik gestegen met 6 procentpunt. In 2019 was 9 procent afkomstig uit hernieuwbare bronnen zoals biomassa, zon en wind, in 2022 was dit percentage 15 procent. Het grootste deel hiervan was afkomstig uit biomassa, gevolgd door wind- en zonne-energie. Warmtepompen leverden ruim 1 procent van de groene energie, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op maandag.

5 uur geleden