Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Disney, Nintendo en Unilever blikvangers in nieuwe beursweek

Disney, Nintendo en Unilever blikvangers in nieuwe beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Disney, Nintendo en Unilever weten in de nieuwe beursweek de aandacht op zich gericht. Deze grote bedrijven geven een kijk in de boeken. Dat geldt ook voor onder meer Uber en ABN AMRO. Beleggers krijgen daarnaast weer een reeks economische cijfers om te verwerken. Mogelijk gaan daardoor de zorgen over een recessie weer opspelen of juist meer op de achtergrond raken.

Bij Disney is het onder meer de vraag hoe het gaat met streamingdienst Disney+. Het entertainmentconcern komt als het goed is ook met nieuwe plannen om zijn resultaten te verbeteren. Naar verluidt overweegt Disney meer van zijn films en tv-series aan concurrerende media te verkopen. Daarmee zou de onderneming van haar strategie afstappen om eigen films en series alleen op de eigen platforms aan te bieden.

De resultaten van Nintendo worden waarschijnlijk vooruitgeholpen door de verkoop van de nieuwste Pokémon-games voor de Nintendo Switch. In november werd al bekend dat Pokémon Scarlet en Violet in de eerste drie dagen na uitkomen wereldwijd wel tien miljoen keer over de toonbank waren gegaan.

Uber

Bij Uber zullen beleggers willen weten of het sterke herstel van de taximarkt zich ook in de laatste maanden van vorig jaar heeft doorgezet. In veel landen waren de coronazorgen eerder al afgeschud en stapten mensen weer vaker in de taxi. Tegelijkertijd bleven mensen veel maaltijden bestellen via Uber Eats.

De cijfers van Unilever zijn waarschijnlijk sterk gekleurd door prijsstijgingen. Ook in 2023 zullen de prijzen voor producten als Axe-deodorant, Magnum-ijsjes of afwasmiddel van Cif blijven toenemen, voorspelde topman Alan Jope in oktober al. Dat zei hij nadat Unilever de prijzen in het derde kwartaal in recordtempo had opgeschroefd. Toch was Jope niet bang dat consumenten massaal zouden overstappen op goedkopere huismerken.

ABN AMRO

ABN AMRO is de tweede Nederlandse grootbank die de jaarcijfers presenteert. ING meldde al dat het vorig jaar bijna een kwart minder winst heeft geboekt. Het financiële concern liep onder meer averij op als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De hogere rente van de laatste tijd was wel gunstig voor ING, want dat maakt het makkelijker om hogere winstmarges te rekenen over met name spaargeld.

Andere bedrijven die met resultaten komen zijn onder meer AkzoNobel, Siemens en TotalEnergies. Wat betreft economische cijfers springen de Duitse fabrieksorders, Europese winkelverkopen en Nederlandse inflatie eruit. Op de financiële markten zal ook nog worden nagekauwd op de rentebesluiten van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) van vorige week.

Meer uit Financieel

Inflatie voor het eerst in 2,5 jaar onder 3 procent in Frankrijk

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De inflatie in Frankrijk is in maart voor het eerst in 2,5 jaar gedaald tot onder de 3 procent. Deze maand kwam de inflatie in de op een na grootste economie van Europa uit op 2,4 procent vergeleken met maart 2023. Daarmee beweegt de inflatie in Frankrijk verder richting het doel van 2 procent van de Europese Centrale Bank (ECB).

14 minuten geleden
Justitie Texas begint onderzoek naar toeleverancier Boeing

AUSTIN (ANP/AFP) - De procureur-generaal van de staat Texas is een onderzoek gestart naar toeleverancier Spirit AeroSystems van Boeing. Dit om "terugkerende problemen" met sommige onderdelen die het bedrijf levert aan de Amerikaanse vliegtuigfabrikant, aldus een verklaring van de aanklager.

23 minuten geleden
VDL wil deel van wankelende Belgische Van Hool overnemen

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Nederlandse bussenbouwer VDL wil samen met de Duitse trailerfabrikant Schmitz Cargobull een deel van het bijna bankroete Belgische Van Hool overnemen. VDL wil de bussentak van het Belgische bedrijf, zeggen ingewijden tegen Belgische media zoals zakenkrant De Tijd.

37 minuten geleden
Turkish Airlines vliegt na bijna tien jaar weer op Libië

ISTANBUL (ANP/AFP) - Turkish Airlines vliegt na bijna tien jaar afwezigheid weer naar Libië. De Turkse maatschappij was in 2015 gestopt met vluchten naar het Noord-Afrikaanse land door het geweld in Libië. Maar nu vindt Turkish Airlines het dus weer veilig genoeg om terug te keren.

1 uur geleden
Tabak weer duurder, winkeliers vooral de dupe, zeggen fabrikanten

DEN HAAG (ANP) - Tabaksfabrikanten verwachten dat vooral winkeliers getroffen worden door de belastingverhoging die op 1 april van kracht wordt. De prijs van een pakje sigaretten stijgt daardoor van gemiddeld 9 euro naar ruim 11 euro. Het is de grootste prijsverhoging ooit, stellen de tabaksfabrikanten. Organisaties die zich inzetten voor de gezondheid zijn juist blij met de hogere heffing.

1 uur geleden
Piek in aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan, zegt ING

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

1 uur geleden
Brussels Airport mag blijven groeien, wel minder nachtvluchten

BRUSSEL (ANP) - Brussels Airport mag ook de komende jaren blijven groeien. Nachtvluchten blijven mogelijk, al moeten dat er wel een stuk minder worden, staat in de nieuwe vergunning voor de nationale luchthaven in Zaventem bij Brussel.

2 uur geleden