Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dit jaar geen bindend studieadvies voor hbo, wel op universiteit

Dit jaar geen bindend studieadvies voor hbo, wel op universiteit

DEN HAAG (ANP) - Dit studiejaar geldt er geen bindend studieadvies (bsa) in het hbo, maar wel op de universiteit, zegt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Hbo-studenten hebben meer last van de coronacrisis, omdat zij over het algemeen meer praktijkonderwijs of stages hebben. Als zij dit collegejaar onvoldoende punten halen om een negatief bsa te voorkomen, kunnen ze dat volgend collegejaar alsnog doen. Studenten die de bsa-criteria niet halen, kunnen normaal niet door naar het volgende jaar.

Omdat het onderwijs op universiteiten wel grotendeels doorgaat, denken zij niet dat veel studenten dit jaar vertraging gaan oplopen. De instellingen zien daarom geen aanleiding voor een "generieke coulancemaatregel". Als er aanleiding toe is, kunnen specifieke opleidingen er alsnog voor kiezen om studenten tegemoet te komen. Studenten van die opleidingen worden hier voor 1 februari 2021 over geïnformeerd.

Instellingen kunnen verschillende voorwaarden hanteren, zoals een minimaal aantal studiepunten, waar studenten aan moeten voldoen als ze door willen naar het volgende studiejaar. Over het algemeen geldt dit bsa alleen voor het eerste jaar. Vorig studiejaar was het bsa op zowel het hbo als de universiteit al met een jaar opgeschort vanwege de coronacrisis.

Niet-bindend studieadvies

Vorige maand zei de Tweede Kamer het bsa te willen vervangen door een niet-bindend studieadvies. Afgewezen studenten zouden vaak dezelfde opleiding alsnog aan een andere instelling volgen. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs staat welwillend tegenover dit plan. Eerder zei ze dat instellingen met het bsa studenten in feite "aan het rondpompen" waren.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt het onderscheid tussen hbo- en universiteitsstudenten vreemd. "Vanwege de coronacrisis staat het hele studentenleven op zijn kop", zegt voorzitter Lyle Muns. "Het vele online-onderwijs zorgt voor veel concentratie- en motivatieproblemen onder studenten." Muns vindt het daarom "van weinig begrip getuigen" dat de huidige eerstejaarsstudenten aan de universiteit toch een bsa kunnen krijgen.

De LSVb herinnert eraan dat vorig collegejaar nog wel een coulanceregeling gold voor alle studenten. De organisatie stelt dat de situatie voor de huidige eerstejaars "alleen maar ingewikkelder is geworden" en noemt het "moeilijk te begrijpen" dat het bindend studieadvies ditmaal niet voor iedereen vervalt.

Meer uit Binnenland

Organisaties bezorgd om mensenrechten bij Europese asieldeal

DEN HAAG (ANP) - Vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties zijn blij dat EU-landen afspraken hebben gemaakt over het nieuwe asielbeleid, maar vrezen dat veel asielzoekers alsnog onder slechte omstandigheden blijven zitten in vluchtelingenkampen in bijvoorbeeld Griekenland. In het asielbeleid moeten lidstaten verplicht een aantal asielzoekers overnemen of die plicht afkopen. Amnesty International vermoedt dat rijke landen kiezen voor afkopen en asielzoekers aan de Europese grens "in een benarde situatie blijven zitten".

10 minuten geleden
FDF-voorman: LTO 'ontploft' als het instemt met landbouwakkoord

DEURNE (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO "ontploft" als de top van de organisatie tekent voor een landbouwakkoord, voorspelt voorman Mark van den Oever van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF). Hij denkt dat er dan veel afdelingen van LTO zich gaan afscheiden. Sowieso zullen boeren volgens hem komende zomer acties opzetten als minister Piet Adema (Landbouw) "er iets gaat doordrukken dat ons niet aanstaat".

25 minuten geleden
Zomers weekend: oproep op tot voorzichtigheid in en om water

DEN HAAG (ANP) - Met een "prachtig zomers weekend" voor de boeg roept een aantal partijen, waaronder de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), op "tot voorzichtigheid in en om het water". Volgens hen leert de ervaring dat "mensen op dit soort dagen de risico's van het zwemmen in open water onderschatten".

37 minuten geleden
Man aangehouden na explosie bij woning in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 20-jarige Rotterdammer is in de nacht van donderdag op vrijdag in zijn woonplaats aangehouden kort na de explosie bij een woning op de Cortenbachsingel. De explosie vond rond 02.45 uur plaats in de wijk Beverwaard in het zuidoosten van de stad. De man is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het incident. De politie vermoedt dat hij een uitvoerder was, laat een politiewoordvoerder weten.

2 uur geleden
Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol in voor zaterdag

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat stelt voor zaterdag voor een deel van het land het hitteprotocol in werking vanwege de verwachte hoge temperaturen. Het protocol houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen. Het protocol geldt zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur, meldt de organisatie vrijdag.

3 uur geleden
Wilde dieren tijdens lockdowns 73 procent verder aan de wandel

NIJMEGEN (ANP) - Wilde dieren liepen tijdens de strikte coronalockdowns in de eerste helft van 2020 gemiddeld maar liefst 73 procent verder dan ze precies een jaar eerder deden in een nog praktisch coronavrije wereld. Dat blijkt volgens de site van de Radboud Universiteit in Nijmegen uit onderzoek van onder anderen de aan deze instelling verbonden ecologe Marlee Tucker.

3 uur geleden
Amsterdam wil meldpunt tegen gewelddadige onlinefilmpjes

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam moet een meldpunt komen, dat ervoor moet zorgen dat gewelddadige content die online is te vinden van bijvoorbeeld steekpartijen, snel wordt verwijderd. Een motie daarover van de PvdA is donderdag aangenomen in de Amsterdamse gemeenteraad.

4 uur geleden