Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Discotheek Enschede: we namen juist extra voorzorgsmaatregelen

Discotheek Enschede: we namen juist extra voorzorgsmaatregelen

ENSCHEDE (ANP) - Discotheek Aspen Valley in Enschede had extra voorzorgsmaatregelen genomen op 26 juni, de eerste openingsavond na de lockdown. De uitbater van de uitgaansgelegenheid in Enschede zegt in een verklaring aan het ANP dat de documenten van bezoekers dubbel werden gecheckt en het personeel twee keer per week werd getest. Toch blijken veel bezoekers die in de uitgaansgelegenheid zijn geweest besmet met corona. De discotheek blijft dicht totdat er meer duidelijkheid is over de coronabesmettingen, aldus de uitbater.

Om de dubbele controle soepeler te laten verlopen, konden bezoekers geen tickets aan de deur kopen, aldus de Khalid Oubaha Company, een bedrijf dat meerdere horecagelegenheden uitbaat. Ook is het beveiligingsbedrijf waar de discotheek mee samenwerkte en het personeel uitgebreid ingelicht over de toegangsprocedure.

Dat er mogelijk is gesjoemeld met QR-codes uit de CoronaCheck-app, zoals enkele media schrijven, vindt het bedrijf zeer onwaarschijnlijk. "Bij het laten zien van de QR-code is een bewegend poppetje op een fiets te zien. Mocht iemand een screenshot van de code laten zien, dan beweegt het poppetje niet", aldus een woordvoerder.

Het bedrijf vraagt zich af of alle achteraf positief geteste mensen wel in de discotheek in Enschede zijn geweest. Ook het feit dat er 40 uur mag zitten tussen het moment dat een bezoeker getest wordt en de negatief geteste persoon toegang krijgt tot een uitgaansgelegenheid, roept vragen op bij de uitbater. "In 40 uur kan een hoop gebeuren." Daarnaast twijfelt de Khalid Oubaha Company aan het overheidsbeleid dat iemand na een prik met het Janssen-vaccin direct een geldige QR-code krijgt terwijl het vaccin pas na twee weken goed beschermt.

Oorzaak

Het aantal mensen dat de Enschede nachtclub Aspen Valley op 26 juni bezocht en daarna corona bleek te hebben is gestegen naar 180, meldde de GGD Twente maandag. Dat zijn er 15 meer dan een dag eerder. Aspen Valley telde ongeveer 600 feestgangers die bewuste nacht. Jongeren moesten bij de ingang een negatieve testuitslag, vaccinatiebewijs of herstelbewijs laten zien. Ook moesten zij hun identiteitskaart en entreebewijs ter controle overhandigen.

De burgemeester van Enschede, Onno van Veldhuizen, zegt dat het belangrijk is te achterhalen hoe het hoge aantal besmettingen heeft kunnen ontstaan. "Het is goed dat de ondernemer uit voorzorg dat deel van zijn bedrijf gesloten heeft. Dat geeft tijd om uit te zoeken wat de oorzaak kan zijn geweest." De burgemeester wil niet vooruit lopen op de uitkomsten van de onderzoeken die nu lopen. "De GGD is bezig met het bron- en contactonderzoek, waaraan de ondernemer volop medewerking verleent. Zolang dat niet is afgerond past het niet om voorbarige conclusies te trekken."

Meer uit Binnenland

Lichaam man gevonden in Utrecht, politie gaat uit van misdrijf

UTRECHT (ANP) - De politie heeft donderdag in een woning aan de Teugelhof in de Utrechtse binnenstad het lichaam gevonden van een man, die waarschijnlijk door een misdrijf om het leven is gekomen. Agenten namen een kijkje in de woning na een melding dat de man al dagen niet gezien was en dat er ook geen contact meer met hem was geweest, meldt de politie zaterdag.

38 minuten geleden
Politie moet ingrijpen op ledenvergadering 50PLUS

EDE (ANP) - De ledenvergadering van 50PLUS in congrescentrum de Reehorst in Ede is zaterdagochtend al snel ontaard in een ruzie waar de politie aan te pas moest komen. Gevolg is onder meer dat de partij geen lijsttrekker heeft kunnen kiezen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.

1 uur geleden
30.000 euro opgehaald voor nabestaanden schietpartij Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - Met de crowdfundingactie voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die donderdag omkwamen door de schietpartij aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein is binnen een dag 30.000 euro opgehaald. Dit is de helft van de beoogde 60.000 euro.

1 uur geleden
Bewoners Rotterdams plein terug naar huis na fataal schietincident

ROTTERDAM (ANP) - Een deel van de bewoners van het Heiman Dullaertplein in Rotterdam is vrijdagavond teruggekeerd naar hun woning. Zij moesten donderdag het huis uit na het fatale schietincident waarbij een moeder en haar 14-jarige dochter omkwamen. Daarna woedde brand in het huis van de verdachte.

2 uur geleden
Minderjarige jongen opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - Een minderjarige jongen is zaterdag opgepakt na een mogelijk schietincident in Coevorden. Een man raakte gewond en is naar het ziekenhuis vervoerd. De politie spreekt van meerdere verdachten en mogelijk is ook een van de verdachten gewond geraakt.

2 uur geleden
Bikker: CU heeft lang tegen de neoliberale stroom in geroeid

ZWOLLE (ANP) - De ChristenUnie (CU) heeft lang tegen de "neoliberale stroom" in geroeid, zei lijsttrekker Mirjam Bikker tijdens het verkiezingscongres van de partij in Zwolle. "Nu de samenleving daarin vastloopt, keert de wal het schip." Ze ziet nu dat er "gelukkig" ruimte ontstaat in de politiek voor "een ander soort overheid".

2 uur geleden
Ook Duitse klimaatactivisten blokkeren A12 in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Ruim honderd aanhangers van de Duitse klimaatactiegroep Letzte Generation hebben zaterdag met activisten van Extinction Rebellion de A12 in Den Haag geblokkeerd. Rond het middaguur liepen de klimaatactivisten de weg op bij het Malieveld.

2 uur geleden