Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Discriminerende teksten achtergelaten bij moskee in Middelburg

Discriminerende teksten achtergelaten bij moskee in Middelburg

MIDDELBURG (ANP) - Bij de Middelburgse Yildirim Beyazit Moskee zijn "discriminerende en haatdragende leuzen aan het adres van moslims en de islam" achtergelaten. Dat gebeurde op woensdag 18 oktober, meldt de Islamitische Stichting Nederland (ISN), die 148 moskeeën in Nederland vertegenwoordigt. Op een foto is te zien dat op een lantaarnpaal een A4-blad met tekst is geplakt. De tekst verwees volgens ISN ook naar de "recente gebeurtenissen in Gaza".

De stichting heeft aangifte gedaan bij de politie. "De moskee heeft haar zorgen geuit over het voorval", schrijft ISN in een persbericht. "De Islamitische Stichting Nederland veroordeelt deze daad en maakt zich zorgen over de toenemende anti-islamtendensen en moslimdiscriminatie in de samenleving en het geweld jegens moslims. ISN blijft de ontwikkelingen nauwgezet volgen en zal dergelijke anti-islamitische en xenofobe incidenten melden bij overheidsinstanties en anti-discriminatievoorzieningen."

ISN omschrijft het incident verder als "zorgwekkend" en "racistisch". De stichting heeft daarom andere moskeeën in het land opgeroepen om waakzaam te blijven en maatregelen te nemen voor de veiligheid rondom de gebouwen. Moskeeën moeten ook verdachte situaties melden bij lokale autoriteiten.

Meer incidenten

ISN zegt sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas meer incidenten van moslimhaat te hebben geconstateerd. Dat zijn vooral "verbale uitingen jegens moskeegangers", aldus een woordvoerder. Moskeeën mogen zelf bepalen of en wat voor maatregelen eventueel nodig zijn. Dat kan bijvoorbeeld camerabeveiliging zijn en toezicht door moskeegangers.

De Yildirim Beyazit Moskee was nog niet direct bereikbaar voor commentaar.

Meer uit Binnenland

Forse toename kosten asielopvang: van 1,6 naar 2,7 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De asielopvang heeft vorig jaar 2,7 miljard euro gekost, zo staat in het jaarverslag van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat is een flinke toename vergeleken met het jaar ervoor, toen het COA 1,6 miljard euro nodig had voor de opvang van vreemdelingen. De voornaamste oorzaak is de hoge prijs die betaald wordt voor (crisis)noodopvang.

7 uur geleden
Aankomst MH17-slachtoffers herdacht op vliegbasis Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Op de vliegbasis in Eindhoven is herdacht dat tien jaar geleden de eerste veertig slachtoffers van de vliegramp met de MH17 arriveerden. In de drie opvolgende dagen in 2014 kwamen nog eens 187 kisten aan en in de maanden daarna nog enkele tientallen, tot een totaal van 296 slachtoffers. Twee van de omgekomenen zijn nooit teruggevonden.

9 uur geleden
Nog eens vier keer celstraf voor supportersgeweld bij FC Twente

ALMELO (ANP) - Bij de rechtbank in Almelo zijn dinsdag nog eens vier mannen veroordeeld tot celstraffen van twee en drie maanden wegens geweldpleging en mishandeling bij rellen na de wedstrijd FC Twente tegen het Zweedse Hammarby IF vorig jaar juli. Twee andere verdachten kregen voorwaardelijke celstraffen en een taakstraf van 240 uur. Een week geleden werden al vijf relschoppers wegens geweldpleging veroordeeld tot celstraffen van een en twee maanden en vijf anderen tot taakstraffen van honderd tot 240 uur.

11 uur geleden
Man die overleed door mishandeling in Den Haag woonde in azc

DEN HAAG (ANP) - Het slachtoffer van een dodelijke mishandeling afgelopen weekend in het centrum van Den Haag is een 23-jarige man uit Somalië, meldt de politie dinsdag. Hij woonde in een asielzoekerscentrum in Heerhugowaard (Noord-Holland). De politie wil dinsdag nog geen vragen beantwoorden over eventuele aanhoudingen.

11 uur geleden
In hoger beroep 22 jaar cel voor schutter moord Ayla Mintjes

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 25-jarige Jeremia T. dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de moord op Ayla Mintjes, ruim drie jaar geleden. Tegen T. was twee weken geleden door het Openbaar Ministerie 28 jaar celstraf geëist.

12 uur geleden
Tekening Liebermann uit Boijmans terug naar diens erven

ROTTERDAM (ANP) - De tekening Schrijvend meisje aan een tafel van Max Liebermann moet terug naar de erven van deze Duitse kunstenaar (1847 - 1935), vindt de zogenoemde Restitutiecommissie. Zij acht het voldoende aannemelijk dat zijn weduwe Martha Liebermann de tekening onvrijwillig is kwijtgeraakt als gevolg van omstandigheden die verband hielden met het naziregime. De tekening is sinds 1959 onderdeel van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en officieel in het bezit van de gemeente Rotterdam.

12 uur geleden
Elf drugsdealers opgepakt tijdens eerste weekend Tomorrowland

BOOM (ANP/BELGA) - Tijdens het eerste weekend van het Belgische festival Tomorrowland zijn elf drugsdealers gearresteerd, van wie twee uit Nederland. In totaal zijn op en rond het festivalterrein 73 mensen aangehouden voor verschillende feiten, meldt persbureau Belga.

14 uur geleden