Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Diverse medicijnen raken vergunning kwijt om rammelend onderzoek

Diverse medicijnen raken vergunning kwijt om rammelend onderzoek

UTRECHT (ANP) - Diverse medicijnen die zijn getest door een Indiaas onderzoekscentrum, mogen binnenkort waarschijnlijk niet meer worden verkocht in Nederland. Het bedrijf Synchron Research Services heeft onderzoeken naar de medicijnen niet volgens de regels uitgevoerd. Daarom adviseert het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) de vergunningen voor de middelen te schorsen. De Nederlandse medicijnautoriteit CBG wil dat advies opvolgen.

Fabrikanten van de medicijnen in kwestie krijgen nog de kans om bezwaar te maken tegen de schorsing. De deadline daarvoor is 13 juni, laat een woordvoerster van het CBG weten. Tot die tijd mogen apothekers de bewuste medicijnen blijven uitgeven. Als de schorsing doorgaat, mag dat niet meer.

De gezondheidsdiensten hebben geen aanwijzingen dat met de veiligheid iets mis is. Een terugroepactie is daarom niet nodig volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Op de site van het CBG staat een overzicht met de middelen waar het om gaat. Op die lijst staan specifieke varianten van middelen als nortriptyline, een antidepressivum, en atorvastatine, dat het cholesterol verlaagt.

Vervangende medicijnen

Patiënten krijgen het advies de medicijnen te blijven gebruiken, tenzij een medisch professional anders aanraadt. "Stop nooit zomaar met uw medicijn zonder overleg met uw arts of apotheker."

Voor twee medicijnen tegen epilepsie, clobazam en clonazepam, maakt de medicijnautoriteit een uitzondering, omdat hiervoor te weinig gelijkwaardige alternatieven op de markt zijn. Overstappen op andere medicatie kan voor epilepsiepatiënten bovendien "zeer ingrijpend zijn", voegt het CBG eraan toe. Voor alle overige middelen zijn vervangende medicijnen beschikbaar van andere fabrikanten.

Tekortkomingen

In totaal wil het CBG 21 middelen verbieden. Daarvan zijn er negen daadwerkelijk te koop in Nederland. De middelen die straks niet meer verkocht mogen worden, zijn zogeheten generieke medicijnen. Dat zijn merkloze middelen die hetzelfde doen als een merkmedicijn, maar goedkoper zijn. Met studies moet wel goed worden aangetoond dat ze echt gelijkwaardig zijn. Daar zit het probleem: "Door de tekortkomingen zijn er twijfels over de kwaliteit van de onderzoeken", aldus de medicijnautoriteit.

Om de medicatie toch nog hier te mogen verkopen, zullen farmaceuten die met Synchron hebben samengewerkt nieuw onderzoek van hogere kwaliteit moeten laten zien. Het is de vraag of dat lukt op zo'n korte termijn.

Meer uit Gezond

Nog altijd meer sterfte dan verwacht, maar aandeel corona kleiner

DEN HAAG (ANP) - Nog altijd gaan er meer mensen in Nederland dood dan verwacht. Maar het coronavirus speelt een steeds kleinere rol in die zogeheten oversterfte.

10 uur geleden
Meer studie nodig om behandeling hersenschudding in VS te snappen

DEN HAAG (ANP) - Er is meer onderzoek nodig naar de werking van een Amerikaanse behandeling voor een hersenschudding. Dat is de uitkomst van een studie door het Amsterdam UMC. Onderzoekers zien dat een meerderheid van de patiënten na de behandeling minder last heeft van klachten, maar snappen nog niet hoe dat kan.

2 dagen geleden
Organisatie: behandelcentra longcovid moeten er komen

DEN HAAG (ANP) - Het is bijzonder pijnlijk dat demissionair minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers geen geld uittrekt voor behandelcentra en behandelingen voor patiënten met langdurige covidklachten. Dat laat directeur Diewke De Haen van patiëntenorganisatie PostCovidNL desgevraagd weten na berichtgeving daarover van Kassa. Het is van belang dat de beschikbare kennis over de ziekte gecentreerd wordt op één plek, zodat de naar schatting 90.000 Nederlanders met zeer ernstige klachten geholpen kunnen worden, aldus De Haen.

2 dagen geleden
Trimbos: xtc-pillen met gevaarlijke hoeveelheid MDMA in omloop

UTRECHT (ANP) - In de afgelopen weken zijn meerdere xtc-pillen ontdekt waarin een zeer grote hoeveelheid MDMA zit. Mensen die zo'n pil slikken, kunnen daaraan overlijden. Het Trimbos-instituut, dat onderzoek doet naar drugsgebruik, heeft vrijdag een waarschuwing verstuurd, een Red Alert. Dat doet het instituut niet vaak.

2 dagen geleden
NVWA: sapkuren bevatten nog steeds onterechte medische claims

UTRECHT (ANP) - Websites blijven sapkuren van medische claims voorzien, terwijl dat niet mag, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De sapkuren zouden volgens de beweringen ziekten kunnen genezen of voorkomen, maar dat is nooit bewezen. Uit eigen onderzoek van de NVWA blijkt dat 17 van de 29 onderzochte websites medische claims plaatsen over hun sapkuren. De NVWA heeft maatregelen genomen.

2 dagen geleden
Geen zorgen bij Kuipers over situatie corona in Nederland

DEN HAAG (ANP) - De recente opleving van corona in Nederland is voor demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) geen reden tot zorg, zei hij vrijdag voorafgaand aan de wekelijke ministerraad. Ziekenhuizen zien de laatste tijd weer meer coronapatiënten binnenkomen.

2 dagen geleden
Nivel: kleine groep kwetsbaren vindt vitamine D te duur

UTRECHT (ANP) - Zo'n 5 procent van de kwetsbare mensen die vitamine D voorgeschreven hebben gekregen, is met slikken gestopt nu het voedingssupplement niet langer wordt vergoed, aldus onderzoeksinstituut Nivel. Vitamine D wordt onder meer gebruikt voor de ondersteuning van het immuunsysteem, de spieren en de botten. Een tekort kan met name door te weinig zonlicht ontstaan.

3 dagen geleden