Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dit jaar ruim 7 miljoen coronatests via Testen voor Toegang

Dit jaar ruim 7 miljoen coronatests via Testen voor Toegang

LEUSDEN (ANP) - Dit jaar werden er ruim 7 miljoen coronatests afgenomen in het kader van Testen voor Toegang, het systeem waarmee mensen een negatief testbewijs konden krijgen voor toegang tot bijvoorbeeld het theater of de horeca. Dat laat organisator Stichting Open Nederland (SON) weten.

Er werden in totaal meer dan 7,8 miljoen afspraken gemaakt, waarvan een deel dus niet werd nagekomen. Een bezoek aan een restaurant of café was de meest populaire reden voor het maken van een testafspraak. Er werden 2,4 miljoen afspraken voor een coronatest gemaakt met als doel een avond uit in een horecagelegenheid.

Ook het bezoeken van een evenement was een vaak opgegeven reden (1,2 miljoen testafspraken), gevolgd door een avondje naar de disco (800.000 afspraken), het bijwonen van een sportwedstrijd (620.000 afspraken) of zelf sporten (600.000 afspraken). De meeste afspraken werden gepland in de regio Amsterdam-Amstelland (1 miljoen).

Coronatoegangsbewijs

Op dit moment is Nederland in lockdown, maar in betere tijden werd Testen voor Toegang ingezet voor mensen die (nog) niet waren gevaccineerd of niet recentelijk een coronabesmetting hadden doorgemaakt en toch naar een plek wilden waar een coronatoegangsbewijs vereist was.

Het systeem werd begin dit jaar getest door middel van zogenoemde Fieldlabs. In het kader van die proeven bezochten mensen na een test onder meer de Keukenhof en het Eurovisie Songfestival.

In de zomer zakte het aantal afspraken ten tijde van de versnelling van de vaccinatiecampagne in. In het najaar, toen de coronapandemie tijdelijk onder controle leek en het land weer vrijwel volledig werd heropend, steeg het aantal testafspraken weer. In november werden er ruim een half miljoen afspraken per week gemaakt.

Halfuur reizen

Momenteel kan nog vrijwel iedereen binnen een halfuur reizen per auto of openbaar vervoer een testlocatie van Testen voor Toegang bereiken. Maar vanwege de afgenomen vraag naar toegangstests tijdens de lockdown is het volgens een woordvoerder van SON afwachten of de huidige testcapaciteit op peil blijft. Testaanbieders worden betaald per afgenomen test. "Als de testvraag lange tijd laag blijft, is het de vraag wat aanbieders gaan doen", zo zei hij eerder deze week.

SON gaat mogelijk de GGD helpen bij het afnemen van coronatests. De gesprekken daarover lopen nog en de woordvoerder van SON kon er donderdag nog niets nieuws over zeggen.

Meer uit Binnenland

ME grijpt in buiten ArenA na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Nadat de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord definitief werd gestaakt, heeft de Mobiele Eenheid zondagmiddag ingegrepen. Buiten de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hadden teleurgestelde supporters zich verzameld bij de hoofdingang. Ze riepen onder meer leuzen als "Kankerbestuur" en "Wij willen Ajax zien". Ook werd om het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat gevraagd.

13 minuten geleden
Man (73) en vrouw (71) in Amsterdam zwaargewond door mishandeling

AMSTERDAM (ANP) - Een 73-jarige man en een 71-jarige vrouw uit Amsterdam zijn zaterdagavond zwaargewond op straat gevonden. Een 44-jarige buurman is opgepakt en wordt ervan verdacht het stel zwaar te hebben mishandeld in de Geertruida van Lierstraat in Amsterdam Nieuw-West. Ook wordt hij verdacht van poging tot doodslag.

1 uur geleden
Sweet Dreams is grootste kanshebber bij Gouden Kalveren

UTRECHT (ANP) - De Oscarinzending Sweet Dreams is met acht nominaties de grootste kanshebber bij de Gouden Kalveren. De nominaties voor de belangrijkste Nederlandse filmprijzen werden zondag bekendgemaakt tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. De prijzen worden vrijdag op de laatste dag van het filmfestival uitgereikt in de Stadsschouwburg.

2 uur geleden
Geen gewonden na ontploffing bij woning in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een flatwoning aan de Florijn in Amsterdam-Zuidoost is zaterdagavond beschadigd geraakt door een ontploffing. Er is onder meer een ruit gesneuveld. Volgens een woordvoerder van de politie is er zwaar vuurwerk bij het huis afgestoken. Niemand is gewond geraakt.

4 uur geleden
Ruim 300 klimaatactivisten aangehouden voor blokkade op A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag 317 actievoerders aangehouden die snelweg A12 in Den Haag deels blokkeerden. Een van hen is aangehouden voor het afsteken van vuurwerk, meldt de politie. Klimaatdemonstranten gingen zondag rond het middaguur de A12 op, anderhalf uur later was de weg weer vrij. Er is deze keer geen waterwerper ingezet, zaterdag was dat wel het geval.

4 uur geleden
Ontploffing bij woning met regenboogvlag in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Bij een woning in Amsterdam waar een regenboogvlag hing is zaterdagavond een ontploffing geweest. Op het trottoir is een vloeistof aangetroffen die korte tijd in brand heeft gestaan. Het huis en de vlag hebben geen schade opgelopen, zegt een woordvoerder van de politie. Niemand raakte gewond.

5 uur geleden
Veel interesse voor veiling roemrucht openluchtbordeel op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Voor de veiling van het openluchtbordeel Campo Alegre op Curaçao, aanstaande dinsdag, is "internationale belangstelling". Dat zegt de organisatie van de veiling. Wie er concreet belangstelling heeft, is niet duidelijk. Het 'vrolijke kamp', zoals de vertaling uit het Spaans luidt, sloot in 2020 bij het begin van de coronapandemie haar deuren.

7 uur geleden